Sudca použil umelú inteligenciu v súdnom procese.Pexels/sora Shimazaki/
StoryEditor

Umelá inteligencia na súde. ChatGPT pomohol sudcovi s verdiktom

Michal Čiernik08.02.2023., 11:00h

Sudca v Kolumbii použil ChatGPT na vynesenie súdneho rozhodnutia, čo je zrejme prvýkrát, čo bolo právne rozhodnutie prijaté pomocou generátora textu AI.

Lajkuj Brainee.sk na

Sudca Juan Manuel Padilla Garcia, ktorý predsedá súdu prvého obvodu v meste Cartagena, podľa súdneho dokumentu z 30. januára 2023 použil nástroj AI na položenie právnych otázok o prípade a zahrnul jeho odpovede do svojho rozhodnutia.

Chcel len urýchliť súdny proces

„Argumenty pre toto rozhodnutie budú určené v súlade s využitím umelej inteligencie (AI),“ napísal Garcia v rozhodnutí. „Účelom zahrnutia týchto textov vytvorených AI nie je v žiadnom prípade nahradiť rozhodnutie sudcu,“ dodal.  „V skutočnosti sme to robili kvôli optimalizácii času stráveného prípravou rozsudkov po potvrdení informácií poskytnutých AI,“ vysvetlil sudca.

image

Hovorili sme s umelou inteligenciou: Robot si priznal chybu, vie si predstaviť, že by riadil politiku a takto reagoval na boha

V prípade išlo o to, či by zdravotná poisťovňa mala preplatiť lekárske ošetrenie autistickému dieťaťu, uvádza The Vice. Podľa súdneho dokumentu právne otázky vložené do nástroja AI zneli: „Je maloletý autista oslobodený od platenia poplatkov za svoje terapie?“ a „Rozhodla judikatúra ústavného súdu v podobných prípadoch priaznivo?“

image

ChatGTP: Umelá inteligencia bude formovať svet tak ako kedysi revolúcia s iPhonom, hovorí šéf OpenAI

Garcia zahrnul do rozhodnutia úplné odpovede chatbota, čo je zrejme prvý prípad, keď sudca pripustil, že tak urobil. Sudca tiež zahrnul svoje vlastné postrehy o platných právnych precedensoch a uviedol, že AI bola použitá na „rozšírenie argumentov prijatého rozhodnutia“. Po podrobnej výmene názorov s AI sudca potom prijal jej odpovede a svoje vlastné právne argumenty ako základ pre svoje rozhodnutie. 

Zákon to nezakazuje

Kolumbijský zákon nezakazuje používanie AI pri súdnych rozhodnutiach, ale systémy ako ChatGPT sú známe tým, že dávajú zaujaté, diskriminačné alebo jednoducho nesprávne odpovede. Tvorcovia ChatGPT síce implementovali filtre na odstránenie niektorých problematických odpovedí. Vývojári však varujú, že nástroj má stále značné obmedzenia a nemal by sa používať v podobných situáciach.

image

Aj keď sa robot vie spoznať v zrkadle, o svojej existencii nevie, hovorí vedec a odborník na robotiku

Hoci podanie kolumbijského súdu naznačuje, že AI sa väčšinou používala na urýchlenie návrhu rozhodnutia a že jej odpovede boli overené faktami, je to pravdepodobne znak toho, že sa v budúcnosti bude využívať častejšie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 19:14