Otec tenistu Djokoviča sa na Australian Open fotil s fanúšikmi Putina.Ap/
StoryEditor

Škandál na Australian Open. Otec slávneho tenistu sa fotil s Putinovými fanúšikmi

ČTKiDnes.cz26.01.2023., 12:46h

Organizátori Australian Open nechali vyviesť z areálu štyroch fanúšikov, ktorí do Melbourne Parku priniesli ruské vlajky a vyhrážali sa ochranke. Uviedli to usporiadatelia a polícia. S mužmi skandujúcimi proruské heslá sa v areáli fotil otec srbského tenistu Novaka Djokoviča Srdjan.

Lajkuj Brainee.sk na

Polícia zasahovala po stredajšom štvrťfinálovom zápase, v ktorom deväťnásobný víťaz turnaja Djokovič hladko vyradil ruského tenistu Andreja Rubljova, píše sa na portáli iDnes. 

Z videí na sociálnych sieťach je jasné, že minimálne na jednej vlajke bol aj portrét ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeden z mužov mal na oblečení písmeno „Z“, ktoré používala ruská armáda na identifikáciu svojich vozidiel pri invázii na Ukrajinu. Na jednom z videí je vidieť aj pózujúceho Srdjana Djokoviča. 

Zakázali vlajky

„Pripomenuli sme hráčom a ich tímom postoj turnaja k vlajkám a symbolom, aby sa zabránilo situáciám, ktoré môžu mať rušivý vplyv,“ uviedla vo vyhlásení organizácia Tennis Australia. Srbsko je tradične jedným z najbližších spojencov Ruska v Európe, inváziu na Ukrajinu ale srbský prezident Aleksandar Vučič nepodporuje. 

Organizátori zakázali ruské a bieloruské vlajky v areáli hneď na druhý deň turnaja po sťažnosti ukrajinského veľvyslanca Vasyla Myrošnyčenka. Tenisti oboch spojeneckých krajín hrajú na úvodnom grandslame sezóny ako nautrálni, nemajú pri svojich menách vlajky v televíznej grafike ani skratky krajín v iných oficiálnych materiáloch. 

Ukrajinský ambasádor pre Austráliu a Nový Zéland sa na svojom Twitteri vyjadril k stredajšiemu incidentu: „Je to kompletný balíček: vedľa srbských vlajok tu máme ruskú vlajku, Putina, symbol Z a vlajku takzvanej Doneckej ľudovej republiky.“

Jediný grandslamový turnaj, na ktorom je zatiaľ pozastavená účasť ruských a bieloruských hráčov, je júlový Wimbledon. 

Portál iDnes patrí do protfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčaťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 14:41