Záber z filmu BangerBontonfilm/
StoryEditor

Banger je najlepším českým filmom posledných rokov. Rap a drogy idú k sebe, čo nám o ňom povedali hlavné hviezdy?

Miroslav Kamody07.10.2022., 13:30h

Banger točili celý na iPhone. Drogová jazda naprieč Prahou je tým najlepším filmom pre mladých, aký tu za posledné roky vznikol. Je surový, nahláškovaný, realistický a po jeho pozretí budeš mať chuť dať si ďalšiu dávku - vidieť ho znova.

Lajkuj Brainee.sk na

„Každý víkend vidím jako patnáctiletý šňupou koks. Chtěli by peníze a moc, ale vzhledem k tomu jak makaj tak budou mít v životě hovno.” Táto sloha od českého rapera Refewa mi hrala v hlave celou cestou domov z premiéry nového českého filmu Banger, na ktorý už aktuálne môžeš zájsť do kina.

Svoju premiéru si odbil na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch a odvtedy zbiera nadšené reakcie divákov. Niektorí o ňom dokonca hovoria ako o jednom z najprogresívnejších českých projektov posledných rokov. A my im musíme dať za pravdu. Banger je surový, zábavný, krutý, špinavý, no čo je najdôležitejšie - realistický.

image

Raperi ovládli Bratislavu. Aká bola premiéra filmu BANGER.?

Najlepší kokaín v Prahe

„Vnímal som, že okolo roku 2015 v Prahe vybuchli drogy a stal sa z nich mainstream. Medzitým hrozne vybuchol rap. A rap a drogy idú celkom k sebe. Chcel som pracovať na niečom pre mladšie publikum, pretože sa stále cítim mladý. Dávalo zmysel spojiť tie dve veci dokopy,” hovorí režisér snímky Adam Sedlák pre Brainee.

Príbeh sa točí okolo Alexa, ktorý v Prahe predáva ten najlepší kokaín. S dílovaním však chce skončiť, a tak sa sústredí na nahratie vlastného bangru, ktorý by ho preslávil na rapovej scéne. Do toho sa s nám rozchádza priateľka a Alex jej potrebuje dokázať, že na to skutočne má.

Medzitým jeho kamarát Láďa zoženie na feat rapera Sergeia Barracudu. Takáto vstupenka medzi top hráčov však nie je lacná a Alex s Láďom musia za pár hodín zohnať poriadnu kopu peňazí. Vyrážajú preto na bláznivú, adrenalínovú jazdu nočným mestom, aby predali všetky drogy, ktoré doma ešte našli.

Drogy, drogy pre všetkých!

„Spolupracoval som s interpretmi z rapovej scény a myslím, že rap a drogy sú s tým prepojené. Stretol som chlapcov, ktorí sú ako Alex. Myslím, že sú ako v Česku, tak aj na Slovensku. Čerpal som z ľudí, ktorých som poznal, niektorí momentálne ani nie sú na slobode. Bolo pre mňa dôležité to vidieť a nacítiť,” hovorí pre Brainee o hlavnej postave český herec a spevák Adam Mišík.

A rozhodne to nie sú len plané slová. Herecké výkony v snímke Banger sú také prirodzené, že človek rýchlo zabudne na predchádzajúce herecké úlohy hercov a ponorí sa do ulíc Prahy, kde sa drogám nebráni žiadna spoločenská vrstva. Okrem hlavnej postavy si pre seba scény kradne Láďa v podaní Marsella Bendiga, brata speváka Jana Bendiga.

Nechýbajú tak skvelé hlášky, dramatické momenty aj surová ukážka toho, čo všetko drogy prinášajú - zábavu, problémy, uvoľnenie či situácie, v ktorých ide o život. „Ja som nechcel drogy vo filme glorifikovať, ale ani moralizovať, chcel som byť niekde uprostred. Ukázať, že oukej, drogy sú asi niekedy cool, ale zároveň to má nejaké dramatické dôsledky, keď to s nimi preženieš,” pokračuje režisér.

{article}82311{/article}

„Myslím, že ten film nehovorí, že dať si drogu je zlé. Skôr ukazuje zlú manipuláciu s drogami. Chcel som drogy  normalizovať a ukázať, že konzumenti drog nie sú iba feťáci, ako si predstavuje väčšina ľudí, ale že ich berú celkom bohatí úspešní ľudia, ktorí bežne chodia do práce a nepoznáš to na nich.” 

