Deti by v džungli mali byť nažive aj po mesiaciUnsplash/Eutah Mizushima
StoryEditor

Neuveriteľná správa z džungle. Deti s 11-mesačným batoľaťom zrejme prežili pád lietadla, záchranári sú im už mesiac na stope

TASR30.05.2023., 12:00h

Štyri deti, ktoré sa takmer pred mesiacom po páde lietadla stratili v kolumbijskom amazonskom pralese, sú zrejme stále nažive. Oznámila to v pondelok kolumbijská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

Deti vo veku 13, deväť a štyri roky a jedenásťmesačné batoľa sa stratili po havárii ľahkého lietadla, pri ktorej zahynula ich matka, pilot a vodca domorodých obyvateľov.

Satelitné snímky naznačujú cestu, ktorou sa deti mohli vydať. Záchranárom sa podarilo v džungli nájsť niekoľko vecí, ktoré im patrili, provizórny prístrešok a čiastočne zjedené ovocie. Minulý týždeň našli pár topánok a plienku.

image

Najbizarnejší vojenský príbeh. Japonský vojak si do roku 1974 myslel, že bojuje v druhej svetovej vojne

Zhodili im letáky aj jedlo

„Na základe týchto dôkazov sme usúdili, že deti žijú,” uviedol vedúci záchranného tímu generál Pedro Sanchez pre rozhlasovú stanicu W Radio. „Ak by boli mŕtve, bolo by ľahké ich nájsť, pretože by sa nehýbali” a cvičené psy by ich našli, dodal Sanchez.

Do pátrania po deťoch domorodého pôvodu je zapojených asi 200 vojakov a domorodci, ktorí dobre poznajú miestny terén. Ide však o husto zarastenú oblasť džungle s rozlohou asi 320 kilometrov štvorcových.

Sanchez uviedol, že je zvláštne, že deti sa nezastavili aj napriek tomu, že vzdušné sily zhodili do pralesa 10.000 letákov s inštrukciami v španielčine a ich domorodom jazyku. Na letákoch deti žiadali, aby zostali na mieste a obsahovali aj tipy na prežitie. Armáda im tiež zhodila do džungle balíčky s jedlom a vodou.

Mali ich už na dosah

Podľa generála záchranný tím predpokladá, že sa dostal do vzdialenosti asi 100 metrov od detí, no búrky, hustá vegetácia a terén zabránili, aby sa k nim dostali.

image

Po únose ju nechali v džungli, kde ju vychovávali opice. Musela sa naučiť rozoznávať zvuky, aby získala jedlo

V oblasti, kde žijú jaguáre, pumy, hady a iní predátori, záchranári používajú pri pátraní armádne vrtuľníky a družicové zábery. Podľa príbuzných však najstaršie z detí pozná džungľu veľmi dobre.   

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:27