StoryEditor

Kedy je najlepšie kupovať letenky a ideálny čas na návštevu ostrovov? Odpovedá influencer Milan Bez Mapy

Rastislav Orth30.07.2023., 16:00h

Keď necestujem, oddychujem doma na gauči, vysávam, idem do fitka alebo polievam kaktusy, prezrádza v rozhovore cestovateľ a influencer Milan Bardún, ktorého eviduješ na Instagrame ako Milana Bez Mapy.

Lajkuj Brainee.sk na

Občas je to psychicky náročné, v podstate ma živí kreatíva. Veľakrát sa mi stalo, že som bol bez nápadov a nevedel som, čo ďalej. Vtedy som na pár dní odložil telefón a pomohlo to. Raz som ho nemal v ruke dva týždne, to už bolo kritické, tvrdí Milan. Cez leto cestuje málo a hovorí ľuďom, aby zostali doma počas horúcich mesiacov doma. Ak ovšem nechcú zažiť preplnené letiská a meškajúce lietadlá. Na druhej strane tvrdí, že chápe, že sú letné prázdniny a rodičia s deťmi to chcú využiť. Nedávno navštívili Grónsko, ktoré nemá stromy ale je tam nádherná príroda. Okoštovať tam môžeš napríklad veľrybiu kožu.

Nie si u nás v štúdiu prvýkrát, od kedy si bol u nás naposledy, tak sa v tvojom živote udialo veľa zaujímavých vecí. Najviac ma zaujala tvoja plavba po stopách Titanicu. Udiali sa tam nejaké veci, ktoré si nezverejnil na sociálnych sieťach?

Ja veľa vecí nezverejňujem na Instagrame, svoje súkromie napríklad. Ale čo sa tam udialo - bola tam párty, ktorá trvala asi do piatej ráno. No a ja storky nahrávam len do polnoci, potom už telefón odkladám bokom. Bolo to super. Určite by som si to v budúcnosti chcel zopakovať. Napríklad loďou cez Pacific. Už som si začal odkladať peniaze na lístok.

Koľko ťa vlastne stála tá plavba?

Boli sme dvaja. Nebrali sme tú najlacnejšiu kajutu, lebo sme chceli balkón. Stálo to 2500 eur za osobu na týždeň. Máš v tom komplet program, jedlo aj letenku naspäť domov. Peniaze potrebuješ akurát na drinky, tie v cene neboli.

image

Najčastejšie problémy, ktoré kazia dovolenku

Na ktorú tvoju cestu do zahraničia nezabudneš, viem že je ich asi viac, ale taká tá top cesta?

Bol som prednedávnom v Grónsku. Splnil som si ďalší cestovateľský sen. Ľudia tam moc necestujú, nie je tam rozvinutý turizmus. Letenky sú tiež dosť drahé. Jedného dňa klesli na polovicu, a tak som si povedal, že to idem skúsiť. Bolo to iné. Je tam zima, nemajú tam stromy, ale je tam nádherná príroda. Vieš tam jesť kosatky, veľrybiu kožu, je to úplne iný typ dovolenky.

V úvode si to spomínal, že v horúcich mesiacoch veľa necestuješ. Kam neodporúčaš cestovať cez leto, kde by si to vôbec nešiel?

Niekto mi napísal na Facebooku, že je v Egypte. Vôbec takéto destinácie ako je Afrika a podobne, toto ma neláka. Nemám chuť ísť do tepla keď je teplo. Je to také mierne peklíčko v tých teplotách. Cez leto skôr severné destinácie.

Letenky po pandémii zdraželi. Teraz zas ekonomická kríza. Viem sa ešte vôbec dostať k tým lacnejším?

Stále vieš dnes kúpiť letenku za 9, 15 eur, len to treba sledovať. Takéto lacné letenky sú skôr formou marketingu leteckých spoločností. Reálne ich na jeden let predajú asi štyri alebo päť. Ľudia to ale vo veľkom zdieľajú a ty si zafixuješ, že majú lacné letenky.

Tohtoročný letný hit je jednoznačne Čierna Hora, môže za to priama letecká linka z Bratislavy, čo si myslíš, čo bude hit jesene?

Ja stále ľudí posielam na ostrovy. Kde je ešte teplo a tu už je zima. Celé stredozemné more, už je po sezóne, čiže máš aj lacnejšie ubytovanie. Najlepšie kúpiť letenku cez leto, ak chceš letieť niekedy v októbri. Ideálne 6 týždňov pred odletom.

Čo by podľa teba nemali cestujúci v lietadle nikdy robiť?

Napríklad mne hrozne vadí, keď parkuje lietadlo a všetci si začnú vyťahovať batožinu a postávať v uličke. Môže to byť aj nebezpečné, keďže lietadlo sa ešte môže posúvať. Veľakrát si dávajú tašku vedľa seba, čo tiež nie je úplne dobrý nápad, blokujú si tým únikový východ a tak podobne. Tiež si myslím, že by ľudia nemali piť alkohol na palube lietadla. Veľa krát je potom z toho silný JET LAG. Chápem ale, že veľa ľudí má fóbiu z lietadla a trochu ich to upokojí.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:15