arcibiskupDPA/Oliver Berg
StoryEditor

Pápež neodvolá kontroverzného kolínskeho arcibiskupa. Ten nezasiahol pri sexuálnych zneužívaniach

TASR24.09.2021., 16:24h
Pápež František sa rozhodol ponechať vo funkcii prominentného nemeckého arcibiskupa, ktorý čelil kritike v súvislosti s prístupom k škandálu týkajúceho sa sexuálneho zneužívania v cirkvi.
Lajkuj Brainee.sk na

Kolínsky arcibiskup kardinál Rainer Maria Woelki sa však rozhodol pre prestávku, ktorá potrvá niekoľko mesiacov, oznámila v piatok jeho arcidiecéza. Informuje o tom agentúra AP.

Vatikán oznámil, že pápež „počíta" s kolínskym arcibiskupom, uviedla arcidiecéza vo vyhlásení. Ako však dodala, Woelki požiadal o „duchovnú prestávku" v trvaní od polovice októbra do začiatku marca, ktorú pápež odsúhlasil. Jej účelom bude, aby „mohol porozmýšľať a vytvoriť priestor na opätovné vybudovanie dôvery", uvádza sa vo vyhlásení.

Woelki sa v nemeckej cirkvi stal postavou spôsobujúcou mimoriadny rozkol, konštatuje AP. Správa z poverenia arcibiskupa, vydaná v marci tohto roka, hovorí o 75 prípadoch, v ktorých osem vysokopostavených cirkevných predstaviteľov vrátane Woelkiho predchodcu zanedbali svoje povinnosti sledovať, hlásiť či sankcionovať prípady údajného zneužívania zo strany duchovenstva a laických zamestnancov cirkvi. Zlyhali tiež pri starostlivosti o obete, píše AP.

20201119T1030-COLOGNE-ABUSE-CRITICISMSI-1009651 crop CNS/KNA/Julia Steinbrecht

​Hamburgský arcibiskup Stefan Hesse, predtým vysoký cirkevný predstaviteľ v Kolíne, bol obvinený z 11 prípadov zanedbania svojej povinnosti. Hesse ponúkol svoju rezignáciu pápežovi Františkovi, ktorý ju minulý týždeň nakoniec odmietol. 

Samotného Woelkiho správa oslobodila od akéhokoľvek zanedbania zákonnej povinnosti vo vzťahu k obetiam zneužívania. Arcibiskup následne uviedol, že urobil chyby v minulých prípadoch obvinení z pohlavného zneužívania, ale objasnil, že nemá v úmysle odstúpiť.

V júni prišli do Kolína dvaja pápežskí vyslanci s cieľom vyšetrovať prípadné pochybenia vysokopostavených cirkevných predstaviteľov pri minulých prípadoch sexuálneho zneužívania i prešetriť „komplexnú pastorálnu situáciu" v tamojšej cirkvi, pripomína AP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:39