Profimedia
StoryEditor

Naša planéta potrebuje pomocnú ruku. Vďaka týmto tipom znížiš svoju uhlíkovú stopu

Natívny obsah31.05.2022., 00:00h

Naša planéta potrebuje pomoc. Každý z nás by mal urobiť čo najviac, aby sme spoločne zabránili klimatickej zmene. Vďaka týmto tipom môžeš radikálne znížiť svoju uhlíkovú stopu.

Lajkuj Brainee.sk na

Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že pokiaľ nezačneme viac myslieť na našu planétu a hrozivé následky klimatickej zmeny, ľudstvo čaká budúcnosť, ktorá sa bude páčiť len málokomu. Pokiaľ ani tebe nie je osud našej Zeme ľahostajný, určite poznáš pojem uhlíková stopa.

Tá vyjadruje množstvo emisií plynov uvoľnených do atmosféry činnosťou každého z nás s priamym dopadom na podnebie našej planéty. Vyjadrená môže byť aj v ekvivalentoch CO2, kde nejde len o hmotnosť uhlíku, ale aj oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov, ako je oxid dusný či metán.

Týka sa to aj teba

Za najväčších producentov uhlíkovej stopy sa považuje výroba energie, poľnohospodárstvo, priemysel a doprava. V prípade cestovania lietadlom sa napríklad každý jeden kilometer uvoľní takmer 300 gramov uhlíka. Priemerná svetová úroveň uhlíkovej stopy sú štyri tony na osobu ročne.

Podľa výskumu univerzity v Yale sú spotrebitelia zodpovední za viac ako 60 percent celosvetových emisií skleníkových plynov. Ak však chceme zmierniť kritické následky klimatickej zmeny, musí priemerná svetová uhlíková stopa klesnúť zo súčasných štyroch ton minimálne o polovicu. K tomuto náročnému cieľu môžeš svojou troškou prispieť aj ty.

Takto môžeš znížiť svoju uhlíkovú stopu

V prvom rade skús obmedziť používanie leteckej dopravy na dovolenku a nezmyselné využívanie auta na miestach, kde je dobre rozvinutá mestská hromadná doprava či železničné spoje. Okrem toho skús obmedziť mäso, nakupuj regionálne a sezónne, nehovoriac o tom, že vlastná taška by už mala byť štandardom.

Okrem toho si môžeš dať pozor na plytvanie vody a po novom oblečení sa skús poobzerať na swapoch či v second handoch. Našej planéte pomôžeš aj takou drobnosťou, akou sú eco režimy na práčkach či vyhnutie sa zbytočnému oplachovaniu riadov predtým, ako ich vložíš do umývačky.

Pomôcť k zníženiu uhlíkovej stopy môže aj zníženie vykurovania v zimnom období a rozumné využívanie klímy v lete. Pokiaľ si nenabíjaš telefón, je dobré odpojiť nabíjačku zo zásuvky a rovnako tak odpoj aj zariadenia, ktoré využívaš len občas. Nezabúdaj ani na svoju digitálnu stopu a zmaž si zo svojho cloudu nepotrebné údaje, súbory a dokumenty.

Účet pre modrú planétu

Svoj eko-prístup teraz môžeš posunúť na nový level aj vďaka zmene svojho nákupného správania. Tatra banka totiž prináša pre všetkých nový Účet #premodruplanetu.

„Uvedomujeme si,  že je ťažké odhadnúť vplyv našich nákupov na našu planétu. Preto prinášame zobrazovanie pravdepodobne vytvorenej uhlíkovej stopy na transakciách realizovaných vašou debetnou kartou do mobilnej aplikácie. Pretože každá transakcia je dôležitá,“ odkazuje banka každému, komu nie je osud planéty ľahostajný.

A ako to funguje? Technológia vypočíta pravdepodobnú uhlíkovú stopu pri transakciách debetnou kartou, vypočítanú hodnotu premietne na ekvivalent napríklad počtu prejazdených kilometrov autom a poskytne zaujímavé tipy a triky na podporu udržateľného správania. Výpočet vychádza zo zadefinovaných štandardov a vedeckých výskumov popredných inštitútov.

image
Tatra Banka

Odmena za ekologické zmýšľanie

Súčasťou nového Účtu pre modrú planétu je aj My Benefit #premodruplanetu. Ide o cashback, ktorý si môžeš aktivovať priamo vo svojej mobilnej aplikácii u konkrétnych obchodníkov. Platiť bude na udržateľné nákupy a odmena sa môže vyšplhať až na 300 eur.

Rozlúčiť sa môžeš napríklad aj s plastovou kreditnou kartou. Pokiaľ budeš používať len digitálnu, tak nielenže pomôžeš planéte minimalizovaním plastov, ale zároveň ju budeš môcť používať hneď vo svojom mobile či hodinkách a Tatra banka ti z každej platby vráti 5 % zo zaplatenej sumy späť. Dokopy tak môžeš získať až 100 eur.

Naša planéta potrebuje pomoc. A zachrániť ju môže len ten, kto ju dostal do tohto stavu – človek. Pokiaľ ti jej osud nie je ľahostajný, chop sa svojej šance byť súčasťou zmeny, vďaka ktorej si aj ďalšie generáciu budú môcť užívať jej rozmanitosť.

 

Účet pre modrú planétu

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:14