Severnú Ameriku sužujú extrémne silné mrazyTASR/AP Photo
StoryEditor

Snehové peklo v Spojených štátoch. Pre víchricu zrušili vyše 5-tisíc letov, ľudí zabíjajú takmer -60° teploty

TASR24.12.2022., 08:03h

Vyše 5000 letov bolo zrušených v piatok v rámci Spojených štátoch v súvislosti so snehovou víchricou a mrazivým počasím. Vyplýva to z údajov monitorovacej webstránky FlightAware, na ktorú sa odvoláva stanica Sky News.

Lajkuj Brainee.sk na

Extrémne počasie si vyžiadalo už deväť obetí na životoch. Sky News v piatok uviedla, že deviatu obeť mrazov potvrdili v štáte Tennessee. Už predtým hlásili po tri úmrtia Kentucky a Oklahoma a po jednom úmrtí Missouri a Wisconsin.

Americká Federálna správa letectva varovala, že od oblasti Veľkých kanadských jazier smerom na severozápad sa čaká drsné zimné počasie, ktoré bude mať vážny dosah na lety, uviedla agentúra AP.

Meškania a rušenia letov postihli napríklad letiská Seattle-Tacoma, Portland v Oregone, Aspen v Colorade a zasiahli aj pasažierov na trase z Bostonu do metropolitnej oblasti Washingtonu. Meškanie malo v piatok 7990 letov.

image

Sneh na Vianoce už zrejme uvidíme len vo filmoch. Ani v minulosti to ale nebolo také „biele”, ako sa môže zdať

Na sobotu už avizovali zrušenie minimálne 500 letov. Americký minister dopravy Pete Buttigieg pre stanicu CNN uviedol, že letecký systém v USA „funguje pod obrovským tlakom”.

Podľa jeho slov bolo vo štvrtok zrušených v krajine desať percent letov. Reuters píše, že anulovaných bolo vo štvrtok takmer 2700 letov. Teploty pritom na niektorých miestach krajiny môžu klesnúť aj na -57 stupňov Celzia.

Ľudia majú zostať doma

Mesto Havre na severe amerického štátu Montana bolo v piatok podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) najchladnejším miestom v USA. V deväťtisícovom Havre neďaleko kanadských hraníc meteorológovia namerali -39 stupňov Celzia a krátko pred poludním sa tam „oteplilo” na -28 stupňov Celzia.  

„V niektorých oblastiach môže pobyt vonku viesť k omrzlinám v priebehu niekoľkých minút,” uvádza sa v správe NWS. „Sme (na tieto teploty) zvyknutí, ale aj tak je najlepšie nezostávať vonku príliš dlho,” povedal jeden z miestnych obyvateľov Tyler Schaub pre agentúru Reuters.

„Prosím, zostaňte doma a zostaňte v bezpečí,” vyzval na Twitteri guvernér susedného štátu Kentucky Andy Beshear. Mrazy ohrozujú územie, kde žije 240 miliónov ľudí, viac ako dve tretiny americkej populácie.

Pre poškodené vedenia výpadky elektriny v piatok večer postihovali viac ako milión domácností a firiem, uviedla webová stránka PowerOutage, ktorá sleduje správy verejných služieb.

Aj v texaskom El Paso na juhu USA teploty klesli až na -18 stupňov Celzia. Výstrahy pred mrazom platia aj pre väčšinu územia na pobreží Mexického zálivu vrátane Floridy.

Meteorologický úrad už vo štvrtok varoval pred „historickou” snehovou víchricou, ktorá prinesie mimoriadnu zimu, silné sneženie a ľadový vietor, čo skomplikovalo dopravu v období Vianoc. 

Pri reťazovej havárii v Ohiu zomrelo 13 ľudí

Počet obetí reťazovej dopravnej nehody 46 vozidiel na zľadovatenej ceste v Ohiu sa zo štyroch mŕtvych zvýšil až na 13.  Zachránených ľudí museli z miesta nehody neďaleko mesta Turnpike prevážať do neďalekého zariadenia, aby sa mohli zohriať, uviedla diaľničná hliadka.

Cestu v oboch smeroch sprejazdnili až sedem hodín po nehode, zjazdnosť v celej oblasti je stále veľmi problematická. „Komplikované podmienky (pre sneh) pretrvávajú. Cestovanie sa neodporúča,” oznámila diaľničná polícia.

V problémoch je aj Kanada

Silná snehová víchrica zasiahla v piatok Kanadu, kde najmä v oblastiach na východe krajiny zaznamenali výpadky elektrickej energie. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice BBC.

Najviac zasiahnutá je zatiaľ provincia Quebec, kde hlásia výpadky elektrickej energie u takmer 120-tisíc odberateľov. Nasleduje Ontário s výpadkami u viac než 53-tisíc zákazníkov. Obe tieto provincie sa nachádzajú na východe Kanady.

V Britskej Kolumbii na západe krajiny zaznamenali výpadky elektriny na približne 5-tisíc odberných miestach. Letecká spoločnosť WestJet v piatok zrušila všetky svoje lety na Pearsonovom medzinárodnom letisku v Toronte v provincii Ontário.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala pre oblasť Veľkých kanadských jazier na hraniciach s USA varovania pred silným mrazom s platnosťou do nedele. Mráz môže podľa NWS znefunkčniť mechanické i elektronické zariadenia.

Tá istá snehová víchrica zasiahla aj väčšinu územia USA, pripomína AP. Výstrahy a varovania sa tam v piatok vzťahovali na približne 200 miliónov obyvateľov krajiny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:11