Kráľovná Alžbeta II. je pod dozorom lekárov.Jane Barlow/Tasr
StoryEditor

Tajomná Operácia London Bridge. Toto je presný plán, čo sa bude diať po smrti kráľovnej Alžbety II.

Miroslav Kamody08.09.2022., 14:30h

Vo štvrtok zomrela najdlhšie vládnuca anglická panovníčka. Aj keď mala 96 rokov, jej smrť prekvapila celý svet. Dobrému zdraviu sa totiž tešila takmer do poslednej chvíle. Až 8. septembra palác oficiálne potvrdil, že lekári sú zdravím Alžbety II. znepokojení.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované 20:20

Kráľovná Alžbeta II. bola vo veku 96 rokov pod lekárskym dozorom. Vo večerných hodinách oznámili národu smutnú správu, anglická panovníčka zomrela. Malo sa tak udiať v popoludňajších hodinách. Veľká Británia je už celé desaťročia pripravená na jej smrť. Ide o zaužívaný protokol, ktorý má britská vláda vypracovaný pre každého predstaviteľa britskej kráľovskej rodiny či najzásadnejších verejných osobností.

Keď napríklad v roku 1952 zomrel kráľ Juraj VI., kľúčoví vládni predstavitelia boli informovaní frázou „Hyde Park Corner“. Smrť princeznej Diany aj Kráľovnej Matky mala názov Operácia Tay Bridge, odchod a pohreb Winstona Churchilla mal názov Operácia Hope Not. V prípade smrti kráľovnej Alžbety sa aktivuje plán Operácia London Bridge. Čo to znamená?

image

Most London Bridge, po ktorom je operácia pomenovaná.

Wikipedia/burge5000/

„Tajný plán“, ktorý pozná celý svet

Aj keď bol plán pôvodne tajný, v priebehu rokov a jeho aktualizácií sa dostal na verejnosť. Jeho poslednú verziu zverejnil 3. septembra 2021 server Politico. V minulosti sa šírili dve verzie oznámenia o úmrtí kráľovnej.

Predseda vlády sa informáciu dozvie od zamestnanca kráľovskej rodiny, ktorý mu oznámi, že „London Bridge is down“ (Londýnsky most padol). Druhou je, že informáciu o úmrtí kráľovnej ako prvá dostane – a následne vydá vo forme bleskovej správy – britská tlačová agentúra Press Association.

Podľa uniknutých dokumentov sa do organizácie kráľovninho pohrebu zapojí celá vláda a očakáva sa, že by sa Londýn mohol vôbec prvýkrát v histórii úplne „zaplniť“ smútiacimi Britmi. Pre politikov a vládnych zamestnancov bude platiť zákaz používania sociálnych sietí.

Ich príspevky bude musieť schváliť šéf vládnej komunikácie. Premiérova kancelária v jednom z dokumentov uviedla, že sa obáva verejného hnevu, pokiaľ sa jej nepodarí spustiť štátnu vlajku na pol žrde do desiatich minút od úmrtia Alžbety II.

Británia sa zastaví

V deň kráľovninho úmrtia majú byť najprv informovaní významní politickí predstavitelia. Kráľovská rodina potom vydá oficiálne oznámenie. Britský parlament a tiež zákonodarné zbory v Škótsku, Walese a Severnom Írsku odložia svoje rokovania.

Oficiálna webová stránka kráľovskej rodiny sčernie a bude na nej iba informácia o úmrtí panovníčky. Vládne stránky budú tiež upozorňovať na jej smrť a nebudú zverejňovať novinky, ktoré nie sú naliehavé. Kráľovská rodina oznámi plány na pohreb, ktorý by sa mal konať desať dní po Alžbetinom úmrtí.

Ako prvé podá oficiálne vyjadrenie predseda vlády. Premiéra bude večer čakať aj prvá audiencia s následníkom trónu. Princ Charles bude vyhlásený za nového kráľa prvý deň po kráľovninom úmrtí vo Svätojakubskom paláci. Premiér a členovia vlády sa s ním stretnú popoludní.

Záleží aj na mieste úmrtia

Druhý deň po kráľovninom úmrtí sa jej rakva vráti do Buckinghamského paláca. Podľa toho, kde zomrie, sa plánujú rôzne opatrenia na presun Alžbetinej rakvy. Ak napríklad zomrie na hrade Windsor alebo v Sandringham House, rakva by bola odvezená kráľovským vlakom na železničnú stanicu St Pancras v Londýne, kde by ju čakal premiér a ministri vlády.

Ak zomrie v zámorí, rakvu privezie 32. (kráľovská) eskadra do RAF Northolt a potom pohrebným autom do Buckinghamského paláca. Ak zomrie v Škótsku (napríklad v paláci Holyrood alebo zámku Balmoral), rakva najskôr zostane ležať v paláci Holyrood, po ktorej by nasledovala recepcia v katedrále svätého Gilesa v Edinburghu.

Potom by bola rakva prepravená na stanicu Waverley a odtiaľ odvezená kráľovským vlakom do Londýna, ak je to možné. Inak by rakvu previezli lietadlom do Londýna a privítali by ju premiér a ministri kabinetu. Vo všetkých prípadoch by bola rakva prenesená do Trónnej sály v Buckinghamskom paláci. 

Nový kráľ sa tretí deň od úmrtia panovníčky vydá na turné po Spojenom kráľovstve, v niekoľkých nasledujúcich dňoch navštívi Škótsko, Severné Írsko a Wales.

Pohreb a miesto posledného odpočinku

Piaty deň po kráľovninom úmrtí pôjde procesia s jej rakvou z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde bude vystavená tri dni. Verejnosti bude katedrála prístupná 23 hodín denne. Vláda sa zatiaľ pripraví na oficiálny pohreb, ktorý sa má konať desať dní po kráľovninom úmrtí.

image

Kráľovná Alžbets prijíma novú britskú premiérku, ktorá vystriedala Borisa Johnsona.

Jane Barlow/Tasr

Pohreb sa bude konať dopoludnia vo Westminsterskom opátstve. Desiaty deň bude vyhlásený aj štátny smútok a v poludní budú vyhlásené dve minúty ticha. Ďalšia smútočná ceremónia sa bude konať v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor a kráľovná bude pochovaná v bočnej kaplnke kráľa Juraja VI.

Zaujímavosťou je, že niektoré zásadné rozhodnutia týkajúce sa plánu urobila samotná kráľovná. Vo veľkej miere tak práve Alžbeta II. rozhoduje o tom, ako bude vyzerať jej posledná rozlúčka. Je však nutné dodať, že niektoré úpravy plánu môže urobiť až jej nástupca Charles bezprostredne po jej smrti.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:37