Celý film točili na mobil

Na špinavej autenticite projektu pridáva kamera Dušana Husára a rozhodnutie, že celý film je natočený na iPhone 12 Pro Max „Som rád, že tam nie sú kamerové jazdy, žeriavy a tieto veci. Pre mňa by to v tomto prípade boli také blbosti. Chcel som, aby tá kamera bola stále s chlapcom, aby s ním bola stále v kontakte. Že keď sedí v aute, tak tá kamera z neho nikdy nevyjde, je tam s ním furt,” reaguje režisér Sedlák na otázku, či ho nakrúcanie na mobil nelimitovalo.

To nakoniec tvorcom prinieslo nielen väčšiu slobodu, ale aj zrýchlilo celé nakrúcanie. „Natočilo sa to vďaka tomu za 14 dní. Tam sú skôr technické aspekty vecí. iPhone sa musí vysvietiť a v noci potrebuješ veľa svetiel, takže oni tam vkuse jazdia v tuneli, alebo sme vždy parkovali pod nejakým verejným osvetlením. Takto sme to snažili stále prešťať. Bola to veľká sloboda a je to na filme cítiť.

image

Raperi ovládli Bratislavu. Aká bola premiéra filmu BANGER.?

Bontonfilm/

Roztrasená kamera a detailné zábery síce môžu zo začiatku divákovi vadiť, no kým sa film priblíži k svojej polovici, necháš sa spracovaním pohltiť. Autenticita je prítomná aj v dialógoch, z ktorých cítiť, že Sedlák má ku generácii, pre ktorú je Banger natočený, naozaj blízko. Nečakaj teda žiadne „do šľaka”, ale ani prepálené nadávky na štýl slovenského dabingu seriálu Euphoria. Postavy sa vyjadrujú prirodzene ako mladí ľudia.

Drogy boli vždy súčasťou spoločnosti

A neobáva sa predstaviteľ hlavnej postavy, že si ľudia po zhliadnutí snímky povedia, že brať drogy je cool? „Myslím, že nie. Každý inteligentný a svojprávny človek si uvedomí, čo sú drogy. Môžeme sa pozrieť, koľko ľudí v Česku a na Slovensku je závislých na alkohole a na liekoch a koľko ľudí zomrie v porovnaní s ostatnými drogami. Myslieť si, že drogy zmiznú je nerealistická predstava. Drogy sú súčasťou spoločnosti, vždycky boli.”

Podľa neho je namiesto hrubej sily dôležité hovoriť o nich formou edukácie, aby mladí vedeli, čo drogy robia a aké majú následky. „To koniec koncov Banger aj ukazuje vo svojej veľmi surovej podobe. Je to hra s ohňom, ale keď o tom človek má nejaké vedomosti, tak mu to môže pomôcť mať väčší knowledge a myslím, že ak má byť nejaká message toho filmu, tak to, že tie veci ukazuje vo svojej surovej podobe a že si každý musí zvážiť, či mu to za to stojí alebo nie,” dodáva pre Brainee herec Mišík.

image

Šokujúci objav v českých supermarketoch. Medzi banánmi našli drogy za milióny eur

Nič pre slabé povahy

České reakcie na Banger hovorili, že finále filmu drogy zbytočne moralizuje. Slovenský divák sa však na záver bude zrejme pozerať inak. Prináša hneď niekoľko dramatických momentov, pri ktorých nemusí byť slabším povahám všetko jedno. Horkú pachuť poslednej scény si zoberieš domov a na nejaký čas ti zrejme uviazne v hlave. A presne tak to má byť.

Aj keď námet v mnohom čerpá z dánskeho filmu Dealer, Banger je bezpochyby jedným z najprogresívnejších českých projektov posledných rokov, ktorý by si mal rozhodne vidieť na veľkom plátne. Adam Sedlák potvrdzuje, že je na filmovej scéne unikátnom a o to viac nás teší, že sa do nakrúcania ďalšieho filmu príliš nehrnie.

„Teraz by som si rád oddýchol. Mám rád, keď človek môže dlho písať scenár a premýšľať o ňom. Sypať jeden film ročne ako Woody Allen, to proste nedokážem. Mám predstavu aj o svojom ďalšom filme - chcem stále zostať pri rozprávaní o mladých ľuďoch. Zaujíma ma, či mladý človek môže byť politik,” dodáva a so smiechom hovorí, že pokiaľ by sa do kín dostal o štyri roky, bol by to úspech. Toľko času totiž prešlo medzi Bangrom a jeho prvým filmom Domestik.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:39