iPhoneBrainee x Canva
StoryEditor

Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple

Nikola Michalkova23.04.2024., 08:00h

Robí to väčšina z nás s vierou, že je to správne. Ale ako sa ukázalo, nie je.

Lajkuj Brainee.sk na

Poznáš to. Zatvoríš aplikáciu, swipneš nahor a ukončíš ju úplne. Robíme to pravdepodobne všetci v domnienke, že tým nášmu mobilu od spoločnosti Apple pomáhame. V skutočnosti to ale vôbec tak nie je.

Apple to potvrdil

Viedlo množstvo debát o tom, či aplikácie ukončovať alebo ich po zatvorení nechať bežať. Zatiaľ čo niektorí tvrdili, že áno, objavovali sa názory, že neukončené aplikácie spôsobujú, že sa batéria vybíja rýchlejšie. K problému sa konečne vyjadril aj samotný Apple. Aj napriek tomu, že aplikácie necháš otvorené na pozadí, nemusia byť úplne aktívne.

image

iOS 18 bude najväčšou aktualizáciou v histórii spoločnosti Apple. Ponúkne množstvo funkcií s umelou inteligenciou

„Keď sa zobrazia naposledy použité aplikácie, nie sú otvorené, ale sú v pohotovostnom režime, ktorý vám pomáha pri navigácii a vykonávaní viacerých úloh,“ vysvetľuje Apple na svojom diskusnom fóre. To znamená, že aj keď sa zdá, že aplikácie sú na pozadí spustené, v skutočnosti nie sú aktívne používané, otvorené a ani nezaberajú systémové zdroje.

Vysvetlením teda je, že ani nevybíjajú batériu. A práve takto násilne zatvárané aplikácie môžu viac uškodiť ako pomôcť. „Aplikáciu by ste mali násilne zatvoriť len vtedy, ak nereaguje,“ radí Apple.

image

iPhone

Reuters/Francis Mascarenhas

Zlé správy pre batériu

K veci sa vyjadril aj novinár John Gruber, ktorý opisuje, že takto zatvorené aplikácie môžu byť v skutočnosti škodlivé pre batériu. „iOS je v tom naozaj dobrý. Aplikácie na pozadí sú v skutočnosti zmrazené, čo výrazne obmedzuje ich činnosť na pozadí a uvoľňuje operačnú pamäť, ktorú používali. Je v tom taký dobrý, že rozmrazenie takejto aplikácie zaberá oveľa menej procesora a energie ako opätovné spustenie aplikácie, ktorá bola nútene ukončená,“ hovorí.

„Násilné ukončenie používania aplikácií nielenže nepomáha, ale dokonca škodí. Výdrž batérie sa zhorší a prepínanie aplikácií bude trvať oveľa dlhšie, ak aplikácie na pozadí ukončíte násilne,“ dodáva. Preto ak si toto doteraz robil, prestaň s tým, ak si chceš výdrž batérie zachovať a neznížiť si ju vlastnou vinou.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 23:46