Filip Duffala
StoryEditor

Vyskúšali sme za teba nadupaný ZenBook, ktorý spĺňa vojenský štandard

Daniel Belhadj23.08.2021., 10:00h
Na otestovanie sme dostali jednu z vlajkových lodí spoločnosti ASUS, notebook ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED, ktorý by mal svojimi parametrami spĺňať všetky požiadavky, ktoré majú dnešní aj najnáročnejší IT noliferi. Podarilo sa ale tento výkon vtesnať spolu s ergonómiou do pätnásť palcového tela?
Lajkuj Brainee.sk na

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ASUS.

Vyhotovenie

Šasi ZenBook Pro Duo 15 OLED je zo zliatiny horčíka a hliníka. Musíme potvrdiť, že napriek komplexnosti výklopného sekundárneho displeja sme sa s tak robustnou konštrukciou ešte nestretli. Ako sme sa dočítali na stránke výrobcu, počítač spĺňa vojenský štandard MIL-STD-810H, čo znamená, že bol testovaný v náročných podmienkach.

Bol vystavený vysokej vlhkosti, extrémne vysokej a nízkej teplote, či prešiel testom funkčnosti po nárazoch. V skratke – ZenBook Pro Duo 15 OLED by sa dal určite použiť ako výplň do nepriestrelnej vesty.

Po bokoch nájdeš dnes už štandardný set konektorov, a to dvakrát USB-C port, jeden USB-3 port, otvor pre adaptér, štandardný HDMI port a taktiež 3,5 mm audio jack.

Filip Duffala

​Otvorením, ako je pri rade ZenBook bežné, sa zadná strana displeja stane podperou, čo notebook nadvihne zhruba o centimeter. Zaručí tak bezproblémové prúdenie vzduchu pre chladenie a zároveň vyklopí sekundárny displej pre jeho lepšiu viditeľnosť. Notebook sa neprehrieva, teplo je cítiť akurát na chladiacich otvoroch na oboch stranách, čo vlastne dokazuje, že teplo uniká práve tam, kde má. Vzhľadom na obsiahnutý procesor ide o riadny konštrukčný úspech. Skrátka, praženicu ti teda tento notebook nespraví.

Design sekundárneho displeja posunul klávesnicu a touchpad vedľa seba na jednu úroveň a zároveň na úplne spodný kraj notebooku, čo sa niekomu môže zdať nekomfortné a preto je pribalená podložka, s použitím ktorej je ergonómia bezproblémová.

Filip Duffala

​Chybičkou krasy je snáď len to, že podložka je len položená a nie je napríklad magnetmi fixovaná na notebook pre pocit celistvosti. Samotná podsvietená klávesnica je bezproblémová, spĺňa balans medzi veľkosťou, nízkym profilom a zároveň dostatočnou spätnou väzbou. Pekný „touch“ je, že touchpad, keďže je vedľa klávesnice, sa dá prepnúť na plnohodnotnú numerickú klávesnicu, čo určite ocenia ľudia, ktorí nemajú paniku z malých okienok a matematiky, a považujú sa za excelových odborníkov.

Displeje a zvuk

Primárny displej je snáď najambicióznejší kus obsiahnutej technológie, keďže ide o 15 palcový 4K OLED HDR.

Momentálne najdokonalejšia technológia displejov OLED ponúka nie len dokonalé farby, ale aj nekonečný kontrast.

Tento panel nie je plošne podsvietený ale svietia len samotné body, čo umožňuje čiernej farbe ostať naozaj čiernou. Hustota bodov panelu tejto veľkosti je vzhľadom na rozlíšenie dokonalá (teda, ak so sebou nenosíte elektrónový mikroskop) a hodnoty Delta-E < 2 a 100% DCI-P3 gamutom znamenajú, že ZenBook Pro Duo 15 OLED je výborným nástrojom pre tvorcov vizuálneho obsahu, ale aj pre náročných konzumentov napríklad kvalitného videa. Asi jediná negatívna drobnosť na tomto monitore je bodkovaný vzor, ktorý možno veľmi z blízka za určitých situácií postrehnúť.

