V Arizone čaká na medicínsky zázrak v kryokomorách 200 tiel.Twitter/alcor Life Extension Foundation/
StoryEditor

Na svete je zamrznutých okolo 500 tiel. Spoločnosti ich chcú oživiť, za pacienta pýtajú 200-tisíc

Tomáš BratříčekiDnes.cz09.11.2022., 16:00h

Mŕtve telá sľubujú stabilizovať a mrazené uchovávať, kým nepokročí medicína tak, že ich dokáže vyliečiť. Potom ich organizácia Alcor opäť privedie k životu.

Lajkuj Brainee.sk na

Cieľom je „uzdraviť ich s pomocou budúcich lekárskych technológií“, hlása web inštitúcie s názvom Alcor Life Extension Foundation. Zameriava sa na pacientov, ktorým súčasné zdravotníctvo nedokázalo pomôcť. „Dajte nám pacientov, namiesto toho, aby ste ich pochovali,“ povedal agentúre Reuters Max More, niekdajší výkonný riaditeľ Alcoru, ktorý teraz pôsobí ako ambasádor nadácie.

Celý proces popisuje web kryonickej spoločnosti. Jej pracovníci po dohode s pacientom v poslednom štádiu nevyliečiteľnej choroby vlastne čakajú na jeho smrť.  Potom, keď je človek vyhlásený za mŕtveho, uložia jeho telo, ktorého orgány stále ešte fungujú, do ľadového kúpeľa, uvádza iDnes.cz.

Pacienta následne prevezú do svojho arizonského sídla, kde do niekdajšieho krvného riečišťa zosnulého vypustia látky brániace vytvoreniu ľadových kryštálov, ktoré by mohli orgány poškodiť. Telo je potom ochladené na mínus 160 stupňov Celzia a uložené do tanku s kvapalným dusíkom.

image

Sprievodkyňa umierajúcich: Som presvedčená, že platí – aký život, taká smrť

Prví zmrazení pacienti do špeciálnych tankov podľa denníka The New York Times putovali pred viac ako päťdesiatimi rokmi. Priekopníkom sa stal James H. Bedford, profesor psychológie. Zomrel 12. januára 1967, experti z Cryonics Society of Califormia ho zmrazili a začala sa dlhá právna vojna medzi profesorovou vdovou a synom, ktorí chceli napriek vlastným pochybnostiam nebožtíkovo prianie dodržať a zvyškom rodiny, ktorá sa usilovala o rozmrazenie a pohreb. Nakoniec telo skončilo práve v Alcore, podľa tvrdenia The New York Times z roku 2021 najdrahšej a najznámejšej kryoprezervačnej inštitúcii v Spojených štátoch.

V nádržiach po celom svete je dnes uložených 500 tiel. Väčšina je práve v Spojených štátoch, svoje telá spravuje však aj ruská spoločnosť KrioRus a v Číne funguje od roku 2017 Yinfeng Life Science Research Institute. Z porovnania cien služieb vyšiel denníku The New York Times ako najdrahší Alcor, kde stojí konzervácia 115-tisíc dolárov.

image

Už už sa jej chystali odobrať orgány na darovanie, náhle sa prebrala. Žena bola mŕtva 17 hodín

Keď zavolá niekto z rodiny, že im práve umiera ich blízky, najprv sa Alcor dožaduje dôkazov, že si dotyčný naozaj praje odísť zo sveta s vidinou na návrat. Kvôli etike, ale hlavne kvôli právnym bitkám. Tých má Alcor napriek tomu požehnane, obvykle zo strany pozostalých. Po smrti svojich príbuzných sa totiž vraj hocikedy snažia kryoprezerváciu zvrátiť a poplatok zhrabnúť.

Agentúra Reuters vo svojom článku z októbra 2022 upresňuje aktuálne ceny spoločnosti Alcor, minimálne už dnes začínajú na 200 tisícoch dolároch. Podčiarkuje však, že kryoprezervácia nemusí prechádzať celé telo. Lacnejšie je uchovať iba mozog, to príde na 80 tisíc dolárov. V čase covidu to napokon Alcor zaviedol ako bežnú prax. Pandemické opatrenia v nemocniciach totiž bránili včasnému zachovaniu celých tiel, preto sa sústredil na mozog.

image

Za epidémiou spánku v Sandmanovi je skutočná choroba. Letargická encefalitída urobila z ľudí spiace bábky

Háčik je ale v tom, že žiadna z kryonických organizácií nedokáže zaručiť budúce vyliečenie svojich pacientov. „Žiadna kryonická organizácia nevie, ako priviezť svojich uskladnených pacientov k životu,“ píše magazín Smithsonian . Aj Alcor iba tvrdí, že má v budúcom oživení dôveru. „Predstava, že sa zmrazíme a počkáme si tak na budúcnosť, je science fiction. A je to naivné,“ povedal Arthur Caplan, odborník na lekársku etiku na New York University. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 07:15