Amazonský pralesBrainee x Canva
StoryEditor

NFT spoločnosť sa snaží kúpiť Amazonský dažďový prales. Chce ho tak ochrániť pred katastrofou

Miroslav Kamody20.12.2022., 11:00h

Vynikajúci nápad ale naráža na problém na každom jednom kroku. Projekt už predal stovky NFT, no zatiaľ nebol kúpený jediný centimeter pralesa.

Lajkuj Brainee.sk na

Amazonský dažďový prales, územie väčšie ako Európska únia, trpí už celé desaťročia. Kvôli nelegálnej ťažbe trpí nielen domorodé obyvateľstvo, ale aj celá planéta. Aj keď sa ho mnohé organizácie snažia zachrániť, je to náročný boj.

Ako informuje portál Vice, po novom vzniká globálna komunita online „strážcov“, ktorí spoločne investujú do udržateľných projektov prostredníctvom nákupu NFT a bojujú proti trestnej činnosti vytváraním miestnych ekonomických príležitostí.

Z kupujúcich robí strážcov pralesa

Túto utopistickú predstavu sa snaží premeniť na realitu Flavio de Meira Penna, brazílsky podnikateľ narodený v Spojených štátoch. Jeho spoločnosť Nemus sa snaží v obci v brazílskom štáte Amazonas získať viac ako 40-tisíc hektárov pralesa.

image

Príbeh Amazonského pralesa: Od zelenej oázy a pľúc Zeme až po mŕtve územie zdevastované ťažbou a požiarmi

Firma predáva nezastupiteľné tokeny zodpovedajúce jednotlivým pozemkom kupujúcim, ktorí sa nazývajú „strážcovia“. Treba ale dodať, že tí v skutočnosti nevlastnia územie. Ich kryptoinvestícia pôjde na miestne udržateľné projekty a získanie novej pôdy.

Penna dúfa, že vytvorí „ochranný pás“, ktorý sa rozprestiera v amazonských štátoch Acre, Amazonas a Pará. Vznikla by tak prirodzená prekážka, ktorá podľa neho môže zmeniť odlesňovačov na ochrancov tým, že im ponúkne ekonomické alternatívy.

„Máme tendenciu si myslieť, že ide o inštitucionalizované odlesňovanie, ale nie je to tak. Sú to ľudia, ktorí tam žijú, ktorí potrebujú nejaké živobytie,“ povedal Penna pre Vice„Ak dokážem implementovať podnikanie v reálnom živote a využiť to so sociálnymi médiami a finančným potenciálom kryptomien, je to úlet.“

image

Amazonský prales

Unsplash/Javier Sobrado Ortega

Skutočnosť vyzerá úplne inak

Realita je ale oveľa menej ružová a spoločnosť sužujú viaceré problémy, medzi nimi zaťažujúca byrokracia, zle navrhnutá regulácia vlastníctva pôdy a odpor miestnych domorodých komunít, ktoré si nárokujú časť pôdy.

Komunity podali sťažnosť federálnym prokurátorom, ktorí sa v pondelok postavili na ich stranu a odporučili, aby Nemus prestal predávať NFT založené na pôde a dodržiaval medzinárodné požiadavky na konzultácie s domorodými obyvateľmi.

Krypto a právni experti tiež vyjadrili skepsu ohľadom zložitého, viacvrstvového a niekedy vágneho návrhu spoločnosti a absencie regulácie, ktorá by zabezpečila, že dodrží svoje slovo. Domorodí ľudia v regióne povedali, že aktivity rýchlo zasievajú nezhody a prinášajú bolestivé spomienky na koloniálne aktivity v Amazónii. 

image

Rýchly koniec NFT trendu? Znudená opica Justina Biebera za 1,3 milióna má dnes hodnotu 67-tisíc

Nemusia vznikla pred dvoma rokmi a jej cieľom je zaujať nový prístup k ochrane životného prostredia, ktorý kombinuje kryptomeny a modely gamifikácie s cieľom prilákať a zapojiť investorov do ochrany amazonského dažďového pralesa.

Ešte nekúpil žiadny pozemok

Penna hovorí, že 96,5 percent príjmov z predaja NFT pôjde na vec, či už na nákup nových pozemkov alebo investície do miestnych „udržateľných“ projektov. Aj keď už ale bolo predaných 1 500 NFT, doteraz nebol kúpený žiadny pozemok.

Držitelia tokenov ale vraj budú môcť preskúmať pôdu, ktorú symbolicky kúpili, jej faunu a flóru a sledovať pokrok v ekonomickom rozvoji v reálnom čase, s nápadmi siahajúcimi od veľkej prevádzky brazílskych orechov až po malé centrum produkcie medu.

image

Amazonský prales

Unsplash/Sébastien Goldberg

Spoločnosť tvrdí, že chce tiež otvoriť regionálne základné tábory alebo malé mestá prístupné orgánom činným v trestnom konaní s používateľmi schopnými monitorovať odlesňovanie a požiare vyskytujúce sa v ich oblastiach.

Viac otázok než odpovedí

Ale po desaťročiach kolonialistického rozvratu zo strany spoločností, ktoré sa snažia využívať prírodné zdroje regiónu, museli členovia domorodej skupiny Apurinã tvrdo pracovať, aby znovu nastolili harmóniu vo svojej komunite.

Tá bola smrteľne rozdelená, keď ekonomický rozvoj viedli cudzinci. Návštevy spoločnosti Nemus u miestnych caciques – ako sú domorodí vodcovia známi – rýchlo zasievajú nezhody. Aj preto je nateraz okolo celého projektu, ktorý vyzerá na papieri úplne fantasticky, viac otázok ako odpovedí. A cesta k úspešnému zavŕšeniu sa zdá byť nielen dlhá, ale aj poriadne strmá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:55