Umelá inteligencia je bližšie k porozumeniu zvieracej reči.Unspalsh/Matt Nelson
StoryEditor

Konečne budeš vedieť, čo tvoj pes vlastne chce. Umelá inteligencia je bližšie k porozumeniu zvieracej reči

Michal Čiernik12.03.2023., 11:00h

Vedci sa snažia využiť umelú inteligenciu na preklad zvieracích jazykov do ľudskej reči. Chcú to aplikovať na celú živočíšnu ríšu.

Lajkuj Brainee.sk na

Pochopenie zvieracej komunikácie je už dlho predmetom štúdií. Vtáky a cicavce si odovzdávajú informácie pomocou zvukov. Delfíny sa dorozumievajú vysokofrekvenčnými špecifickými zvukmi na princípe radaru. Niektoré ryby si zase vymieňajú správy pomocou elektrického poľa. A niektoré zvieratá, ako napríklad lemur, sa dorozumievajú pomocou pachov.

Až donedávna sa dekódovanie väčšinou spoliehalo na starostlivé pozorovanie. Moderný trend strojového učenia však prenechal pozorovanie zvukov zvierat pre umelú inteligenciu. „Ľudia to začínajú používať,“ hovorí Elodie Briefer, docentka na univerzite v Kodani, ktorá študuje hlasovú komunikáciu u cicavcov a vtákov. 

image

Briefer spoluvyvinula algoritmus, ktorý analyzuje krochkanie ošípaných , aby zistil, či zviera prežíva pozitívne alebo negatívne emócie. 

Unsplash/Diego San

„Ale ešte úplne nevieme, koľko toho môžeme pomocou umelej inteligencie urobiť.“ Briefer spoluvyvinula algoritmus, ktorý analyzuje krochkanie ošípaných, aby zistila, či zviera prežíva pozitívne alebo negatívne emócie. 

Ďalší projekt, nazývaný DeepSqueak, posudzuje, či sú hlodavce v stresovom stave na základe ich ultrazvukových hovorov. Ďalšia iniciatíva s názvom CETI (čo je skratka pre Cetacean Translation Initiative) – plánuje využiť strojové učenie na preklad komunikácie vorvaňov.

Preložiť všetky zvieracie zvuky

Kalifornská nezisková organizácia Earth Species Project (ESP), ktorá bola založená v roku 2017, však chce preložiť celú zvieraciu ríšu. Spoluzakladateľ a prezident ESP Aza Raskin hovorí, že skupina, ktorá vydala svoj prvý dokument v decembri 2021, nediskriminuje a snaží sa pomôcť ľuďom komunikovať s čo najväčším počtom druhov, alebo im aspoň porozumieť.

„Nie sme zameraný na jeden druh,“ povedal Raskin pre The Guardian a dodal, že prekladové algoritmy, ktoré ESP vyvíja, sú navrhnuté aby „fungovali v celej biológii, od červov po veľryby.“ Raskin v rozhovore prirovnal ambície skupiny k pristátiu na Mesiaci, najmä vzhľadom na to, že podobne ako ľudia, aj zvieratá majú rôzne formy neverbálnej komunikácie.

image

VIDEO Jeden vták, more problémov. Jediný ďateľ si z domu urobil svoju skrýšu, do stien uložil stovky kíl žaluďov

Napriek zdanlivo neprekonateľným výzvam, ktorým skupina čelí, projekt dosiahol aspoň určitý pokrok, vrátane experimentálneho algoritmu, ktorý údajne dokáže zistiť, ktorý jedinec v hlučnej skupine zvierat „hovorí“.

AI už hovorí zvieracou rečou

Druhý algoritmus údajne dokáže generovať napodobené volania zvierat, aby sa s nimi priamo „rozprávali“. „To znamená, že AI hovorí ich jazykom,“ povedal Raskin pre The Guardian, „aj keď ešte nevieme, čo to znamená,“ dodal.

image

Dieťa, ktoré má dvoch biologických otcov. Japonským vedcom sa podarilo urobiť veľký krok vpred pre LGBTI+ komunitu

Aj keď tento druh výskumu má určite vzrušujúce dôsledky, najmä pokiaľ ide o ochranu a presviedčanie skeptikov, že zvieratá sa oplatí zachrániť, Raskin pripúšťa, že AI pravdepodobne nebude jedinou odpoveďou na ich záchranu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 05:27