Výherný tím olympiády v programovaní, ktorú organizovala spoločnosť Telekom.Archív/
StoryEditor

Inovatívne zariadenie, ktoré chce mať každý cyklista. Prototyp študentov z Trstenej môže ročne zachrániť tisíce životov

Natívny obsah20.09.2022., 00:00h

Dvaja študenti z Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej vytvorili z mikropočítačov zariadenie, ktoré zvýši bezpečnosť cyklistov na cestách. Okrem osvetlenia a smeroviek totiž privolá pomoc, pokiaľ zaznamená pád bicykla.

Lajkuj Brainee.sk na

Svet je plný mladých inovátorov, ktorým sa podarilo priniesť zmenu, ktorá dokázala ovplyvniť milióny ľudí. Napríklad Hannah Herbst už ako 13-ročná začala pracovať na zariadení, ktoré by dokázalo zachytiť vlny oceánu a premeniť ich na elektrinu. Riya Karumanchi zase v 14-tich rokoch navrhla inteligentnú palicu pre slabozrakých, vďaka čomu sa môžu lepšie orientovať v priestore.

Pri hľadaní inšpiratívnych mladých ľudí však nemusíme vôbec chodiť ďaleko. Jasným dôkazom sú aj študenti Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej. Spoločne vytvorili zariadenie na bicykel, ktoré má ambíciu zahanbiť aj veľkých technologických gigantov. Aj napriek svojim malým rozmerom totiž prináša zásadné zlepšenie bezpečnosti cyklistov na cestách.

Smerovky im nestačili 

Ján Skovajsa a Jerguš Bielončík dali svojmu projektu jednoduchý názov Smart svetlo na bicykel. „Vytvorili sme ho preto, lebo sme chceli pomôcť cyklistom,” hovoria mladí programátori. Na jeho úspešné vytvorenie použili tri mikropočítače Micro:bit, vďaka ktorým bicykel získa nielen výstražné svetlá, ale aj smerovky.

Dva z nich sa nachádzajú vpredu, jeden vzadu. „Medzi sebou komunikujú bluetoothovým a rádiovým spojením,” opisujú svoje zariadenie Ján a Jerguš. 

 

Čo je Micro:bit?

Ide o malý programovateľný mikropočítač veľkosti kreditnej karty. Okrem výučby programovania umožňuje aj pripojenie veľkého množstva periférnych zariadení, napríklad senzorov či displejov. Ide o najjednoduchšie programovateľné teliesko na trhu a je vhodné aj pre úplných začiatočníkov.

Dajú sa s ním vytvárať jednoduché hry, merať teplota, ovládať zvuk či svetelnosť iných zariadení. Takto si študenti môžu naprogramovať a vytvoriť množstvo projektov podľa vlastnej chuti - od jednoduchého alarmu, cez dávkovač stravy pre domáceho miláčika či hoci aj funkčný model pinballu.

 

Zvýšenie bezpečnosti cyklistov

„Náš prvotný nápad bol vymyslieť smerovky na bicykel, ale keď sme to už mali hotové, tak sme si povedali, že to nejak nestačí,” pokračujú. Spoločne preto naprogramovali mobilnú aplikáciu, ktorá sa spojí s Micro:bitom cez Bluetooth. Pri páde bicykla mikropočítač „odošle do aplikácie na mobile upozornenie a aplikácia na vopred zvolené telefónne číslo odošle SOS správu s GPS súradnicami.”

„Táto funkcia sa hodí najmä keď sa ocitnete sami na cestách a nebude nikoho, kto by vám pomohol. Na cestách, v meste či na cyklotrase sa tak budete cítiť bezpečne,” hovoria tvorcovia inovatívneho zariadenia, ktoré nezostalo bez odozvy.

image

Olypiáda v programovaní - Enter.

Archív/

Zvíťazili v silnej konkurencii

Gymnazistom z Trstenej sa totiž podarilo zvíťaziť vo svojej kategórii prvého ročníka Programiády ENTER, ktorú zorganizoval operátor Slovak Telekom. Víťazný projekt odprezentovali ako tím pod názvom Oravskí junáci a odmenou im boli telefóny iPhone 12, grant na nákup micro:bitov pre ďalšie rozvíjanie ich zručností a workshop s mikropočítačmi pre celú školu.

„Do Programiády ENTER v programovaní sme sa zapojili preto, lebo nás baví pomocou programovania riešiť rôzne problémy,” odkazuje Jerguš spolu s Jánom, ktorí zvíťazili nad silnou konkurenciou spomedzi 43 ďalších škôl. Medzi ďalšími ocenenými projektmi boli napríklad funkčný model pinballovej konzoly, elektronický asistent pre imobilných pacientov či signalizácia pre asistentov detí na špeciálnych školách.

image

Účastníci olympiády.

Archív/

Neboj sa stlačiť ENTER

Víťazné projekty len dokazujú, že aj mladé mozgy na Slovensku dokážu priniesť skutočne inovatívne riešenia, pokiaľ dostanú priestor na spojenie kreativity a logického uvažovania. Presne o to sa snaží projekt ENTER.

V rámci neho Slovak Telekom zabezpečuje sady Micro:bitov pre školy, organizuje workshopy pre učiteľov a pomáha pripravovať vzdelávacie materiály, aby pomohol naštartovať hodiny informatiky. Do projektu ENTER sa doteraz zapojilo 570 škôl po celom Slovensku, vďaka čomu sa za rok a pol mohlo učiť programovať rekordných 54-tisíc žiakov základných a stredných škôl.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:58