Koncept konzoly PS6Pinterest/Yankodesign
StoryEditor

Zvesti okolo PlayStation 6 zaplňujú internet. Novej konzoly sa možno dočkáme omnoho skôr, ako si myslíš

Ondřej Martinů08.03.2023., 13:00h

Hoci súčasná konzola od Sony PlayStation 5 pravdepodobne ešte ani nie je v polovici svojej aktívnej služby, začínajú sa objavovať prvé informácie ohľadne jej možného nástupcu.

Lajkuj Brainee.sk na

Od uvedenia konzoly PlayStation 5 na trh uplynulo necelého dva a pol roka a vzhľadom na hlavné aktívne obdobie jeho predchodcu (2013–2020) sa dá celkom ľahko odvodiť, že do vydania ďalšej generácie je to zatiaľ ešte poriadny kus cesty, uvádza iDnes.cz.

Ak by sme si mali tipnúť, kedy bude najskôr čas na nástupcu, potom je to od roku 2027 a ďalej. Hoci dátum nie je na sto percent potvrdený, vychádza z dokumentu priamo od Sony, kde je priamo spomínaná pasáž ohľadom nástupu novej generácie konzoly. 

Samotný rok je v dokumente síce začiernený, avšak v inej časti dokumentu sa objavuje práve rok 2027 ako konečný pre poskytovanie licencií na tituly Activisionu. Či to spolu nejako súvisí, sa samozrejme nedá s istotou povedať.

Na dizajne sa už pracuje

S PlayStationom 6 sa zrejme bude spájať aj meno doterajšieho vedúceho dizajnéra súčasnej generácie Marka Cernyho. Ten totiž nedávno podal patent na nový typ technológie ray-tracing, ktorá by celý výpočtovo náročný proces zefektívnila. Tá je zrejme vyhradená práve pre budúcu generáciu konzol od Sony.

Všeobecne sa špekuluje o tom, že zatiaľ čo drvivá väčšina štúdií Sony sa zameriava na vývoj hier/softvéru pre súčasnú generáciu, prípadne jej optimalizáciu, Cerny už je plne ponorený do príprav PlayStation 6.

Mimochodom, čo sa samotného mena konzoly týka, o „šestke“ nie je veľa pochýb. Sony si totiž už pred časom zaregistrovala ochranné známky nielen na konzole PlayStation 6 („PS6“), ale aj na štyri nasledujúce číslovky, teda až po PlayStation 10. Ak by sme sa mali držať sedemročných období, tak „desiatka“ by mala prísť v roku 2055.

The Last of Us už na šestke? 

Ohľadne budúcej konzoly sa navyše nevedú špekulácie len viazané na samotného výrobcu Sony, ale aj niektorých jeho herných štúdií. Napríklad podľa anonymného zdroja v štúdiu Naughty Dog sa už počíta s tým, že prípadný tretí diel z vysoko populárnej série The Last of Us je už plánovaný skôr s ohľadom na možnosti PlayStation 6.

image

Star Wars, Residen Evil či Jurský svet. S novou virtuálnou realitou od Sony prišiel aj zástup kvalitných hier

Na budúcu generáciu konzoly od Sony budú hráči možno ešte viac nabrúsení ako na súčasnú „päťku“. Povráva sa totiž, že Sony nemá v pláne vydávať Pro verziu, a keď už príde na rad hardvérová revízia pre PS5, bude sa týkať predovšetkým zoštíhlenia tela konzoly a odstránenia Blu-ray mechaniky, ktorá by sa už k novej verzii musela v prípade potreby dokupovať samostatne.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:28