Naľavo prototyp osídlenia z húb, napravo materiál z mycélia.Nasa/brainee X Canva/
StoryEditor

Život na Marse a Mesiaci by mohol vyzerať skutočne bizarne. Ľudia môžu bývať v domoch z húb

mor18.02.2023., 13:00h

Huby sa možno jedného dňa stanú domovom pre ľudí na Mesiaci či Marse. Vedci na Zemi zatiaľ budujú prvé testovacie mimozemské biotopy s pomocou nečakaného materiálu: húb.

Lajkuj Brainee.sk na

Americká architektonická firma Red House spolupracuje s NASA a Massachusettským technologickým inštitútom (MIT) Center for Bits and Atoms na vybudovaní nových biotopov mimo našu planétu.

image

Astronómovia zostali poriadne prekvapení. Objavili netradičnú čiernu dieru, ktorá má tvar donutu

Red House zmiešava odpadovú biomasu z namíbijského invázneho druhu Acacia luederitzii, ktorý odvádza spodnú vodu a spôsobuje, že sa z úrodných oblastí stávajú púšte – s hubovým mycéliom, ktorý je tvorený podzemnou sieťou spojovacích vlákien. Cieľom je vytvoriť jedlo a v tomto prípade aj udržateľný stavebný materiál, ktorý je údajne pevnejší ako betón.

Mycélium má jedinečné vlastnosti, „ktoré fungujú ako lepidlo, ktoré spája substráty ako sú stavebné sutiny a rastliny dohromady,“ povedal pre Euronews Christopher Maurer, zakladateľ a hlavný architekt Red House.

Eko-bio sci-fi

Sci-fi si často predstavuje budúcnosť ľudstva na Marse a iných planétach ako riadenú strojmi. Na obrázkoch môžeš vidieť mestá lesknúce sa kovom, lietajúce autá a more červeného piesku. 

image

Po čínskom balóne zostrelili Američania ďalšie objekty. Nevedia, o čo ide, nevylučujú mimozemšťanov

Realita však môže byť ešte pozoruhodnejšia  a „zelenšia“. Namiesto biotopov vyrobených z kovu a skla, NASA skúma technológie, ktoré by mohli utvárané zo štruktúry húb, mohli by sa stať našimi budúcimi domovmi vo hviezdach a možno viedli aj k udržateľnejším spôsobom života na Zemi.

Projekt mykoarchitektúry z Ames Research Center NASA v kalifornskom Silicon Valley je prototypom technológií, ktoré by mohli „vypestovať“ biotopy na Mesiaci a Marse. 

„Práve teraz sú tradičné návrhy biotopov pre Mars ako korytnačka - nesú svoje domovy so sebou všade na chrbte - spoľahlivý plán, ale s obrovskými nákladmi na energiu,“ povedala Lynn Rothschild v tlačovej správe NASA. „Namiesto toho môžeme využiť mycéliá na pestovanie týchto biotopov sami, keď sa tam dostaneme.“

Projekt predpokladá budúcnosť, kde ľudskí prieskumníci môžu priniesť kompaktný biotop vybudovaný z ľahkého materiálu s hubami, ktorý vydrží na dlhých cestách aj na miesta ako Mars. Po príchode, rozvinutím tejto základnej štruktúry a jednoduchým pridaním vody, budú huby schopné rásť okolo tohto rámca do plne funkčného ľudského biotopu – a to všetko pri bezpečnom zadržiavaní v biotope, aby sa zabránilo kontaminácii marťanského prostredia.

image

VIDEO Nad Havajom sa šírili zelené lasery. Všetci si mysleli, že je to práca NASA, vinník je však z druhej strany planéty

Tento výskum je podporovaný prostredníctvom programu NASA Innovative Advanced Concepts, známeho ako NIAC, a je súčasťou oblasti známej ako syntetická biológia (veda zaoberajúca využitím samotného života ako technológie, v tomto prípade huby). Podľa tlačovej správy NASA sme ešte veľmi ďaleko od toho, aby sme mohli pestovať použiteľné biotopy pre Mars, ale výskum je už rozbehnutý.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:56