Mužovi chýbal sprchový gél a núdzové číslo zneužil ako expresnú zásielkovú službu.Brainee X Canva/
StoryEditor

Minul sa mi sprcháč, volal muž na 158. Zaplatí mastnú pokutu

iDnes.cz22.11.2022., 12:00h

Najmenej v 78 krát zavolal v priebehu dvoch októbrových týždňov na číslo 158 tridsaťdeväť ročný muž z Hodonínska. Podľa policajtov vždy bezdôvodne. Svojím nezodpovedným chovaním tak blokoval tiesňovú linku v dobe, kedy rýchlu pomoc polície mohol potrebovať niekto iný. Policajti muža nakoniec zaistili a hrozí mu pokuta približne 8200 eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Na linku 158 muž volal v rôznu dennú aj nočnú dobu. „Buď operačnému dôstojníkovi nepovedal žiadnu informáciu a nereagoval na otázky, alebo sa napríklad sťažoval, že mu kvôli polícii došiel sprchový gél či dokonca že je príliš starý, aby volal na linku bezpečia pre deti a zároveň príliš mladý, aby bol považovaný za seniora,“ vymenovala policajná hovorkyňa Petra Ledabylová pre iDnes.cz.

Policajti muža niekoľkokrát poučili o zneužití tiesňovej linky. Upozornili ho, že slúži k oznamovaniu prípadov, kedy je ohrozený život, zdravie, majetok či verejný poriadok, alebo k oznámeniu informácií k páchateľom trestnej činnosti. Muž ale v telefonátoch neustával. Trvalo to až do chvíle, kým ho policajti nepredviedli na obvodné oddelenie k podaniu vysvetlenia.

Linku 158 v nedávnej dobe bezdôvodne vytáčal aj muž z Brna. „Oznamoval, že sa chce sťažovať na polícii, pretože sa k nemu nechovajú ako k bohu, za ktorého se on sám považuje,“ upresnila Ledabylová.

Obaja muži sú podozriví zo zneužitia tiesňovej komunikácie. Ich správanie bude riešiť Český telekomunikační úrad. Môže im udeliť pokutu až 200 tisíc korún (približne 8200 eur, pozn. red.).

Tretina hovor zbytočných

Na južnej Morave príjmu operační dôstojníci mesačne tak 11 tisíc hovorov. Zhruba tretinu považujú za telefonáty, ktoré s tiesňovým volaním nemajú nič spoločného.

Policajti nabádajú, že pri tiesňovom volaní je nutné pracovníkom operačného centra povedať, čo a kde se stalo. Ľudia nemajú pokladať telefón, pokiaľ s nimi operačný dôstojník hovor neukončí. Rovnako tak musia byť pripravení aj po skončení telefonátu, pretože sa stáva, že polícia ešte zavolá späť neskôr.

„Odporúčame v rámci Českej republiky volať priamo na národné čísla tiesňového volania - 150, 155, 158 - a nepoužívať medzinárodné číslo 112, ktoré je určené pre cudzincov, ktorí sa nevedia nedohovoriť,“ povedala Ledabylová.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 20:57