McCormick dostal za svoj podvod desať rokov.Twitter/today I Learned By Qwyck/
StoryEditor

V krvavom podvode zarobil milióny. Za predávanie falošných detektorov bômb dostal desať rokov

Michal Čiernik13.11.2022., 14:00h

Svet je plný ozbrojených konfliktov a nehovoríme len o vojne na Ukrajine, ktorá sa nás najviac dotýka. Neodmysliteľne k nim patria nevybuchnuté bomby a nastražené nálože. Ak máš po ruke špeciálny detektor, si za vodou. Samozrejme v prípade, ak je ten prístroj pravý.

Lajkuj Brainee.sk na

Bývalý britský policajt James McCormick predstavil svetu zariadenie menom ADE 651. Prístroj vyhlásil za detektor bômb, zbraní, narkotík a ďalšieho všemožného kontrabandu. Ideálne náradie, ktoré nemôže chýbať v žiadnom policajnom či vojenskom útvare. Prístroj, ktorý že vraj dokáže vystopovať slonovinu, bankovky či dokonca ľudské orgány však nemôže byť zadarmo. Cena tohto multifunkčného zariadenia sa vyšplhala až na 40 tisíc eur. Výroba jedného však nepresiahla 60 eur.

Ako je to možné? Ide totiž o rafinovaný podvod. Prístroj pozostával z ručnej jednotky, na ktorej bola namontovaná otočná anténa, spojená so schránkou na opasku, do ktorej boli vložené karty na identifikáciu „molekulárnej frekvencie“ čohokoľvek, čo chcel používateľ zistiť. Prístroj ako z budúcnosti dokonca nepotreboval ani žiadny zdroj energie, poháňaný mal byť výlučne statickou elektrinou používateľa. ADE 651 mal daný materiál nájsť pomocou špeciálne naprogramovaných kariet, ktoré bolo potrebné vložiť do prístroja. V skutočnosti však v prístroji nebolo vôbec nič a armády a policajti po celom svete si kupovali vlastne prútik na hľadanie vody.

image

Falošného detektoru sa predali tisíce kusov do celého sveta.

Wikipedia/

Šikovné prevedenie a sľubovaná všestrannosť presvedčila desiatky krajín po celom svete, aby si od McCormicka tento prístroj kúpili. Medzi rokmi 2005 až 2009 poslal na trh hneď niekoľko variant tohto detektora. Najdrahšie, za spomínaných cca 40 tisíc. predal do Iraku, ktorý si od McCormickovej spoločnosti kúpil 1500 kusov.

V nehoráznom podvode mal zarobiť v prepočte takmer 55 miliónov eur z predaja viac ako siedmich tisíc falošných zariadení. Počas niekoľkých rokov používania tohto zariadenia v Iraku prišli o život tisíce ľudí. „Spoločnosť spôsobila nielen vážne a masívne straty finančných prostriedkov, ale aj vážne a masívne straty na životoch nevinných irackých civilistov. Mysleli sme si, že sme vďaka tomuto zariadeniu imúnni,“ napísal New York Times.

image

Od predaja Ríma až po Theranos. Toto sú najväčšie finančné podvody histórie ľudstva

Na tento podvod sa prišlo až v roku 2010, keď britská vláda zakázala vývoz zariadení do sveta. „Bol som skutočne prekvapený rozsahom podvodu,“ hovorí o podvode Det Con Joanne Law z londýnskej polície. „Bol som šokovaný metódami, ktoré podozriví používali na ich predaj,“ dodal pre BBC.

image

Hushpuppi sa topil v luxuse, sledovali ho milióny ľudí. Vykľul sa z neho jeden z najväčších finančných podvodníkov

Strojcu tohto podvodu odsúdili až v roku 2013 na desať rokov väzenia. Do vtedy si však McCormick naplno užíval krvavý luxus za peniaze z predaja falošných zariadení. V roku 2016 mu bolo súdom dodatočne nariadené, aby odovzdal hotovosť a majetok v hodnote vyše deviatich miliónov eur. To zahŕňalo päť miliónov z predaja domu v The Circus v Bath, parkovacie miesto za 100 tisíc, luxusnú vilu v Limassole na Cypre, motorový čln Sunseeker za pol milióna a rodinný dom v Somersete. McCormick dostal ku svojmu trestu ďalších 842 dní, pretože nebol ochotný splatiť hotovosť vo výške vyše dvoch miliónov eur.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 02:00