Ilustračný obrázok vytvorený umelou inteligenciou.Deeply/
StoryEditor

Nová štúdia detailne preskúmala hrozbu zvyšovania hladiny oceánov. Tieto metropoly môžu skončiť pod vodou už do roku 2050

Viktória Revajová09.04.2024., 08:00h

Ide o prvú rozsiahlu štúdiu, ktorá komplexne preskúmala viaceré faktory, ktoré ovplyvňujú postupné miznutie pevniny pod vodou. Vedci situáciu prirovnávajú k potápajúcej sa lodi.

Lajkuj Brainee.sk na

Zvyšovanie hladiny oceánov je veľký problém, na ktorý vedci neustále upozorňujú. Aj napriek tomu ho stále považujeme za vzdialenú budúcnosť, ktorej sa nedožijeme. Vedci z Technickej univerzity vo Virgínii preto vypracovali komplexnú štúdiu, ktorá predpovedá, že až dve desiatky amerických miest sa môžu do roku 2050 ocitnúť pod vodou.

image

Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času

Následky ovplyvnia státisíce ľudí

Štúdia amerických vedcov uverejnená v časopise Nature priniesla nový komplexný pohľad na potenciál záplav v pobrežných mestách pozdĺž Atlantiku, Tichomoria a pobrežia Mexického zálivu. 

„Jednou z výziev, s ktorými sa stretávame pri informovaní o následkoch zvyšovania hladiny morí a klesania pevniny je, že sa to často javí ako dlhodobý problém, ako niečo, čoho dôsledky sa prejavia až na konci storočia, čo mnohých ľudí nemusí zaujímať,“ hovorí hlavný autor štúdie Leonard Ohenhen, uvádza portál Metro. Vedci preto skúmali potenciál zaplavenia 32 miest, pričom sa zamerali na krátkodobý horizont nasledujúcich troch desaťročí.

image

Mapa zobrazuje mestá v USA, ktorým hrozí najvyššie riziko, že sa ocitnú pod vodou.

Leonard Ohenhen A Kol./

Výsledky štúdie ani náhodou nie sú potešujúce. Predpokladá sa, že záplavy by v tomto období mohli ovplyvniť život až pol milióna obyvateľov pobrežných miest.

Medzi mestá s najvyšším rizikom zániku pod vodou patrí Miami. Južná Florida by podľa odborníkov mohla prísť o približne 80 tisíc domov, ohrozených je približne 122 tisíc jej obyvateľov a škody by mohli dosiahnuť 31 miliárd dolárov (vyše 28 miliárd eur).

image

Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli

Ako potápajúca sa loď

Aby vedci dosiahli čo najkomplexnejší pohľad na problematiku a ich predikcie boli presné analyzovali satelitné merania poklesu pôdy, ako aj projekcie stúpania hladiny mora a mapy prílivu a odlivu.

Na základe podrobnej analýzy zistili, že 24 z 32 miest klesá o viac ako dva milimetre každý rok a pol. To podľa Ohenhena predstavuje výrazné riziko vzhľadom na nárast hladiny morí v priebehu času. 

Aby nové poznatky, ktoré štúdia priniesla boli lepšie pochopiteľné, situáciu prirovnal k potápajúcej sa lodi. „Predstavte si, že ste na lodi, do ktorej neustále prúdi voda a pomaly sa potápa. Presne to predstavuje zvyšovanie hladiny mora alebo rozsiahle záplavy. Čo by sa stalo, keby začalo aj pršať? Aj menší dážď alebo mrholenie by spôsobili, že loď by sa potopila rýchlejšie, ako ste si mysleli. Presne to robí pokles pôdy - aj nebadateľný milimetrový pokles pôdy zhoršuje existujúce nebezpečenstvá pre oblasť pobrežia,“ vysvetľuje.

image

Umelých ostrovov je stále viac. Mohli by pomôcť obetiam klimatických zmien, no stále sú výsadou bohatých

Ohrozené sú najmä sociálne slabší

Štúdia zohľadnila aj socioekonomické a rasové faktory. Ako sa ukázalo, zvýšené riziko záplav môže neprimerane postihnúť najmä rasové menšiny a nehnuteľnosti nižšej strednej vrstvy obyvateľov. Platí to najmä pre oblasť Mexického zálivu. Mestá totiž investujú minimum peňazí do protipovodňových opatrení. Ohrozené sú mestá ako New Orleans v Louisiane a Port Arthur v Texase. 

Štúdia, ktorá poskytla doteraz najjasnejší obraz o potenciálnych záplavách by mala byť výzvou na akciu pre politikov, ktorí rozhodujú o protizáplavových opatreniach.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:31