Internet Explorer definitívne končíBrainee X Canva/
StoryEditor

Počítačová legenda aj terč vtipov. Príbeh prehliadača Internet Explorer, ktorý dnes končí svoju životnú púť

iDnes.czJakub Dvořák15.06.2022., 12:00h

V stredu sa uzatvára príbeh jednej veľkej legendy. Internetový prehliadač Internet Explorer, ktorý písal dejiny skoro 27 rokov, odchádza do dôchodku. Aká bola jeho púť a treba teraz niečo urobiť?

Lajkuj Brainee.sk na

Je to skoro až prekvapujúce, ale Internet Explorer (IE) spoločnosti Microsoft stále žije. Napriek tomu, že ho väčšina užívateľov už nepoužíva možno pekných pár rokov, stále je prítomný v operačných systémoch Windows. Pokiaľ snáď patríte k tým, ktorí naň nedajú dopustiť či sú na ňom z nejakého dôvodu závislí, máme pre vás zlú správu.

Microsoft oficiálne jeho podporu ukončí 15. júna 2022, a tým je prakticky zakončený jeho životný cyklus. Ďalšie používanie IE sa teda neodporúča, píše Jakub Dvořák z iDnes.cz.

Redmondský softvérový obor sa k tomuto kroku pripravoval roky. Pritom práve IE bol jeden z priekopníkov internetu. Splnil svoj účel a už nemôže pokračovať vo svojej ceste. Internetový prehliadač sa v posledných rokoch stal pre spoločnosť príťažou, najmä s ohľadom na stovky dier v programovom kóde, ktoré aktuálne obsahuje a bolo by potrebné ich opraviť, než by bolo možné ho ďalej používať.

image

Chatbot ožil a interagoval ako sedemročné dieťa, tvrdí inžinier z Googlu. Spoločnosť ho okamžite suspendovala

Život legendy

Internet Explorer sa prvýkrát na trhu objavil 16. augusta 1995, teda pred viac ako 26 rokmi, ako konkurencia browseru Netscape Navigator používaného na surfovanie na začínajúcom World Wide Webe. Jeho najnovšia a zároveň posledná verzia, Internet Explorer 11, vyšla už pred deviatimi rokmi, teda v roku 2013.

V posledných rokoch v nej boli vykonané len veľmi malé zmeny, s výnimkou vydania kritických opráv chýb. Medzi tým Microsoft pripravil a vydal moderný browser. Edge sa stal náhradou a tento mladší prehliadač prijímal utekajúcich IE užívateľov. Nie všetci však mali záujem o migráciu. Dôvodov bolo niekoľko.

image

Prehliadačov internetu je dnes na trhu mnoho

Unsplash/john Schnobrich/

Ak pominieme nostalgiu, tak je to skutočnosť, že nemohli a možno stále nemôžu. Tým máme na mysli nekompatibilitu s používanými aplikáciami, respektíve systémami. Je pravdou, že toto sa týka predovšetkým firemných zákazníkov, ale neznamená to, že aj bežní používatelia nepoužívajú nejakú online službu, ktorá je primárne navrhnutá na použitie v IE.

Niektoré služby sú tak hlboko zviazané s prehliadačom, že odtrhnúť sa od neho skrátka nie je také jednoduché. Preto vývojári museli už po ohlásení ukončenia podpory IE (Microsoft tak urobil vlani v máji) začať pracovať na náprave. Môže ísť o webové stránky, interný portál atď.

Nastal čas prejsť na Microsoft Edge

Pokiaľ predsa len vývojári nestihli prerobiť svoje systémy, je tu ešte záchranná brzda, ktorá sa ukrýva v podobe nového browsera Edge. Nejde o záskok pre Internet Explorer, ale tento moderný internetový prehliadač disponuje režimom IE, ktorý uľahčí používanie webových stránok, ktoré sú absolútne závislé iba od IE.

image

Musk poslal vulgárne emotikony šéfovi Twitteru počas hádky. Dôvodom bol spam

To však neznamená, že by organizácie mali otáľať s migráciou svojich systémov, ale skôr je to pomoc pri ich definitívnom prevode do novej éry. Každopádne, tento režim bude v Edge podporovaný minimálne do roku 2029, čo dáva webovým vývojárom ďalších osem rokov na modernizáciu starších aplikácií a prípadne odstránenie potreby režimu IE.

S prehliadačom Microsoft Edge tak možno získať výhodu duálneho enginu, ktorý podporuje staršie aj moderné weby. Edge je jediný browser so zabudovanou kompatibilitou pre staršie webové stránky a aplikácie založené na IE, vrátane podpory funkcií, ako sú ovládacie prvky ActiveX. Microsoft Edge je postavený na projekte Chromium, technológii, ktorá poháňa mnoho dnešných prehliadačov, čo znamená, že má plnú podporu na moderných weboch.

Edge je oproti IE technicky lepšie navrhnutý a pripravený. Tento flexibilný browser spĺňajúci najnovšie webové štandardy a bezpečnostné opatrenia býva niekedy kritizovaný za to, že programátori doň priam neúnavne tlačia všemožné rôzne funkcie.

image

Microsoft Edge

Microsoft/

To z neho vytvára „nafúknutý kus softvéru“, ktorý sa môže stať nielen menej ovládateľným, ale aj zraniteľnejším voči potenciálnym útokom. Oveľa lepšie by bolo, keby užitočné funkcie, ktoré sa objavujú, boli dostupné formou doplnkov. Týmto tempom je len otázkou času, než Edge doženie svojho predchodcu, pokiaľ Microsoft nezavelí k zmene.

Ako povoliť režim IE v Edge

Ak budete potrebovať režim IE použiť, potom ho musíte najskôr povoliť. Prvým predpokladom, ako to docieliť, je mať vo Windows nainštalovaný Edge. Následne browser spustite a do adresného riadka zadajte príkaz „edge://settings/defaultbrowser“. Otvorí sa nastavenie, potom prepnite prepínač Povoliť opätovné načítanie webov v režime prehliadača Internet Explorer do polohy Povoliť. O riadok vyššie si môžete ešte zvoliť, kedy chcete spúšťať weby v režime IE, vrátane Vždy. Po vykonaných zmenách budete musieť reštartovať prehliadač.

image

Microsoft diktuje tempo v hernom svete. Pozri si, akú nálož noviniek oznámil pre Xbox

Z tohto dôvodu aplikácia Internet Explorer ani po 15. júni 2022 nebude z Windows odstránená, jej súbory sú totiž pre chod IE režimu vyžadované. Namiesto spustenia IE však dôjde k načítaniu Edge. A je nutné dodať, že Microsoft Edge bude v budúcnosti jediným prehliadačom spoločnosti Microsoft.

Keď niečo končí, niečo nové začína

Trend je jasný. Podiel využitia Internet Exploreru dlhodobo klesá, Edge naopak stúpa. Podľa údajov Statcounter IE v celosvetovom podiele na trhu s desktopovými browsermi v apríli dosiahol iba 2,44 %. Naopak Edge s 10,07 % sa v apríli prvýkrát dostal na druhú priečku, a prekonal tak do tej doby vedúci Safari.

Pozícia jednotky zatiaľ stále patrí Chromu s 66,58 %. Bude zaujímavé sledovať, kam zatiaľ do tejto doby nerozhodnutí užívatelia IE budú migrovať a ako sa to ďalej prejaví v štatistikách.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/aplikacie, menuAlias = aplikacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 17:08