Kráľovná Alžbeta II. a princ CharlesToby Melville/Reuters
StoryEditor

Nikto na trón nečakal tak dlho ako on. Toto je príbeh Charlesa, z ktorého sa včera večer stal kráľ Karol III.

iDnes.czČTK09.09.2022., 09:00h

Po britskej kráľovnej Alžbete II., ktorá vo štvrtok zomrela vo veku deväťdesiatšesť rokov, zasadne na trón jej najstarší syn princ Charles. Nový britský kráľ bol následníkom trónu od roku 1952 a neskôr sa stal najdlhšie čakajúcim nástupcom v britskej histórii. Po jeho boku bude krajine slúžiť jeho manželka Camilla, ktorá získa titul kráľovná manželka.

Lajkuj Brainee.sk na

Mal iba tri roky, keď sa jeho matka Alžbeta stala kráľovnou, a štyri, keď ju slávnostne korunovali. Teraz, sedemdesiattri rokov po svojom narodení, sa Charles stane britským kráľom. Za svoje panovnícke meno si zvolil Charles III., čo je možné do slovenčiny preložiť ako Karol III., uvádza portál idnes.cz.

„V období smútku a premien bude mňa aj moju rodinu utešovať vedomie toho, akému rešpektu a širokej obľube sa kráľovná tešila,” uviedol vo štvrtok. Je si vedomý toho, že jej odchod ťažko pocítia ľudia v Británii aj po celom svete. V piatok Charles vystúpi k národu s prejavom.

image

Panovníčka, ktorá menila dejiny. Otestujte sa, čo všetko viete o kráľovnej Alžbete II.

Škandálom sa vyhýbal, kým nespravil ten najväčší

Povahovo skôr tichý muž, ktorý dlhé roky nebýval hlavnou postavou pikantných príbehov kráľovskej rodiny, nakoniec zohral ústrednú úlohu v jednom z najsledovanejších okamihov v novodobej histórii britskej kráľovskej rodiny.

V roku 1996 sa rozviedol so svojou manželkou princeznou Dianou, a o deväť rokov neskôr si po dlhoročnej známosti vzal svoju celoživotnú lásku Camillu Parkerovú Bowlesovú. Tá sa teraz stane kráľovnou manželkou.

„Až sa jedného dňa môj syn Charles stane kráľom, viem, že jemu a jeho manželke Camille poskytnete rovnakú podporu, ako ste poskytli mne. Je mojím prianím, aby až ten čas príde, bola Camilla známa ako kráľovná manželka,“ uviedla Alžbeta II. vlani pri príležitosti 70. výročia svojej vlády.

image

Princ Charles z Edinburghu so svojou matkou, princeznou Elizabeth, v Buckinghamskom paláci v Londýne.

Tasr/ap/

Prvá svadba Charlesovi šťastie nepriniesla

Rozprávkovú svadbu Charlesa s Dianou Spencerovou v roku 1981 sledovali v priamom prenose milióny ľudí po celom svete, páru šťastie ale nepriniesla.

Manželstvo, z ktorého vzišli dvaja potomkovia, princovia William a Harry, sa začiatkom 90. rokov rozpadlo a v auguste 1996 sa dvojica rozviedla. Diana vinila Charlesa z toho, že odmietol ukončiť vzťah so svojou dlhoročnou milenkou Camillou. Charles tvrdil, že si uchovával svoju vieru v manželstvo, „kým sa nenávratne nerozpadlo“.

Po tragickej smrti princeznej Diany v roku 1997 Charles prestal pred verejnosťou svoj blízky vzťah s Camillou skrývať a v apríli 2005 si ju zobral. Nie všetci Briti boli však ich sobášom nadšení. Mnohí prejavovali názor, že Camilla rozbila princovo prvé manželstvo.

image

Smrť Diany a rozvod Diany s jej synom Charlesom boli najväčšou krízou v popularite počas jej vlády, zhodujú sa odborníci. V čase jej smrti nebola v Londýne a vrátila sa až päť dní potom. V predvečer pohrebu Diany urobila televízne vystúpenie, kde jej vzdala hold. Bol to jeden z najlepších príhovorov ľudu počas jej panovania. Alžbeta II. veľmi zlepšila obraz kráľovskej rodiny práve od Dianinej smrti.

David Caulkin/Tasr/ap

Vášnivý ekológ a ochranca klímy

Princ Charles sa narodil ako Charles Philip Arthur George 14. novembra 1948 v Buckinghamskom paláci v centre Londýna. Základné vzdelanie získal na internátnej škole v Gordonstoune v Škótsku a ďalej má titul bakalára histórie na Cambridgeskej univerzite. Potom slúžil pri letectve a námorníctve, má licenciu pilota vrtuľníka.

Po odchode z armády založil v roku 1976 Nadáciu princa Charlesa, ktorá pomáha handicapovaným v Británii, je patrónom, prezidentom alebo členom viac ako 400 ďalších charitatívnych organizácií. Titul princa waleského mu bol udelený v roku 1958 (korunovaný bol ale až v júli 1969). Vlani po úmrtí jeho otca princa Philipa naňho prešiel aj titul vojvoda z Edinburghu.

Charles je vášnivým ekológom a podporuje biofarmárčenie. Často sa vyjadruje k zmenám klímy a vyzval napríklad hlavy štátov a vlád, aby spolupracovali s predstaviteľmi biznisu a súkromného sektora na spoločnom riešení klimatickej krízy, politikov obvinil z nečinnosti.

image

Tieto veci si o kráľovnej Alžbete II. určite netušil. Mala dvoje narodeniny a nepotrebovala vodičský preukaz

„Oči a nádeje celého sveta sa upierajú na vás,“ povedal následník britského trónu vlani na klimatickej konferencii OSN v škótskom Glasgowe. Rád tiež maľuje, vystavoval a predal mnoho diel a tiež publikoval knihy o maľovaní. Na jeho obrazoch sú väčšinou krajinky či hrady. Tiež zbiera modely áut a najviac sa vyžíva v britskej značke Aston Martin.

Jeho záujem o architektúru ho niekoľkokrát zaviedol aj do Česka. Naposledy v roku 2010 sa okrem Prahy pozrel aj do Brna a navštívil aj ekologickú dedinu Hostětín na Uherskohradišťsku. V roku 2000 si prezrel barokové záhrady pod Pražským hradom av Brne zahajoval výstavbu Technologického parku.

Porušil tradíciu

V poslednej dobe Charles opäť porušil tradíciu, že britská kráľovská rodina sa vyjadruje len veľmi výnimočne k aktuálnemu politickému dianiu. Ruský februárový útok na Ukrajinu opísal ako „brutálnu agresiu a bezohľadný útok na demokratické hodnoty“.

Práve princ Charles v roku 2014 počas návštevy Kanady spôsobil rozruch, keď sa na verejnosť dostala jeho súkromne prednesená poznámka, že Putin sa „chová ako Hitler“. Komentár prenesený po ruskej anexii Krymu potom ostro odsúdilo ruské ministerstvo zahraničia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:58