Je konzumácie plesne nebezpečná? (nefeť pleseň)Pixabay/adonyig
StoryEditor

Kedy je pleseň nebezpečná. Je pravda, že nemôžeš len tak odrezať plesnivé časti jedla?

som03.04.2022., 09:00h
Niekedy si to ani človek nemusí uvedomiť a pleseň je v jeho žalúdku. Veď koľkokrát je medzi „čerstvým“ ovocí či zeleninou, ktoré si si práve kúpil, aj nejaký plesnivý kúsok?
Lajkuj Brainee.sk na

Pleseň na chlebe, ovocí či iných potravinách pre niektorých ľudí nie je žiadnou prekážkou. Jednoducho si ju vyrežú a smelo sa pustia do konzumácie.

Je konzumácia plesne nebezpečná?

Pozrime sa najskôr na to, čo to pleseň vlastne je. Pleseň sú mikroskopické huby, ktoré rastú na rastlinách alebo živočíšnom materiáli. Majú tvar vlákna s vetvičkami a koreňmi, ktoré prerastajú hlboko do jedla.

Niektoré druhy plesňových húb produkujú jedovaté látky nazývané mykotoxíny. Bolo identifikovaných niekoľko stoviek mykotoxínov, ale asi tucet má povesť spôsobujúcich vážne zdravotné dôsledky ako svalovej slabosti, horúčky a zvracania.

Čierna pleseň vs. modrá pleseň

Huba s názvom Aspergil čierny spôsobuje ochorenie s názvom „čierna pleseň“ na ovocí a zelenine, napríklad hrozne, cibuli alebo arašidoch a je častým kontaminantom potravín. Ak človek vdýchne veľké množstvo spor tejto huby, môže sa u neho vyvinúť závažné ochorenie, aspergilóza. Aspergil čierny je aj jedna z najčastejších príčin otomykózy - hubovej infekcie uší.

Na druhej strane, niektoré druhý plesni nemajú vôbec žiaden vplyv na naše zdravie. Navyše, niektoré potraviny potrebujú pleseň, aby vyzreli. Milovníci syru s modrou plesňou o tom vedia svoje. Ale pozor, plesňové syry nie sú vhodné pre tehotné ženy.

Včely sv. Ambróza

​Kedy môžem pleseň vyrezať?

Vo všeobecnosti sa odporúča jesť iba plesnivé jedlá, ktoré sú na to určené, ako napríklad spomínané plesňové syry. Existuje však niekoľko výnimiek, kedy môžete pleseň bezpečne odrezať, vrátane tvrdého syra, tvrdej salámy a pevného ovocia a zeleniny, ako je mrkva a tekvica, píše doktora potravinárskej chémie Emma Daviesova.

Tauris

​Ďalej radí, že tvrdý syr má nízky obsah vlhkosti a hustú štruktúru, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že sa pleseň rozšíri hlboko pod povrch. Ak si dosť odvážny na to, aby ste odstránil pleseň zo syra, odrež ho poriadnu rezervu. Ak z mäkkého plesňového syra začnú rásť rôzne druhy plesní, vyhoďte ho. Ešte malá rada na záver, nedotýkajte sa plesne nožom!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 16:20