Ilustračná fotografiaCanva/
StoryEditor

Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska

ČTK23.04.2024., 09:00h

Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolávaciemu rozkazu, a tak sa rozhodil zo svojej vlasti ujsť. Zvolil si skutočne bizarný spôsob - na nafukovačke sa doplavil do Bieloruska.

Lajkuj Brainee.sk na

Bieloruský súd odsúdil Ukrajinca, ktorý cez rieku Dneper doplával do Bieloruska na nafukovačke. Ide o jeden z najviac neobvyklých spôsobov úniku z Ukrajiny, ktorej úrady zakázali mužom do 60 rokov prekračovať hranice, napísal server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. 

Neodradilo ho ani chladné počasie

Prípad ukrajinského utečenca posudzoval súd v bieloruskom meste Homel. V spise sa uvádza, že utečenec doplával do Bieloruska na nafukovačke 17. marca.

V ten deň nebolo práve najvhodnejšie počasie na kúpanie. Cez deň teploty dosahovali desať stupňov nad nulou a v noci teploty klesli na päť stupňov. Ani to však muža neodradilo.

image

Slovák, ktorý na plávacom kolese preplával do Ruska: Odišiel som kvôli zdražovaniu a LGBTI+. Hrozí mu šesť rokov väzenia

Hneď ho zadržali

Ukrajinec na nafukovačke doplával k brehu asi tri kilometre od jednej bieloruskej dediny v Brahinskom okrese. Tam ho zadržali colníci a spísali s ním protokol o "nezákonnom premiestnení tovaru", teda nafukovačky, cez hranice Euroázijskej hospodárskej únie.

Na súd 4. apríla sa Ukrajinec nedostavil, a tak bol v neprítomnosti odsúdený na pokutu 400 bieloruských rubľov, čo je v prepočte približne 115 eur. Nafukovačku, na ktorej sa do krajiny doplavil mu skonfiškovali.

image

Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur

Ďalší osud utečenca je neznámy. Podľa súdneho spisu je nezamestnaný, trvalé bydlisko má na Ukrajine. V spise sa podľa BBC nič nepíše o tom, či sa ho úrady chystajú vyhostiť do vlasti.

Hovorca ukrajinských pohraničníkov povedal ukrajinskej redakcii BBC, že s tak originálnym spôsobom nezákonného prekročenia hranice sa ešte nestretol. „Nie je to typické,“ odpovedal na otázku, či vie o ďalších prípadoch úteku do Bieloruska po Dnepre.

image

Rusko je na čele rebríčka hrozieb kybernetických zločinov. Umiestnili sa však aj dve susedné krajiny Slovenska

Prevádzači sú vyhľadávaní

Vlani vo februári server RBK-Ukrajina informoval, že ukrajinskí pohraničníci zadržali v Zakarpatskej oblasti na západe krajiny prevádzača, ktorý sa chystal prepraviť do Maďarska dvoch mužov z východu Ukrajiny snažiacich sa vyhnúť službe v armáde. Uprostred tuhej zimy chcel použiť na prekonanie pohraničnej rieky nafukovačku. Prevádzač, dolapený pri preberaní peňazí, inkasoval na mieste tisíc dolárov. Predtým ale už za služby dostal 7-tisíc dolárov

Bielorusko sa priamo nezapojilo do ruskej agresie proti Ukrajine, poskytlo však Rusku svoje územie pre vpád ruských vojsk na Ukrajinu predvlani vo februári. Ukrajina po vpáde uzavrela všetky pohraničné priechody, ale po ústupe ruských vojsk z Kyjevskej a Černihivskej oblasti obnovila fungovanie jedného prechodu, cez ktorý sa vracajú Ukrajinci odvlečení do Ruska do svojej vlasti.

Vojna viedla k tomu, že Ukrajina vyhlásila vojnový stav, všeobecnú mobilizáciu a uzavrela hranice pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov. Následne podľa pohraničníkov pribudli prípady nezákonného prekročenia hranice. Zvyčajne používajú služby prevádzačov, ktorí klientov prepravujú do susedných krajín cez lesy a hory, občas aj cez pohraničné rieky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 19:55