Bagdadská batériaTwitter/Iraqesque/Facebook/Vintage & Today
StoryEditor

Bagdadská batéria: Záhadný artefakt alebo 2-tisíc rokov starý zdroj elektriny?

koviDnes.cz03.09.2022., 15:00h

Od jej objavenia už uplynulo viac ako 80 rokov, no dodnes je opradená nejasnosťami.

Lajkuj Brainee.sk na

Batéria je v podstate zariadenie, ktoré premieňa chemickú energiu na energiu elektrickú. Je to elektrochemický alebo galvanický článok definovaný ako chemický zdroj elektrického napätia.

Bagdadská batéria

V roku 1936 sa predpokladalo, že batéria je pomerne nový vynález. Predsa len elektrická energia si ešte iba hľadala cestu do mnohých vtedajších domácností. A práve v tom roku objavil nemecký archeológ Wilhelm König pri svojich výskumoch pri Khujut Rabe neďaleko Bagdadu záhadný artefakt. 

image

Počas búrky nikdy nerob tieto veci. Môže to byť extrémne nebezpečné, varuje expert

Presnejšie povedané, bol to súbor viacerých artefaktov tvoriacich jeden celok. Napriek tomu, že sa dodnes nepodarilo presne určiť účel artefaktu, dostal názov Bagdadská batéria. Viaceré zistenia totiž naznačujú, že by mohlo ísť o prastarý galvanický článok.

Je veľká asi ako päsť a jej vek sa odhaduje na 2-tisíc rokov. Má hlinenú schránku so zátkou z asfaltu. Tou prechádza kovová tyč, ktorá je vo vnútri nádoby obklopená medeným valčekom. Ten sa skladá z viacerých častí, ktoré boli spojené zmesou olova a mosadze. Wilhelm König zistil, že po naliatí kyslej tekutiny, ako napríklad vínneho octu, do valca dôjde k elektrolýze a nádoba poskytuje napätie do dvoch voltov.

Königovi táto a jej podobné veci pripomínali elektrické batérie a publikoval o svojom objave prácu. Načo by však staroveká civilizácia používala batériu?

Po vojne, ktorá výskumy prerušila, sa americkému vedcovi Willardovi Grayovi podarilo postaviť niekoľko reprodukčných vzoriek, píše portál iDNES.cz. Po zapojení poskytovali napätie približne dvoch voltov. Vedci sa dohadujú, že elektrina mohla slúžiť na galvanické pokovovanie.

Túto hypotézu, alebo aspoň jej teoretickú možnosť, potvrdil nemecký výskumník Arne Eggebrecht. Na základe svojich pokusov odporučil, aby múzeá preskúmali, či zlaté predmety z tej doby nie sú len pozlátené striebro.

Vedci teóriu o starovekej batérii odmietajú

Je nutné povedať, že ani napriek tomuto „dôkazu” nie je Bagdadská batéria prijímaná akademickou obcou bez výhrad. Možno preto, že v Khujut Rabe pred dvoma tisíckami rokov sídlili Parti (247 pred Kr. - 224 po Kristovi), ktorí boli známi skôr pre svoje vojnové sklony, než pre svoju technologickú zdatnosť.

Dohady o „návštevách odinakiaľ” sú logicky prijímané s pochopiteľnou skepsou. Ďalším argumentom je, že energia vyprodukovaná Bagdadskou batériou by bola príliš slabá na praktické využite.

O tom, aký bol účel Bagdadskej batérie existujú rôzne ďalšie teórie. Niektorí odborníci sa prikláňajú k názoru, že sa v nej skladovali posvätné zvitky, informuje web Discovery. Ďalšou možnosťou je elektroliečba, žiadna z teórií sa však doposiaľ nepotvrdila.

To, na čo tento predmet slúžil starovekej civilizácií, tak doposiaľ ostáva záhadou. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:01