Dokonale zachovaný medveďTwitter/Ancient Origins, The Siberian Times
StoryEditor

Objav, aký tu ešte nebol. Na Sibíri našli dokonale zachovalého prehistorického medveďa, vedci vedia aj to, čo naposledy jedol

Miroslav Kamody20.03.2023., 10:00h

Podľa vedcov sa ešte nikdy nepodarilo objaviť tak dokonalo zachovalé zviera. Medveď priniesol mnohé zaujímavé zistenia, ale aj otázky, na ktoré zrejme nikdy nebudeme poznať odpoveď.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci mali v roku 2020 obrovský dôvod na radosť. V sibírskom permafroste na Ljachovských ostrovoch totiž našli dokonale zakonzervovaného dospelého medveďa. Ako však píše portál ScienceAlert, vedcov neprestáva prekvapovať už takmer tri roky.

Pôvodne sa totiž predpokladalo, že medveď má približne 30-tisíc rokov. V skutočnosti však nakoniec má „len” 3 500 rokov. Prišli na to výskumníci z ruskej Severovýchodnej federálnej univerzity, kde pitvu dobre zachovalého exemplára vykonali.

image

Na Zemi už takmer nikde nie je čistý vzduch. Podľa vedcov je jeho kvalita alarmujúca

Jedinečný exemplár

Aj napriek tomu, že zviera je omnoho mladšie, stále ponúka zaujímavé okno do minulosti. Je vysoký 1,55 metra a má hmotnosť 78 kilogramov, vďaka čomu vieme odhadnúť, že mal dva až tri roky, keď zomrel na poranenie chrbtice.

„Tento nález je absolútne jedinečný: kompletná mŕtvola starého medveďa hnedého,” povedal pre agentúru Reuters biológ Maxim Čeprasov zo Severovýchodnej federálnej univerzity. „Po prvý raz sa do rúk vedcov dostala mŕtvola s mäkkými tkanivami, čo nám dáva možnosť študovať vnútorné orgány a skúmať mozog.”

Vedci zároveň uviedli, že medveď zdieľa rovnakú mitochondriálnu DNA ako potomkovia, ktorí sa dnes nachádzajú na severovýchode Ruska. Jeho pozostatky sú tak dobre zachované, že je možné vidieť, čo zviera jedlo pred smrťou - pochutnávalo si na rastlinách a vtákoch.

Nikto nevie, ako sa tam dostal

Jedinou záhadnou, ktorú nedokáže objasniť ani dokonale zachované zviera, zostáva, ako sa medveď dostal na samotné ostrovy. V súčasnosti sú totiž od pevniny oddelené až 50-kilometrovým pásom vody.

Je možné, že medveď preplával, prípadne prešiel po dočasnom ľadovom moste. Existuje tiež možnosť, že v tom čase mohli byť ostrovy ešte súčasťou pevniny. Momentálne môžeme len hádať, čo sa skutočne stalo.

image

Ako z hororového filmu. Vedci oživili staroveké „zombie“ vírusy z permafrostu, infekčné sú aj po 50-tisíc rokoch

A ako je možné, že vedci sa v prípade jeho veku pomýlili o celé desiatky tisíc rokov? Prvé hodnotenie veku bolo len odhadom, počkať sa muselo až na podrobnejšiu analýzu. Na samotných pozostatkoch majú vykonať ešte množstvo ďalších testov, aby sa zistilo, čo všetko môže tento exemplár ešte pomôcť odhaliť.

Klimatické zmeny

ScienceAlert pripomína, že keďže svet otepľuje v dôsledku klimatických zmien, vynárajú sa stále nové pozostatky, ktoré sa dokonale uchovali počas tisícročí v ľade. Medzi nimi sú drobné mikroskopické tvory aj oddelené vlčie hlavy.

Paleontológovia majú túto oblasť Sibíri mimoriadne radi, pretože sa tu zachovala staroveká ekológia. Zároveň tu však existuje riziko, že topenie starodávneho ľadu môže uvoľniť dlho spiace patogény, ktoré môžu mať zásadný vplyv na ľudstvo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 00:32