StoryEditor

Riaditeľka školy na východe: Žiaci sami doniesli Ukrajincom pomôcky, 200-eurový príspevok náklady nepokryje

Dominika Pacigová23.03.2022., 17:00h
Ukrajinských žiakov na Slovensku pribúda. Čo ukázali prvé týždne a čo všetko je v rukách škôl? Aj to sme sa pýtali Ľubice Biľanskej, riaditeľky Základnej školy s materskou školou v Dlhom nad Cirochou.
Lajkuj Brainee.sk na

Základná škola s materskou školou v Dlhom nad Cirochou doposiaľ prijala štyroch ukrajinských žiakov. Dvaja sú z Užhorodu, dvaja z Kyjeva. Slovensky hovoriaci rovesníci ich vrúcne prijali, niektorí im dokonca priniesli školskú tašku či školské pomôcky. 

Vrelé a ústretové prijatie

Škola sa nachádza približne 30 kilometrov od hraničného priechodu Ubľa. V čase, keď vypukla vojna na Ukrajine, mal Prešovský kraj jarné prázdniny. Žiaci prišli do školy s informáciami od rodičov, no na situáciu ihneď zareagovali aj učitelia. Nielenže sa rozprávali so svojimi študentmi, ale ich aj pripravovali na to, že medzi nich môžu prísť noví spolužiaci zo susednej krajiny.

„Náš ôsmy ročník je špecifický, v triede sú takmer všetci chlapci. Keď som sa dozvedela, že do tohto ročníka prídu aj žiaci z Ukrajiny, mala som menšie obavy, aby nedošlo k vysmievaniu, tobôž nie k šikanovaniu. Bola som však milo prekvapená, prijatie bolo veľmi ústretové a vrelé,“ prezradila vo videorozhovore Ľubica Biľanská, riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Dlhom nad Cirochou.

Myslí si, že suma príspevku by mala byť opakovaná alebo vyššia 

Rezort školstva vyčlenil jednorazový príspevok 200 eur na každého žiaka z Ukrajiny, ktorý sa bude vzdelávať na tunajšej základnej alebo strednej škole. „Nemyslím si, že to stačí. Nepokryje to náklady, ktoré by sme chceli dať žiakom. Chceme ich začleniť do výchovno-vzdelávacieho procesu, aby boli rovnocenní s ostatnými. Myslím si, že suma by mala byť opakovaná alebo vyššia,“ dodala Biľanská.

Viac sa dozviete v priloženom videorozhovore.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:39