Na Zemi už takmer nikde nie je čistý vzduch.Unspalsh/kouji-tsuru/
StoryEditor

Na Zemi už takmer nikde nie je čistý vzduch. Podľa vedcov je jeho kvalita alarmujúca

Michal Čiernik13.03.2023., 16:00h

Najnovšia štúdia ako prvá na svete nenašla takmer nikde na Zemi miesto s bezpečnými úrovňami znečistenia ovzdušia.

Lajkuj Brainee.sk na

Štúdia vedená Monash University v Austrálii popísala, že len 0,001 percenta svetovej populácie bolo v roku 2019 vystavených nízkej úrovni znečistenia ovzdušia. Čo je len približne 80-tisíc ľudí.

Znečistenie ovzdušia spôsobuje každý rok približne 8 miliónov úmrtí. Drobné častice so šírkou menšou ako 2,5 mikrometra môžu napadnúť dýchacie cesty a krvné cievy a spôsobiť mŕtvicu, rakovinu pľúc a srdcové choroby.

image

Len 0,001 percenta svetovej populácie bolo v roku 2019 vystavených nízkej úrovni znečistenia ovzdušia.

Unsplash/chris-leboutillier/

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stanovila bezpečnostný prah pre koncentráciu týchto častíc, ktorý je 15 mikrogramov na meter kubický (μg/m³). Týmto indikátorom sa meria kvalita ovzdušia. Medzi rokmi 2000 a 2019 však bola priemerná úroveň znečistenia ovzdušia na celom svete viac ako dvojnásobná (32,8 μg/m 3).

Najhoršie čísla má východná Ázia

Táto štúdia je prvou, ktorá ukazuje zmenu denného vystavenia znečisteniu ovzdušia globálne v priebehu niekoľkých desaťročí. Údaje boli čerpané z 5 446 monitorovacích staníc v 65 krajinách a spracované pomocou strojového učenia a simulácií.

image

Východná Ázia mala najhoršie znečistenie ovzdušia za obdobie dvoch desaťročí s priemernou ročnou hodnotou 50 μg/m³ .

Unsplash/ Ella-ivanescu/

Znečistenie ovzdušia sa v rokoch 2000 až 2019 znížilo v Európe a Severnej Amerike, ale zvýšilo sa v južnej Ázii, Austrálii a na Novom Zélande, v Južnej Amerike a Karibiku.

image

Aktivita Slnka prevyšuje predpovede. Slnečné búrky ovplyvnia naše životy, polárne žiary prinášajú nebezpečenstvo

Východná Ázia mala najhoršie znečistenie ovzdušia za obdobie dvoch desaťročí s priemernou ročnou hodnotou 50 μg/m³ , nasledovala južná Ázia (37,2 μg/m³) a severná Afrika (30 μg/m³).

V priemere je na tom najlepšie Austrália a Nový Zéland

Regióny s najnižším znečistením ovzdušia za dve desaťročia boli Austrália a Nový Zéland (8,5 μg/m³), ostatné regióny v Oceánii (12,6 μg/m³) a južná Amerika (15,6 μg/m³).

K znečisteniu ovzdušia v juhovýchodnej Austrálii v roku 2019 mohli prispieť aj požiare súvisiace so zmenou klímy a prachové búrky, uviedli vedci. „Naša štúdia poskytuje hlboké pochopenie súčasného stavu znečistenia vonkajšieho ovzdušia a jeho dopadov na ľudské zdravie,“ hovorí Yuming Guo, výskumník kvality ovzdušia z Monash University.

image

Plynovým sporákom hrozí v tejto krajine úplný zákaz. Môžu byť zásadnou hrozbou pre zdravie ľudí

Takéto znečistenie vzniká vtedy, keď spaľovanie fosílnych palív, výfukové plyny z áut, požiare, spaľovanie plynu alebo toxický odpad s priemyselnej výroby produkujú toxický koktail dusičnanov, uhlíka, síranov, olova a arzénu, ktoré sa suspendujú vo vzduchu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:23