Kozmetický priemysel tiež prispieva k znečisteniu planéty a tým aj ku klimatickej kríze.Glsun Mail/Unsplash
StoryEditor

Všetci ju používame, brutálne znečisťuje planétu. Čo okrem kozmetiky najviac škodí Zemi?

Nikola Michalkova15.09.2022., 08:00h

Nie je to len o emisiách. Ide aj o kultúrny problém, ktorý spočíva v obrovskej spotrebe, ktorú ako ľudia dokážeme vytvárať. Nakupovanie vo veľkom rovnako prispieva k znečisťovaniu. A nie je to len módny priemysel.

Lajkuj Brainee.sk na

Kozmetický priemysel podľa reportérky Jessicy DeFino je výrazným prispievateľom k znečisteniu planéty. 

Spojenie kozmetiky a klimatickej krízy

Určite sa pýtaš, ako môže taká kozmetika prispievať ku klimatickej kríze. Vyrobí sa jej obrovské množstvo. „Štandardom krásy je bohatstvo a bohatstvo pre mnoho ľudí znamená aj kupovať si veci a dávať si ich na telo alebo aplikovať do tela. A nakupovanie vecí priamo súvisí so zmenou klímy,“ povedala Jessica DeFino pre portál Heated. 

Výrobky sú väčšinou zabalené v plastových obaloch. Je veľká pravdepodobnosť, že ti prídu zabalené vo viacerých plastových obaloch, ako je napríklad bublinková fólia. Ďalej sú to zložky, z ktorých je produkt vyrobený. „Musíte myslieť na environmentálny dopad pestovania, zberu, spracovania a extrakcie každej zložky, ktorá sa používa. Musíte myslieť na priemyselnú výrobu každej syntetickej zložky – emisie z tohto produktu, likvidáciu nebezpečného odpadu z výroby,“ opisuje Jessica. 

image

Kozmetické prípravky obsahujú chemikálie, ktoré sa môžu z tváre vypariť do ovzdušia.

Freestocks/Unsplash

Nie je to však iba o výrobe. Je tu aj otázka, čo sa deje s produktom po tom, ako si ho nanesieš na tvár. „Väčšina z nich sa jednoducho odparí z tváre, takže skončia vo vzduchu. Alebo si ich zmyjete a skončia vo vode a pôde. Je to obrovský cyklus a každá jednotlivá zložka v produkte má nakoniec na prírodu vplyv,“ vysvetľuje DeFino. 

Chemikálie v kozmetike

Kozmetický priemysel je závislý na zložkách, ktoré sú získané z fosílnych palív. Dokonca aj „udržateľné“ značky. „Niektoré zložky sú minerálny olej, vazelína, parafínový vosk, polyetylénglykol, laurylsulfát sodný a izopropylalkohol.“

Ďalší znečisťovatelia

Najväčší znečisťovatelia planéty okrem kozmetického priemyslu sú napríklad energetický priemysel, ktorý vyprodukuje 15,83 bilión ton emisií ročne. Podľa portálu Eco Experts je dopravný priemysel zodpovedný za 8,43 bilión ton, agrokultúra vyprodukuje 5,79 biliónov ton emisií, módny priemysel je zodpovedný za 2,1 bilión ton a technológie 1,02 bilión ton. 

image

Stále si myslíš, že sa ťa netýka? Klimatická kríza ohrozuje motýľov a včely, a tým aj tretinu našich potravín

Čo môžeš urobiť?

Ak nechceš aj ty zanechávať výraznú stopu kupovaním produktov, ktoré sú výrazným znečisťovateľom, môžeš sa zamerať na tieto kroky. Čo sa týka dopravy, podľa portálu Eco Experts, môžeš jazdiť verejnou dopravou, použiť bicykel alebo kolobežku. V agrokultúre sa môžeš stať vegetariánom či vegánom, prípadne sa zameriavať na lokálne spracovanie mäsa. Módny priemysel nemusíš podporovať veľkými nákupmi, ale môžeš siahnuť po second-handoch, požičaní oblečenia či prerobiť staršie oblečenie.

Nech podnikneš akékoľvek kroky, všetko sa počíta. Hoci klimatická kríza je skutočne krízou, tie veľké kroky by aj tak mali podniknúť tí, ktorí v rukách držia moc. A my ako ľudia sa snažiť znížiť naše nároky.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:09