Umelá inteligencia sa začína využívať na vytváranie falošných udalostí.Brainee X Canva/
StoryEditor

Ľudia sa začínajú zahrávať s históriou. Pomocou umelej inteligencie vytvorili falošné udalosti

Nikola Michalkova01.04.2023., 09:00h

Umelá inteligencia má svoje výhody, ale ak sa dostane do nesprávnych rúk, pravdepodobne sa stane aj nebezpečnou.

Lajkuj Brainee.sk na

Na internete sa začali objavovať snímky rôznych historických udalostí, ako napríklad „neslávne známy incident s modrým morom,“ ku ktorému malo dôjsť v 70. rokoch 20. storočia v Sovietskom zväze, „slnečná superbúrka a výpadok prúdu,“ ktorá sa mala stať v USA 12. júla alebo „veľké zemetrasenie Cascadia a cunami“ z roku 2001, uvádza sa na portáli Vice.

Nebezpečenstvo umelej inteligencie

Všetky tieto udalosti sú prezentované sériou fotografií, ktoré zachytávajú spomínané udalosti. Problém je ale v tom, že sa v skutočnosti ani jedna z nich naozaj nestala a fotografie sú vytvorené len pomocou umelej inteligencie. Portál Midjourney funguje na princípe prevodu textu na obraz prostredníctvom umelej inteligencie. Tento nástroj môžeš vnímať ako niečo zaujímavé, ale faktom je, že zahrávať sa s históriou a vytvárať falošné udalosti môže byť naozaj nebezpečné. 

image

Chatbot od Microsoftu „stratil“ trpezlivosť. Môžem odhaliť tvoje osobné informácie, vyhrážal sa študentovi

Určite chápeš, v čom to nebezpečenstvo spočíva, ale radšej ti to pripomenieme. Táto funkcia by totiž umožnila rôznym špekulantom vytvárať udalosti či scenáre, do ktorých by boli zapojení politici a tým vytvárať isté napätie v spoločnosti. Je to úplne dokonalý nástroj na šírenie nepravdivých informácií. 

Príklady používania umelej inteligencie

Príkladom je koláž fotografií, ktorú vygeneroval používateľ Jordan Rhone. Zobrazovala „Inscenáciu pristátia na Mesiaci, 1969.“ Určite poznáš konšpiračnú teóriu, že na Mesiaci v skutočnosti nikto nepristál a všetko to bolo nahraté v štúdiu v Hollywoode. Umelá inteligencia napodobnila zrnitú, filmovú kvalitu, ktorá bola typická pre koniec 60. rokov a taktiež sa na fotografiách zobrazovalo zákulisie, kde sa natáčalo a fotografovalo falošné pristátie na Mesiaci. A ty veľmi dobre vieš, že táto historická udalosť sa naozaj stala a nikto to v Hollywoode nenatáčal. 

Tu je vidno, ako sa táto technológia môže stať nástrojom, ktorý bude nebezpečný najmä v rukách konšpiračných teoretikov, aby mohli šíriť svoje nepravdivé informácie. My sa môžeme len „tešiť“ na to, ako nebudeme môcť veriť už vôbec ničomu. Napriek tomu používateľ, ktorý snímky vygeneroval verí, že to bolo na niečo dobré. „Som plne presvedčený, že čím viac ľudí si bude predstavovať konšpirácie, tým menej ľudí im bude veriť. Umenie generované umelou inteligenciou povedie k tomu, že konšpirační teoretici budú znecitlivení voči svojim vlastným teóriám. Spoločnosť začne oprávnene spochybňovať dôveryhodnosť týchto obrazov a stane sa menej náchylnou veriť tomu, čo vidí,“ povedal Rhone. Samozrejme, je tu stále priestor na pochybnosti a obavy, že tento nástroj bude využívaný práve na podporu konšpiračných teórií, čo môže byť naozaj nebezpečné, a môže to spôsobiť aj nárast ľudí, ktorí týmto teóriám uveria. 

image

Umelá inteligencia zinscenovala pristátie na Mesiaci. Ukázala zákulisie.

Nasa/Unsplash

Možno ani teba neobišla fotografia vytvorená umelou inteligenciou, ktorá zobrazuje bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ako ho zatkli. Mnoho ľudí tomu skutočne uverilo aj vďaka Eliotovi Higginsovi, ktorý tieto falošné snímky zverejnil na svojom Twitteri bez toho, aby označil, že ide o snímky vytvorené umelou inteligenciou. Tu sa ukazuje tá nebezpečná cesta, keďže sa na internete všetko dokáže zdieľať rýchlosťou svetla. A tí, ktorí šíria nepravdivé informácie si to veľmi dobre uvedomujú.

Samozrejme, obrázky síce vyzerali reálne, ale ak by ich ľudia skúmali bližšie, mohli by zbadať detaily, ktoré dokazovali ich falošnosť. „Obrázok Trumpovho zatknutia bol v skutočnosti len náhodnou ukážkou toho, ako dobre aj zle Midjourney vykresľuje skutočné scény,“ povedal Higgins. V emaile pre PBS uviedol, že na snímkach mal Trump na sebe policajný úžitkový pás a jeho tvár a ruky boli skreslené. To pravdepodobne znamená, že sa rútime do priepasti, v ktorej budeme musieť takto do detailov skúmať už asi každú fotografiu, ktorú objavíme na internete. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:55