Ilustračný obrázok vytvorila umelá inteligencia.Dall-e/
StoryEditor

Umelá inteligencia prevalcuje mnoho profesií. Odborníci radia, čo sa máš naučiť a rozvýjať, aby si nebol ohrozený

mor25.05.2023., 10:30h

Veľká časť doterajších diskusii vedených okolo ChatGPT sa točilo najmä okolo témy, či AI v práci nahradí ľudí. Pravdepodobnejším sa však naopak javí, že pokroky v technológii budú mať v budúcnosti pozitívny vplyv aj na trh práce.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to z nedávnych údajov zverejnených Svetovým ekonomickým fórom (WEF), ktoré predpovedajú, že vyhliadky na trhu práce na nasledujúcich päť rokov budú vďaka technológiám flexibilnejšie, informuje portál Euro News.

image

Benzín na prídel a búranie ciest. Čo všetko odporúča nemecký profesor, aby sme zachránili ľudstvo?

V rámci svojej výročnej správy o budúcich pracovných miestach do roku 2023 WEF podrobne popísalo oblasti, v ktorých sa očakáva rast. Nie je prekvapením, že na vrchole zoznamu sú špecialisti na AI a strojové učenie (ML), po ktorých nasledujú špecialisti na udržateľnosť, analytici manažérskych prehľadov, analytici informačnej bezpečnosti a fintech inžinieri.

Do top 10 sa dostali aj dátoví analytici a vedci, robotickí inžinieri, špecialisti na veľké dáta a špecialisti na digitálnu transformáciu.

Zatiaľ čo mnohé z týchto profesií už existujú, ich prevalencia v nasledujúcich piatich rokoch naznačuje, ako AI, automatizácia a spoliehanie sa na údaje budú naďalej meniť spôsob fungovania organizácií. Viac ako 75 percent spoločností plánuje v tomto časovom rámci prijať ďalšie technológie, ako internetové počítanie (cloud computing) či kybernetickú bezpečnosť s cieľom zvýšiť digitalizáciu.

image

Chcú pracovať z domu a požadujú ďalšie výhody. Zamestnanci generácie Z sú sebeckí, tvrdia zamestnávatelia

Správa tiež zistila, že environmentálne, sociálne a riadiace (ESG) politiky sa stanú dôležitejšími v rámci organizácií a budú ovplyvňovať spôsob, akým sú podniky riadené, aké druhy investícií sa realizujú a či je používaná technológia taká zelená, ako sa deklaruje. Podobne budú môcť prudko rásť aj poľnohospodárske technológie v reakcii na zmenu klímy.

Nevýhodou bude, že zo 69-miliónov pracovných miest, ktoré sa majú vytvoriť v tomto päťročnom období, sa očakáva strata 89 miliónov pracovných miest, najmä v oblastiach zadávania údajov, retailového bankovníctva, účtovníctva a podomového predaja.

To zodpovedá čistej strate 14-miliónov pracovných miest – alebo 2 percentám pracovných miest, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii.

image

GALÉRIA Fotograf snímky pracujúcich detí zhotovil tajne. Po zverejnení viedli k radikálnym krokom

Ako si udržať svoje miesto?

Zatiaľ čo technické zručnosti budú vždy dôležitým prvkom pri zabezpečovaní a udržaní práce, soft skills (tzv. mäkké zručnosti) sú na pracovisku na prvom mieste. Sú tiež tým, čo odlišuje ľudí od súčasných schopností umelej inteligencie.

Pod soft skills patrí analytické myslenie, kreatívne myslenie, vodcovstvo a sociálny vplyv, odolnosť, flexibilita a obratnosť, zvedavosť a celoživotné vzdelávanie.

Potvrdzujú to aj nedávne údaje zostavené spoločnosťou Deloitte, ktoré zistili, že pracovné miesta náročné na mäkké zručnosti budú do roku 2030 predstavovať takmer dve tretiny všetkých pracovných miest, a samostatný výskum, ktorý zistil, že tímová práca a spolupráca, komunikácia a riešenie problémov a kritické myslenie sú najdôležitejšími mäkkými zručnosťami na pracovisku.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 17:31