Efekt Taylor Swift.X/Rollingstone, Wgnradionews/
StoryEditor

Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode

Michal Čiernik26.03.2024., 13:30h

Smrť Any Clary Benevides počas vlny horúčav v novembri viedla k takmer stovke návrhom zákonov, ktorých cieľom je zakotviť prístup k vode do zákona.

Lajkuj Brainee.sk na

Brazílska klimatologička Núbia Beray Armond už roky bije na poplach, že Rio de Janeiro potrebuje rizikový plán proti extrémnym horúčavám vrátane dostačujúcemu rozvodu vody.

Ako však býva zvykom, jej slová si začali všímať až keď bolo neskoro. Konkrétne po tragédii, ktorá sa stala na koncerte Taylor Swift. V deň jej koncertu vlani v novembri, zaplavili juhovýchod Brazílie vlny dusných horúčav. Desaťtisíce ‘Swifties‘ čakali celé hodiny pod horúcim slnkom. Keď speváčka vyšla na pódium, skupine vyprahnutých fanúšikov sa podarilo upútať jej pozornosť. Swift následne prerušila svoje vystúpenie a požiadala personál, aby im poskytol vodu.

image

Dovolenka v exotike je aj o jedle. Prinášame zoznam domácich špecialít, ktoré na výlete nemôžeš vynechať

Pomoc však prišla neskoro. 23-ročná  Ana Clara Benevides bola počas koncertu vystavená extrémnemu teplu, ktoré jej spôsobilo zástavu srdca.

Efekt Taylor Swift

Jej smrť vyvolala pobúrenie. Mnohí obvinili organizátorov, že nedokázali dodať dostatočné množstvo vody pre návštevníkov koncertov. Brazílsky minister spravodlivosti uviedol, že smrť je neprijateľná a jeho ministerstvo vydalo nariadenie, ktoré ukladá organizátorom veľkých podujatí počas vĺn horúčav zaručiť návštevníkom vodu.

image

Desaťtisíce ‘Swifties‘ stáli celé hodiny pod horúcim slnkom.

X/Glamourins70063/

Brazílske úrady to však v stále horúcejšom svete začali považovať za problém verejného zdravia a žiadali, aby prístup k vode bol zakotvený do zákona.

Z takmer 100 návrhov zákonov, ktoré teraz prechádzajú mestskými, štátnymi a federálnymi zákonodarnými zbormi, je asi tretina v štáte Rio vrátane hlavného mesta, píše Euronews. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Governmental Radar, ktorá to nazvala „efekt Taylor Swift“. 

Brazílske horúčavy

Teplotný index – to, čo ľudské telo cíti, keď sa vlhkosť skombinuje s teplotou vzduchu – dosiahol v deň Swiftovho koncertu rekordných 59,3 stupňov Celzia. Tento rekord bol odvtedy prekonaný štyrikrát, naposledy počas vlny horúčav z 11. až 18. marca, keď index horúčav dosiahol 62,3 stupňov Celzia.

Niekoľko dní po Benevidesovej smrti oznámila radnica 150 určených oblastí v rámci zdravotníckych staníc, kde by ľudia trpiaci dehydratáciou mohli dostať fyziologický roztok na zmiernenie dopadov vĺn horúčav. Počas februárových karnevalových slávností rozdávala distribučná sieť Waters of Rio vodu na Sambadrome. Ale aj keď sa úrady pokúšajú tento problém riešiť, vyskytli sa nedostatky.

Futbaloví fanúšikovia sa sťažovali, že pred posledným zápasom na štadióne Maracana v Riu, im zakázali vstup s fľašami vody. Presne v ten istý deň, keď index teploty dosiahol 62,3 stupňov Celzia. Brazílske ministerstvo spravodlivosti požiadalo správcov Maracany o objasnenie s odvolaním sa na povinnosti vyplývajúce z nariadenia vydaného po novembrovej tragédii.

„Ak nemáte legislatívu, ktorá núti verejné alebo súkromné ​​subjekty distribuovať vodu, v podstate odsudzujete svoje obyvateľstvo na chorobu alebo smrť,“ povedala Beray Armond, koordinátorka laboratória GeoClima Federálnej univerzity v Rio de Janeiro. „Stále sa musíme zlepšiť, ale je to lepšie ako predtým, keď sme nemali nič,“ dodala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:45