Potom ako hladina v jazere Mead necelých 40 kilometrov od Las Vegas dosiahla svoje historické minimum, odkryla tragické tajomstvá. Twitter.com/sam Morris/
StoryEditor

Zaplavené dediny, mŕtve telá, ale aj archeologické klenoty. Klesajúce hladiny odhaľujú po celom svete tajomstvá

Michal Čiernik05.09.2022., 10:00h

Rekordné horúčavy a suchá po celom svete spôsobujú tento rok prírodnú katastrofu. Extrémne počasie spôsobuje rozsiahle požiare, úmrtia a ekologické pohromy. Jednou z nich je aj enormný úbytok vodných tokov. Čo je na jednej strane obrovský problém, pre niekoho to môže byť šanca, ktorá sa vyskytuje raz za život.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokles hladín vodných plôch odkrýva dávno zabudnuté tajomstvá a utopené poklady. Odhaľuje smutné príbehy nezvestných ľudí a tragické pozostatky historických udalostí. Zo starovekých korýt riek a jazier sa však vyplavujú na povrch aj zabudnuté archeologické poklady, ktoré ponúkajú jedinečnú možnosť na objasnenie svojich tajomstiev.

Zaplavené mestá duchov ako turistické atrakcie

Podobný osud ako slovenské dedinky Slanica, Hámre, Osada, Ľavkovo a Ústie, ktoré skončili na dne Oravskej priehrady, postihol dediny a mestá po celom svete. Navždy pochované domovy pod hladinou však kvôli suchu opäť ožívajú. Dedina Aceredo na španielsko-portugalskej hranici bola zaplavená v roku 1992 aby vytvorila nádrž Alto Lindoso. Po 30 rokoch však znovu sprístupnila svoje cesty ľuďom, ktorí z nadšením skúmajú novú atrakciu zamrznutú v čase.

image

Dedina Aceredo na španielsko-portugalskej hranici bola zaplavená v roku 1992

Twitter.com/paul Cooper/

Nevadské jazero prepustilo svoje obete

Potom ako hladina v jazere Mead necelých 40 kilometrov od Las Vegas dosiahla svoje historické minimum, odkryla svoje tragické tajomstvá. Najprv bolo nájdené telo v sude. Detektívi špekulovali, že telo pravdepodobne patrilo obeti vraždy, ktorá bola spáchaná niekedy v polovici 70. až začiatkom 80. rokov na základe oblečenia a obuvi, s ktorými bola obeť nájdená.

image

Strážcovia národného parku objavili ďalšiu sadu pozostatkov.

Twitter.com/dr. Mustafa Santiago Ali/

O necelý týždeň strážcovia národného parku objavili ďalšiu sadu pozostatkov. Kosti nájdené v piesku v Callville Bay a poslané do Clark County Medical Examiner, aby určil príčinu smrti. „Očakávala by som, že ľudské pozostatky nezvestných osôb budú pravdepodobne odhalené v priebehu času, pretože hladina vody naďalej klesá,“ povedala pre Insider forenzná antropolička Jennifer Byrnes. Dokopy zatiaľ našli pozostatky zo štyroch obetí.

Duch druhej svetovej vojny opäť straší

Okrem ľudského cintorína sa v umelo vytvorenom jazere Mead nachádza aj cintorín strojov. Medzi zlovestnými vrakmi člnov a lodí vyčnieva vrak z Druhej svetovej vojny. Loď Higgins bola potopená v hĺbke takmer 70 metrov.

Mesiace bez dažďa sa podpísali aj na Talianskej rieke Pád. Najdlhšia rieka Talianska otvorila rany staré takmer 80 rokov. Nákladná loď z roku 1943, nemecký tank či nevybuchnutá bomba na novovytvorených brehoch rieky, pripomínajú Talianom tragickú minulosť.

image

Klimatológ o suchom počasí na Slovensku: Ak nezaprší, voda bude čoskoro na prídel

Suchám sa nevyhla ani druhá najdlhšia rieka Európy. Dunaj blízko Srbského mesta Prahovo v sebe držal tajomstvo až od roku 1944. V tedy nemecké vojská potopili stovky vlastných lodí pri ústupe pred sovietskou armádou. Ako uvádza Reuters, klesajúca hladina rieky odhalila vyše 20 kostier lodí ešte stále naplnených nevybuchnutou muníciou.

image

Nákladná loď z roku 1943, nemecký tank či nevybuchnutá bomba na novovytvorených brehoch rieky, pripomínajú Talianom tragickú minulosť. 

Twitter.com/michele Lapini/

Niektoré lode, rozložené cez koryto rieky, sa stále pýšia vežami, veliteľskými mostíkmi, zlomenými stožiarmi a skrútenými trupmi, zatiaľ čo iné ležia väčšinou ponorené pod piesočnatými brehmi. V marci srbská vláda vyhlásila verejnú súťaž na záchranu vrakov a odstránenie munície a výbušnín. Náklady na operáciu sa odhadovali na 29 miliónov eur.

Raj pre archeológov

Okrem nebezpečných a strašidelných príbehov, ponúkajú ustupujúce vodný hladiny aj pozitívne možnosti. Pri kriticky nízkej hladine rímskej rieky Tiber sa objavili pozostatky starovekého mosta. Predpokladá sa, že ide o triumfálny most Nera z prvého storočia. Cisár Nero ho postavil, aby zlepšil spojenie so svojimi majetkami na pravom brehu rieky.

image

V španielskej vodnej nádrži Valdecanas sa z hladiny vztýčili megalitické kamene z obdobia približne päť tisíc rokov pred Kristom. 

Twitter.com/one News/

Na sever od rieky Tiber v Lombardsku zase objavili vo vyschnutom jazere Como fosílie spred niekoľkých tisícročí a 100-tisíc rokov starú lebka veľkého jeleňa. Na svetlo sveta sa dostali aj pozostatky nosorožcov, hyen a levov.

image

Horia koľajové trate, roztápajú sa cesty, vykúpili ventilátory. Británia čelí najvyšším teplotným atakom v histórii

V španielskej vodnej nádrži Valdecanas sa z hladiny vztýčili megalitické kamene z obdobia približne päť tisíc rokov pred Kristom. Okruh desiatok megalitických kameňov, ktorý je oficiálne známy ako Dolmen of Guadalperal, ale nazývaný aj španielsky Stonehenge, objavil nemecký archeológ Hugo Obermaier v roku 1926. Oblasť bola zaplavená v roku 1963 v rámci projektu rozvoja vidieka pod diktatúrou Francisca Franca. Odvtedy sa naplno zviditeľnil iba štyrikrát.

image

Svet šokoval kolaps koňa v New Yorku. Prestaňme s barbarským využívaním majestátnych zvierat

Trpiacim Angličanom, ktorý zaznamenali rekordné historické teploty sa v Derbyshire naskytol pohľad ako z fantastického filmu. Extrémne letné horúčavy v Británii spálili trávnik Chatsworth House a odhalili skrytú záhradu zo 17. storočia. Záhrada pochádza z roku 1699 a kedysi bola plná kvetinových záhonov a chodníkov. V roku 1730 bola zatrávnená a keďže nový trávnik má kratšie korene, rýchlejšie horí. 

image

Extrémne letné horúčavy v Británii spálili trávnik Chatsworth House a odhalili skrytú záhradu zo 17. storočia. 

Chatsworth.com/
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:12