NASA zakazuje sex vo vesmíreBrainee X Canva/
StoryEditor

NASA sa obáva, že astronauti vo vesmíre otehotnejú. Nikto nevie, či mikrogravitácia a žiarenie nezabijú plod

kam02.10.2022., 09:00h

Sex vo vesmíre je možný, rovnako tak aj tehotenstvo. Ich následky a vplyv na ľudský plod sú však nateraz vedcom úplne neznáme. A všetkým je jasné, že je len jeden spôsob, ako to zistiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo sa týka sexuálnych radovánok vo vesmíre, NASA razí jasnú politiku nulovej tolerancie. Portál The Daily Beast v rozhovoroch s expertmi na vesmírne zdravie diskutoval o oficiálnych pravidlách americkej vesmírnej agenúry v oblasti sexu a počatia vo vesmíre a jedno je isté - tieto veci sú mimo planéty dôkladne zakázané.

„Oficiálna politika NASA zakazuje [sex a] počatie vo vesmíre,” povedal jeden z expertov na vesmírnu medicínu, „a to z dobrého dôvodu.” Ním je, že NASA sa obáva, že niekto utrpí neúmyselné tehotenstvo vo vesmíre, čo otvára najchúlostivejšie možné otázky týkajúce sa reprodukčného zdravia a blahobytu nenarodeného plodu v mimoplanetárnom prostredí.

image

Vedci skúmali krvné vzorky od astronautov, ktorí navštívili vesmír. Na Zem sa vrátili s geneticky zmutovanou DNA

Tehotenstvo vo vesmíre je možné

Ako totiž pripomína portál Futurism, aj keď experimenty zaznamenali „obmedzený úspech” s potomkami bezstavovcov a hmyzu, cicavce ešte stále neprišli na rad, čo sa týka počatia potomkov vo vesmíre, ktoré by potom boli schopné prežiť na Zemi. Aj napriek všetkým zákazom však môžeme povedať, že tehotenstvo (a aj to, čo mu predchádza) vo vesmíre určite možné.

„Anatomicky a biologicky,” povedala pre stránku expertka na vesmírnu medicínu Baylor Jennifer Fogartyová, „nie sú známe žiadne prekážky brániace ľudskému počatiu vo vesmíre.” Existujú však vážne obavy, že mikrogravitácia a žiarenie by mohli poškodiť alebo dokonca zabiť plod.

image

Astronaut

Brainee X Canva/

Extrémna erekcia

Doteraz totiž nemáme dostatok informácií o tom, ako otvorený vesmír ovplyvňuje vyvíjajúce sa ľudské telá. A podľa toho mála čo vieme, všetko naznačuje, že celkovo je tento priestor pre ľudské zdravie dosť nepriateľský. Ak sa však chcú vedci dozvedieť viac, bude najprv potrebné zistiť čo najviac o sexe vo vesmíre.

Podľa Futurism neexistuje žiadny oficiálny záznam o sexuálnej aktivite ľudí mimo našej planéty, existujú určité indikátory toho, ako to môže prebiehať – a tieto náznaky sú, povedzme, zaujímavé. „Bývalý astronaut NASA Mike Mullane uviedol, že počas misií sa zobudil na erekciu, ktorá by mohla ‚prevŕtať kryptonit‘,“ povedal pre Beast výskumník Kinsey Institute a vesmírny sexuológ Simon Dubé.

image

NASA úmyselne narazila svoju loď do asteroidu. Vysvetľujeme, čo má priniesť samovražedný experiment za 313 miliónov

Sex vo vesmíre sa preceňuje

Aj keď existujú obavy z mikrogravitácie, ktorá znižuje prietok krvi, ranná anekdota o nulovej gravitácii Mullana naznačuje, že môže skutočne pomôcť sexu. Správa tiež poznamenáva, že Jonathan Miller, dlhoročný inžinier NASA, ktorý s agentúrou pracoval viac ako 30 rokov, raz žartoval o zvláštnych ťažkostiach sexu tam, kde nie je prítomná gravitácia.

„Sex vo vesmíre sa preceňuje,“ zavtipkoval Miller v reakcii na vlákno na webovom portáli Quora. „Po prvé, počet pozícií je znížený na polovicu... A potom musíte pridať viazanie a obmedzenia... no na druhej strane, to nevadí.“ Všetkým je však jasné, čo bude treba urobiť, aby sa veda o tejto problematike mohla dozvedieť viac. A dvaja astronauti pritom zrejme prepíšu históriu ľudstva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 16:50