Množstvo mužov pri močení sedíUnsplash/Giorgio Trovato
StoryEditor

Pri močení si sadá omnoho viac mužov, ako si zrejme myslíš. Ktorý variant je podľa vedcov najlepšou voľbou?

Miroslav Kamody04.06.2023., 12:00h

Základ je vyprázdniť sa. No je pre mužov lepšie pri močení sedieť alebo stáť?

Lajkuj Brainee.sk na

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že muži pri močení stoja, rovnako tak ako platí, že ženy zase sedia. Nuž, vyzerá to tak, že prvá časť tohto tvrdenia nie je úplne pravdivá a líši sa od krajiny ku krajine.

Ako informuje portál Indy100, podľa prieskumov uskutočnených v 13 štátoch sveta si mnohí muži užívajú zážitok z posedenia aj pri vykonávaní malej potreby. A k svetovým rekordérom vôbec nemusíme ísť ďaleko.

image

Hnevá má, keď ženy povedia gynekológovi, že si občas cvrknú a on len mávne rukou, hovorí fyzioterapeutka

Vedú Nemci, na chvoste sú Mexičania

Nemecko je absolútnym víťazom tejto štatistiky. Až 62 percent z nich uviedlo, že sa im močenie v sede páči. Nasledujú Švédi, kde si sadá v priemere 50 percent mužov, aby úspešne vyprázdnili svoj močový mechúr.

Nezaostávajú ani Austrálčania či Taliani s 39, respektíve 34 percentami. O poznanie menej si muži pri malej potrebe sadajú vo Veľkej Británii (len 24 percent), v prípade Mexika je to napríklad len šesť percent mužov.

image

Množstvo mužov pri močení sedí

Unsplash/Giorgio Trovato

Celý prieskum spustil novinár Sam Wollaston, ktorý vyzval YouGov, globálnu spoločnosť venujúcu sa prieskumu verejnej mienky a analýze údajov, na doplnenie tejto štatistiky, pretože sa nevedel dopátrať k údajom, ako sú na tom Briti.

Vedci vedia, čo je najlepšie

Poznamenal, že hoci neexistujú žiadne spoľahlivé štatistiky, preskúmal svoj vlastný okruh priateľov, ktorý odhalil, že asi 70 percent jeho priateľov, väčšinou vo veku 50 rokov, pri močení stáli.

image

Dieťa sa narodilo bez konečníka a s dvoma pohlavnými údmi. Doposiaľ je na svete známych len sto takýchto prípadov

Aby toho nebolo málo, je vedecky preukázané, že močenie v sede je pre zdravie mužov omnoho lepšie. Podľa odborníkov z Leiden University Medical Center, sedenie pomohlo rýchlejšiemu a dôkladnejšiemu vyprázdneniu močového mechúra.

To je prospešné najmä pre tých, ktorí majú problémy s dolnými močovými cestami a zväčšenou prostatou. „Pozícia na močenie v sede je vhodnejšia ako státie,“ napísali v správe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 03:07