Nemecko navrhuje nový zákon, ktorý umožní zmenu pohlavia.Profimedia.cz/
StoryEditor

Prehlasujem sa za ženu. Nový zákon v Nemecku má umožniť zmenu pohlavia jednoduchým prehlásením

Jana ŠafaříkováiDnes.cz05.07.2023., 08:00h

Nový zákon o sebaurčení, ktorý nemecká vláda práve dokončuje a pripravuje na schválenie, umožní zmeniť oficiálny záznam o pohlaví aktom slovného prehlásenia. Túto možnosť majú mať už deti od štrnásť rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ im v tom rodičia budú brániť, môžu sa sťažovať na súde. Zákon kritizujú obhajcovia práv žien v obavách z narušenia bezpečných priestorov, ako sú šatne a azylové domy. Pohlavie má byť možné meniť každý rok, píše sa na portáli iDnes.

Zákon o sebaurčení vlastnej genderovej identity je jeden z najviac kontroverzných plánov, na ktorom súčasná vládna koalícia sociálnych demokratov, Zelených a liberálnych demokratov pracuje. Má nahradiť „zastaraný“ zákon o transsexuáloch z roku 1980, ktorý bol v podstatných časoch označený za protiústavný. 

Transexuálne, nebinárne a intersexuálne osoby podľa novo pripravovaného a pravdepodobne aj čoskoro schváleného zákona majú mať možnosť nechať si zmeniť krstné meno a úradný údaj o pohlaví jednoduchým prehlásením a zápisom na matrike. Rozhodnutie súdu a posudok dvoch znalcov, ktoré k tomu doposiaľ boli požadované, sú „nadbytočné“ a nebudú naďalej nutné. Návrh zákona ide výrazne ďalej za rozhodnutie ústavného súdu z roku 2011, ktorý v týchto prípadoch zrušil povinnú sterilizáciu a operatívnu zmenu pohlavia. 

image

PRIESKUM o právach LGBTI+ komunity na Slovensku. Na vyspelé krajiny sa nechytáme, dopriať chceme len túto jednu vec

Minister spravodlivosti Marco Buschmann, ktorý sa zvyčajne k nápadom Zelených a sociálnych demokratov stavia rezervovane, túto právnu úpravu víta. „Prísľub slobody v našej ústave zahŕňa tiež možnosť sebaurčenia pohlavia. Transsexuáli boli príliš dlho postihovaní diskrimináciou a nedôstojným zachádzaním. To sa konečne zmení,“ uviedol.

Radosť majú tiež organizácie združujúce týchto ľudí. Zákon označujú za „historickú príležitosť k odstráneniu diskriminácie a patologizácie trans, intersexuálnych a nebinárnych osôb.“

Práva žien idú stranou?

Zhoda ohľadne nového zákona samozrejme rozhodne nie je jednoznačná. Hlavné výhrady sa týkajú toho, že kategórie biologického pohlavia budú nahradené teoretickým konštruktom „genderovej identity.“ Kto je muž a kto žena, má v tomto poňatí byť ponechané na uváženie každého jednotlivca.

Zjednodušenie zmeny občianskeho stavu a tiež zákaz takzvaného „misgenderingu“, teda označovania osôb podľa ich biologického pohlavia, ale vadí najmä „normálnym“ ženám a feministickým organizáciám, ktoré sa zasadzujú za práva žien. Požiadavky trans ľudí podľa nich nový zákon priamo stavia proti právam žien, za ktoré bojovali celé desaťročia. 

To sa týka napríklad bezpečných miest, ako sú dámske šatne, toalety a ďalšie priestory vyhradené ženám. Pokiaľ by sa biologickí muži mohli jednoducho prehlásiť za ženy, získali by do týchto chránených priestorov voľný vstup. Dôvodová správa, ktorá upresňuje body zákona, také riziko zneužitia odmieta s odkazom na skúsenosti z iných krajín a výsledok prieskumu, ktorý minulý rok medzi európskymi krajinami vykonala nevládna organizácia Transgender Europe. 

Aj napriek tomu je v znení zákona zaradený aj odstavec, ktorý sa otázkou možného zneužitia vyslovene zapodieva: V prípade vojny je biologickým mužom zakázané prehlásiť sa za ženu. 

image

Nemecko

Profimedia.cz/

Som chlapec alebo dievča? Určia si deti od 14 rokov

Zákon o sebaurčení sa riadi genderovou teóriou, podľa ktorej existuje nielen biologické, ale tiež sociálne pohlavie. Nový zákon potom sociálny aspekt povyšuje nad biologický. Ženou teda môže byť každý, kto sa cíti byť ženou a právne záväzne sa tak definuje. 

Tiež deti by mali mať možnosť slobodne si zvoliť pohlavie, a to už od 14 rokov, pokiaľ s tým ich rodičia súhlasia. V opačnom prípade na nich potomkovia môžu podať sťažnosť na matrike. Návrh zákona nepočíta ani s povinným poradenstvom, ako tomu je napríklad v prípade interrupcií, vláda to považuje za zbytočné. 

Majú tiež platiť záväzné pravidlá oslovovania trans osôb: Martin, ktorý si teraz hovorí Martina, pretože sa prehlásil za transsexuála, už nesmie byť oslovovaný ako Martin. Za porušenie hrozí pokuta až desaťtisíc eur. „Transžena je žena,“ vysvetľuje to stručne ministerka pre rodinu za Zelených Lisa Pausová. Transženy budú mať od štátu hradené vyšetrenia prostaty, transmuži vyšetrenie maternice. 

Pohlavie sa dá meniť každý rok

Pridelenie vlastného pohlavia má byť odvolateľné bez udania dôvodu po jednom roku, čo umožní meniť pohlavie opakovane. Vláda sa zatiaľ širokej spoločenskej diskusii o tomto zákone vyhýba, hoci sa už teraz proti nemu objavujú vážne námietky, a to aj z vládnych radov. Dolnosaská ministerka spravodlivosti Kathrin Wahlmannová upozorňuje na to, že by zákon o zmene pohlavia mohli zneužiť sexuálny delikventi.

Emeritná profesorka pre ženské a genderové otázky Monika Barzová, sama lesba, súdi, že pripravovaný zákon je protiústavný. Okem toho preto, že „banalizuje biologické pohlavia a s ním spojenú diskrimináciu a násilie na ženách a dievčatách.“

Na to zmocnenec spolkovej vlády pre záležitosti queer Sven Lehman zo strany Zelených odpovedá: „Kto nazýva transženy mužmi, je transfóbny. Kto nazýva transmužov ženami, je rovnako transfóbny. Je to jednoduché.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 19:54