Reuters - Ilustračné
StoryEditor

Fakty o hromoch a bleskoch. Ako sa chrániť počas búrky?

san01.03.2021., 14:54h
Búrka je séria náhlych elektrických výbojov v dôsledku atmosférických podmienok. Tieto výboje majú za následok náhle záblesky svetla a trasúce zvukové vlny, bežne známe ako hrom a blesk.
Lajkuj Brainee.sk na

Búrky sú spojené s konvektívnymi oblakmi a často sú sprevádzané zrážkami.

Stále existuje veľa mýtov, ktoré zahaľujú fakty o hromoch a bleskoch a pravdepodobne vás pravda prekvapí. V galérii nájdete aj odporúčania, čo robiť pred, počas a po búrke.

Ako sa tvoria búrky?

Búrka sa vyvíja, keď je atmosféra nestabilná - to je prípad, keď teplý vzduch existuje pod oveľa chladnejším vzduchom. Ako horúci vzduch stúpa, ochladzuje sa, kondenzuje a vytvára malé kvapôčky vody. Ak je vo vzduchu dostatočná nestabilita, prúdenie teplého vzduchu je rýchle a vodná para rýchlo vytvorí kumulonimbus, čiže búrkový oblak. Typicky sa tieto kumulonimbusy môžu vytvoriť za hodinu, píše britská meteorologická služba.

Keďže teplý vzduch naďalej stúpa, kvapôčky vody sa spájajú kvôli vytvoreniu väčších kvapiek, ktoré sa zmrazia na vytvorenie ľadových kryštálov. V dôsledku cirkulujúceho vzduchu v oblakoch zmrzne voda na povrchu z kvapôčky alebo kryštálu. Nakoniec kvapky padajú ako krupobitie.

Keď sa krupobitie pohybuje vnútri oblaku, zberá záporný náboj trením proti menším pozitívne nabitým ľadovým kryštálom. Na spodku oblaku sa tvorí záporný náboj, kde sa krupobitie zhromažďuje, zatiaľ čo ľahšie kryštály ľadu zostávajú v blízkosti vrcholu oblaku a vytvárajú pozitívny náboj.

Záporný náboj je priťahovaný k povrchu Zeme a ďalším mrakom a objektom a keď sa príťažlivosť stane príliš silnou, pozitívne a negatívne náboje sa spájajú alebo vybíjajú, aby vyrovnali rozdiel v blesku. Rýchla expanzia a ohrev vzduchu spôsobené bleskom vytvárajú doprevádzajúce hlasné bytie hromu.

​Búrky sú na Zemi bežným javom. Vzhľadom na skutočnosť, že sa vytvárajú intenzívnym ohrievaním zemského povrchu, sú najčastejšie v oblastiach sveta, kde je počasie horúce a vlhké. Pôdy preto zaznamenávajú viac búrok ako oceány a sú tiež častejšie v tropických oblastiach ako vo vyšších zemepisných šírkach.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:59