Operačná sálaUnsplash/National Cancer Institute
StoryEditor

Prípad ako z nočnej mory. Muž tvrdí, že počas operácie chrbtice sa prebral z anestézie, nemocnica obvinenia odmieta

Miroslav Kamody22.01.2023., 13:00h

Každý hovorí svoju verziu príbehu. Dôkazy o nadrogovanom anestéziológovi však nahrávajú skôr verzii muža, ktorý tvrdí, že počas operácie sa prebral na nemocničnom lôžku.

Lajkuj Brainee.sk na

V Spojených štátoch sa momentálne rieši provokatívny súdny prípad, ktorý spočíva v jedinej fascinujúcej otázke - boli opakované nočné mory jedného muža skutočným dôkazom zanedbania lekárskej starostlivosti?

Aj keď na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že na základe letných spomienok sa nedá postaviť súdny proces, ďalšie nezrovnalosti a udalosti okolo prípadu ukazujú, že majú pomerne blízko reálnym obavám. O prípade informoval portál Futurism.

Nočné mory o prebúdzaní na operačnej sále

Ako uvádza San Diego Union-Tribune, Randy Dalo vo svojom prípade, ktorý sa tento týždeň dostal pred súd, tvrdí, že od operácie chrbtice pre problém s krčnou platničkou v univerzitnej nemocnici San Diegu v roku 2017 mal opakujúce sa nočné mory o prebúdzaní sa počas procedúry. Zároveň však verí, že sú toho presným dôkazom.

image

Ukrajinský chirurg má za sebou životnú operáciu. Z hrude vojaka vyoperoval nevybuchnutý granát

Vo vízii, ktorá môže, ale nemusí byť skutočnou spomienkou, Dalo, ktorého manželka Karen pracovala 30 rokov v nemocnici, vrátane pozície chirurgickej techničky, rozpráva, ako sa prebúdzal so svetlami v očiach a ľuďmi v nemocničnom vybavení všade okolo neho.

Aj keď je to dosť zriedkavé, takéto veci sa skutočne stávajú, aj keď si to našťastie pamätá len veľmi málo ľudí. Americká spoločnosť anestéziológov tvrdí, že iba jeden alebo dvaja z každých tisíc ľudí, ktorí sa dostanú do anestézie, majú vôbec nejaké povedomie.

Zdrogovaný anesteziológ

Aj keď nemocnica popiera, že by sa počas operácie prebral, prípad povzbudilo zistenie jeho manželky, že krátko po zákroku bola dohliadajúcemu anestéziológovi pozastavená licencia. Aby toho nebolo málo, tento muž bol navyše nájdený v bezvedomí na podlahe kúpeľne v nemocnici obklopený zvratkami a prázdnymi striekačkami obsahujúcimi anestetikum sufentanil.

image

Operačná sála

Unsplash/Matías Ramos

Asi ani netreba dodávať, že situácia je poriadne komplikovaná. Okrem nemocnice je v Dalovej žalobe menovaný aj anestéziológ, bývalý primár oddelenia anestéziológie a zdravotná sestra, a to za údajné zakrývanie závislosti lekára, falšovanie záznamov a klamanie o skutočnom priebehu operácie.

Právnici nemocnice uviedli, že hoci zariadenie ani nepopiera, ani neschvaľuje krádež liekov v zariadení ani ich používanie od anestéziológa, môžu prostredníctvom sofistikovaného metrického systému operačnej sály dokázať, že Dalo bol celý čas v narkóze.

Desivé skutočnosti

Obhajca David Weiss uviedol, že Dalove sny nie sú dôkazom „intraoperačného vedomia“ – odborného výrazu pre prebúdzanie sa počas operácie –, ale skôr by mohli byť príkladom „prechodného vedomia“, v ktorom sa ľudia často nachádzajú v stave narkózy.

image

Smrťou to nekončí. Toto všetko sa postupne stane s tvojím telom po tom, ako zomrieš

Zatiaľ čo podľa správ je veľká časť procesu zameraná na anamnézu anestéziológa so zneužívaním drog, celý koncept opakujúcich sa nočných môr o prebúdzaní sa počas operácie je, mierne povedané, strašidelný.

A to ani nehovoríme o následnom zistení, že výkon služby anestéziológa bol nielen pozastavený, ale zároveň aj zneužíval aj lieky v nemocnici. O prípadom rozuzlení celého prípadu ťa budeme rozhodne informovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 10:20