Pacient chorý na covidPavol Funtál
StoryEditor

WHO varuje svet: Pandémia nikdy neskončila, za posledné dva mesiace koronavírus zabil takmer 200-tisíc ľudí

Miroslav Kamody02.02.2023., 13:00h

Aj keď možno máme pocit, že svet sa vrátil do starých koľají, skutočnosť nemôže vyzerať inak. Koronavírusu sa už zrejme nikdy nezbavíme, čo však neznamená, že už sa ho nemusíme báť.

Lajkuj Brainee.sk na

V priebehu minulého roka sa svet ako-tak vrátil do normálu po tom, čo nás na dva roky ochromila pandémia koronavírusu. Aj keď to napríklad na Slovensku už vyzerá tak, že je po všetkom, odborníci dospeli k záveru, že Covid-19 zostáva naďalej svetovou hrozbou.

Ako informuje ScienceAlert, WHO dúfa, že sa dostávame do bodu prechodu. „Za posledných osem týždňov prišlo v dôsledku covidu o život viac ako 170-tisíc ľudí,“ uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

image

Dobrá správa pre ľudí trpiacich dlhým covidom. Štúdia z Izraela im prináša nádej

Skutočné počty sú ešte vyššie

„A to sú len hlásené úmrtia. Vieme, že skutočný počet je oveľa vyšší.“ Núdzový výbor WHO pre medzinárodné zdravotné predpisy na svojom poslednom stretnutí dospel k záveru, že „zatiaľ čo eliminácia tohto vírusu z ľudských a zvieracích rezervoárov je vysoko nepravdepodobná, je možné dosiahnuť zmiernenie jeho ničivého vplyvu na chorobnosť a úmrtnosť a malo by byť aj naďalej prioritným cieľom“.

Výbor poznamenáva, že zdravotnícke systémy sa okrem iných chorôb snažia vyrovnať so súčasnou úrovňou koronavírusu. Pandémia len prehĺbila celosvetový nedostatok pracovnej sily v zdravotníctve.

„Pohotovostné oddelenia sú plné po celej krajine v dôsledku následných účinkov pandémie, so zvýšenými požiadavkami a zníženou prietokovou kapacitou v dôsledku obsadenosti nemocničných postelí,“ reagoval konzultant Austrálskej národnej univerzity David Caldicott.

image

Pandémia koronavírusu

TASR/Martin Baumann

Pandemická únava

Jednou z najväčších súčasných výziev je pandemická únava, ktorá zasahuje lídrov aj odborníkov. Koronavírus totiž nespôsobuje úmrtia len priamo, ale z dôvodu nedostupnosti zdravotnej starostlivosti či ťažkosťami so vzdelávaním ďalšej generácie aj nepriamo.

Aj napriek tomu mnohé krajiny už ukončili, prípadne to čoskoro plánujú, svoje núdzové zdravotné opatrenia a zariadenia. „Moje posolstvo je jasné: Nepodceňujte tento vírus,“ varuje Tedros.

„Prekvapuje nás a bude nás stále prekvapovať a bude zabíjať, pokiaľ neurobíme viac pre to, aby sme dostali zdravotnícke nástroje k ľuďom, ktorí ich potrebujú, a komplexne riešili dezinformácie.“

image

V USA sa objavila nákaza spôsobujúca utrpenie. Šíri sa spórmi huby, k jej rozmachu prispela zmena klímy

Už sa ho nikdy nezbavíme

Podľa WHO je jasné, že koronavírus sa v dohľadnej budúcnosti natrvalo etabluje v populáciách ľudí a zvierat. To znamená, že je ešte dôležitejšie pokračovať v dynamike očkovania, najmä u najzraniteľnejších ľudí, vyzýva výbor.

Okrem pokračovania v očkovaní správa OSN vyzýva na neustály podporný výskum vírusu a liečby, nepretržitý dohľad, včasné antivírusové použitie, posilnenie ochranných opatrení počas náporov a boj proti dezinformáciám.

Riskujeme pokrok, ktorý sme dosiahli

Je nutné dodať, že pokračovanie v klasifikácii pandémie ako mimoriadnej udalosti neznamená, že situácia je taká vážna ako predtým. Hybridná imunita z očkovania a prirodzených infekcií, ako aj antivirotiká, znížili jej závažnosť.

image

Lekárka v špeciálnom obleku na covidovom oddelení

TASR/Michal Svítok

Cieľom je prejsť na udržateľnejšiu, dlhodobú fázu manažmentu koronavírusu. Ale zanedbávanie opatrení na zníženie infekcií riskuje pokrok, ktorý sme dosiahli.

„Stále dúfame, že v nasledujúcom roku svet prejde do novej fázy, v ktorej znížime počet hospitalizácií a úmrtí,“ hovorí Tedros, kde „zdravotné systémy dokážu zvládnuť Covid-19 integrovaným a udržateľným spôsobom“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:47