Američanom chýba životne dôležitý liekBrainee X Canva/
StoryEditor

Američania trpia, lekári im kvôli sprísneniu potratov nepredpisujú životne dôležitý liek. Máme ho aj na Slovensku

Miroslav Kamody05.10.2022., 15:00h

Metotrexát sa na Slovensku používa na liečbu reumatoidnej artritídy, zápalov či rakoviny. Dá sa však použiť aj na vyvolanie potratu. Preto sa k nemu v Spojených štátoch nedokážu dostať ľudia, ktorí ho potrebujú.

Lajkuj Brainee.sk na

Metotrexát je všestranné imunosupresívum, s ktorým si sa možno už niekedy v živote stretol, no jeho názov bolo to posledné, čo si sa snažil zapamätať si. Registrovaný je aj na Slovensku a používa sa na zvládnutie množstva zápalových, bolestivých stavov a vo veľkom aj pri liečbe rakoviny.

Ako však píše portál Futurism, môže sa použiť aj na ukončenie mimomaternicového tehotenstva alebo na vyvolanie potratu. To predstavuje pomerne veľký problém v konzervatívnych Spojených štátoch, ktorými nedávno prebehla vlna sprísnenia potratových zákonov.

image

Tento bežný liek proti bolesti máme všetci doma. Dávajte si pozor, podľa štúdie vyvoláva rizikové správanie

Problémy s dostupnosťou

Ukazuje sa to aj na prípade 14-ročného dievčaťa v Tucsone v Arizone, ktoré tento život zachraňujúci liek užíva na zvládnutie silnej reumatoidnej artritídy a osteoporózy. Jedna z najväčších sietí lekární totiž nedávno rozhodla o ukončení pravidelného dopĺňania Metotrexátu v tejto oblasti.

„Ako matka, ktorá sa väčšinu svojho života musela vysporiadať s tým, že moje dieťa bolo veľmi choré, som sa bála, mala som naozaj obavy,“ povedala matka tínedžerky Kaitlin Preble pre miestny portál KOLD News 13, ktorý ako prvý o tomto príbehu informoval. „Triasla som sa. Bolo mi do plaču. Nevedela som, čo mám robiť.“

Podľa jej slov má dievča pred sebou prvý ročník na strednej škole. „Nie je na invalidnom vozíku, má prvýkrát spoločenský život a priateľov a život, ktorý by mali mať všetci mladí ľudia,“ dodala. Aj keď podľa zdroja nakoniec liek o deň neskôr predpísali, nejde o prípad jednotlivca.

image

Američanom chýba životne dôležitý liek

Brainee X Canva/

Je ich viac

Podľa informácií portálu Vice sa cez víkend ozval ďalší rodič z Tucsonu. Na Twitteri sa podelil o podobný príbeh - jeho dieťa malo rovnakú skúsenosť s predpísaním lieku. „Dcéra na metotrexáte, kým sa včera nerozhodli nevyplniť jej recept,“ napísal dotknutý rodič v príspevku. „Je vo svojich ‘rodných‘ rokoch. Sme vystrašení.“

Aj keď sú tieto správy len z jednej oblasti, ide o celoštátny problém. Už v júli Americká vysoká škola reumatológie vydala naliehavú správu lekárnikom a zákonodarcom v celej krajine, v ktorej ich prosila, aby umožnili pacientom doplniť tento často predpisovaný potrebný liek.

„Metotrexát je jedným z najpoužívanejších a lacných liekov na rôzne zápalové reumatické ochorenia,“ vyzvali a dodali, že liek „musí zostať dostupný pre ľudí s reumatickými ochoreniami a právne záruky musia chrániť odborníkov na reumatológiu, farmaceutov a pacientov pred prípadnými právnymi postihmi.“

image

Vedci sa podelili o desivé výsledky. K Alzheimerovej chorobe prispieva vec, ktorú dennodenne držíte v ruke

Nejasná budúcnosť

Spoločnosť Walgreens sa síce ospravedlnila za svoje zlyhanie a sľúbila, že zabezpečí, aby bol život zachraňujúci liek dostupný pre všetkých, ktorí ho potrebujú. Aj keď sa rodiny nateraz k metotrexátu dostali, nemajú žiadnu záruku, či sa im to podarí aj v budúcnosti.

Podľa Futurism zostáva dostupnosť lieku nejasná hlavne v štátoch, ktoré obmedzujú potraty. Vládne v nich momentálne totiž zmätok a chaos, ktorý zrejme spôsobí, že obmedzenia sa budú sprísňovať. Celý tento prípad ukazuje, aké komplikované potraty v skutočnosti sú a ako ich obmedzenie ovplyvňuje ľudí, ktorí s nimi v podstate nemajú vôbec nič spoločné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 00:17