Freepik/prostooleh
StoryEditor

Greenpeace odkryl škandál Európskej únie. Vyváža tisíce ton pesticídov, ktoré na svojom území zakázala

ČTK21.11.2021., 07:30h
Európska únia vlani povolila vývoz najmenej 3800 ton pesticídov nebezpečných pre včely a biodiverzitu, ktoré na svojom vlastnom území zakazuje.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to zo zverejnenej štúdie pobočky organizácie Greenpeace a švajčiarskej asociácie Public Eye. Neonikotinoidy sa používajú ako systémové insekticídy a Európska únia časť z nich zakázala. Pätnásť členských krajín ich ale na základe dočasnej výnimky naďalej vyváža, najmä do Brazílie, kde sa používajú na ochranu cukrovej repy pred škodcami, píše denník Le Monde.

Európske úrady vlani od septembra do decembra povolili vývoz 3800 ton pesticídov, ktoré obsahujú viac ako 700 ton účinných látok, ako imidakloprid, tiametoxam a klotianidín. Vyvezené množstvo by stačilo na ošetrenie 20 miliónov hektárov polí, čo je takmer 50-násobok plochy všetkých osevných plôch na Slovensku.

Podľa údajov o toxicite týchto prípravkov by mohli tieto pesticídy zabiť tisíce biliónov včiel, uvádza štúdia a dodáva, že údaj je značne podhodnotený, pretože vychádza len z exportov povolených za posledné štyri mesiace minulého roka.

včely shutterstock.com

​Štúdia pracuje s údajmi od 1. septembra 2020, pretože práve k tomuto dátumu vznikla všetkým exportérom pesticídov z EÚ povinnosť hlásiť objemy a zloženie vývozu príslušným úniovým úradom. Pesticídy mierili do 65 krajín, najčastejšie do Brazílie, Indonézie a na Ukrajinu, píše Le Monde na základe štúdie.

Mimovládne organizácie píšu o „toxickom obchode" v súvislosti s deviatimi krajinami. Najviac pesticídov nebezpečných pre včely vyváža Belgicko (310 ton aktívnych látok), nasledované so značným odstupom Francúzskom, Nemeckom a Španielskom.

​Najviac kritizovaných prípravkov na ničenie hmyzu, tri štvrtiny, vyváža firma Syngenta, ktorá má výrobné závody práve v Belgicku a ďalších spomínaných krajinách. Na druhom mieste je firma Bayer, ktorá vyrába najmä v Nemecku.

Hovorca Bayeru v reakcii na štúdiu uviedol, že „iba skutočnosť, že prípravok na ochranu rastlín nie je v EÚ povolený alebo zakázaný, nevypovedá nič o jeho bezpečnosti”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 00:50