Pandémia sa jedného dňa vráti. Otázkou je akáTASR/Martin Baumann
StoryEditor

WHO varuje svet: Príde ďalšia pandémia, môže byť ešte smrteľnejšia ako koronavírus

Miroslav Kamody29.05.2023., 15:00h

Pandémia koronavírusu zastihla svet nepripravený. Dokážeme sa na ďalšiu pripraviť lepšie?

Lajkuj Brainee.sk na

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie varuje, že nasledujúca pandémia – samozrejme, berúc do úvahy, že sme ešte definitívne neprekonali koronavírus – by mohla byť ešte horšia.

Ako informuje portál Futurism, počas stretnutia Svetového zdravotníckeho zhromaždenia vo Švajčiarsku generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval krajiny, aby takúto možnosť predbehli. Inými slovami, poučili sa politici po rokoch tragických úmrtí a utrpenia?

image

Japonci dobrovoľne „zrástli“ s rúškami. Musia chodiť na kurzy, kde ich učia usmievať sa

Hrozba pretrváva

„Hrozba objavenia sa ďalšieho variantu, ktorý spôsobí nové návaly chorôb a smrti, pretrváva a hrozba objavenia sa ďalšieho patogénu s ešte smrteľnejším potenciálom pretrváva,“ povedal podľa CBS News.

Tedros tiež poznamenal, že COVID, ktorý zabil takmer sedem miliónov ľudí na celom svete, nezmizol, ale čoskoro by mohol byť len jednou z niekoľkých nových hrozieb.

image

Hrozba tu stále je 

Unsplash

„Koniec koronavíruu ako globálnej zdravotnej núdze neznamená koniec covidu ako globálnej zdravotnej hrozby,“ povedal členským štátom. „Túto plechovku nemôžeme vyhodiť,“ dodal.

Musíme byť pripravení

„Keď zaklope ďalšia pandémia - a bude - musíme byť pripravení odpovedať rozhodne, kolektívne a spravodlivo.“ Odborníci varovali, že stretnutia ľudí s voľne žijúcimi zvieratami môžu zvýšiť riziko prenosu patogénov zo zvierat na ľudí, čo pravdepodobne vyvolalo aj pandémiu koronavírusu.

image

Chcú pracovať z domu a požadujú ďalšie výhody. Zamestnanci generácie Z sú sebeckí, tvrdia zamestnávatelia

Zoznam potenciálnych patogénov neustále rastie. Len od roku 2009 americkí vedci identifikovali viac ako 900 nových vírusov, informovala vlani CBS.

Iní odborníci tiež varovali, že to nie sú len vírusy, ktorých by sme sa mali obávať, pričom poukázali na potenciálnu hrozbu plesní, z ktorých niektoré sú schopné infikovať ľudí a vyhýbať sa fungicídom, liekom, ktoré sme vyvinuli na našu ochranu.

image

Pandémia koronavírusu

TASR/Roman Hanc

Raz sa to vráti

Komentáre Tedrosa odrážajú pocity iných odborníkov, ktorí tiež varovali, že koronavírus pravdepodobne nebude poslednou pandémiou v strednodobej budúcnosti. „Budeme mať ďalšiu pandémiu,“ povedal minulý rok pre CNBC spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates. „Nabudúce to bude iný patogén.“

Na tohtotýždňovom stretnutí WHO Tedros vyzval krajiny, aby zreformovali spôsob, akým sa na tieto hrozby pripravujú. „Ak neurobíme zmeny, ktoré treba urobiť my, kto ich urobí? A ak ich neurobíme teraz, kedy?“ povedal. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:57