Filip Duffala

​V tomto roku na digitálnej výstave CES 2021 uviedla značka ASUS nový rad notebookov s OLED displejmi, ktoré nadchli aj odborníkov. Tým že displeje majú kalibrovanie farebného spektra, vyžarujú až o 70 percent menej škodlivého modrého svetla.

Agresívne modré sa totiž nachádza v spektre 415 – 450 nanometrov a jeho eliminácia na displeji sa dosahuje posunutím spektra do 460 nanometrov. Na rozdiel od rôznych filtrov, ktoré sa používajú na obrazovkách a v okuliaroch, tento delikátny technický posun nespôsobuje žiadne skreslenie farieb. Precízna kvalita a výkon sú dosiahnuté použitím špeciálnych organických svetelných materiálov v OLED displeji.

Vyššie spomenutý sekundárny displej je hlavný atribút tohto modelu pre zvýšenie produktivity. Tento displej má rovnakú šírku a hustotu bodov, ako ten primárny, a keďže ide o plnohodnotný displej, možnosti jeho použitia sú snáď nekonečné.

Podporujú ho rôzne tvorivé programy ako Adobe Photoshop, Lightroom a Premiere, ale dá sa použiť aj na všednejšie úlohy, napríklad na voľbu pesničiek na Spotify počas programovania, písanie poznámok počas online prednášky, odpisovanie na Messenger počas obľúbeného filmu a milovníci zvieracích videí si môžu na primárnom displeji pustiť mačiatka a na sekundárnom napríklad hadov.

Filip Duffala

​Oba displeje sú dotykové, čo často urýchli prácu a balenie ponúka aj kovový stylus, ktorý nás milo prekvapil. Poskytuje totiž vynikajúcu responzívnosť v spolupráci s notebookom, napríklad pri kreslení, ale aj tlakový senzor.

Na svoje si tak určite prídu grafici, graderi alebo fotografi.

Samozrejme sme otestovali aj zvuk, ktorý je vyladený spoločnosťou Harman Kordon a dodávajú ho reproduktory umiestnené zospodu. Zvuk pri mobilných zariadeniach bude vždy obmedzený ich rozmermi, čiže niečo ako basy určite netreba očakávať. Ale samotný zvuk je vynikajúci, a to nie len pre hudbu, ale vďaka kvalitnému priestorovému zvuku aj pri filmoch.

Technické parametre

Treba ešte spomenúť, že aj v útrobách toto „zviera“ skrýva aktuálnu špičku hardvéru:

• Osem jadrový procesor Intel i9-10980HK 4700MHz (Comet Lake-H)
• Pamäte RAM DDR4 o kapacite 32Gb
• Harddisk Samsung 1000Gb SSD NVMe
• Grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 3070 s 8Gb RAM

A niektoré fyzikálne vlastnosti:

• Šírka 359,8 mm
• Maximálna výška 21,5 mm
• Hĺbka 249,2 mm
• Hmotnosť 2,34 kg

Naše závery

Áno, prirovnanie „crème de la crème“ sa na tento notebook určite dá použiť. Počítač poskytuje všetky hardvérové vymoženosti, ktoré si v dnešnej dobe môžeme priať, ale naozaj výnimočným ho robí jeho sekundárny displej a zameranie na produktivitu.

Tento notebook nie je zameraný na vysokú mobilitu, ale keď sa už na nejaký stôl dostane, stane sa z neho plnohodnotná pracovná stanica pre široké spektrum profesionálov.

ZenBook Pro Duo 15 OLED je určený pre tvorcov audio-vizuálneho obsahu, programátorov ale aj gamerov a streamerov, ktorí chcú mat pod kontrolou plný výkon, no zároveň flexibilitu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/recenzie, menuAlias = recenzie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 10:46