Hranie sa na zabíjanie Ukrajincov. Dievča z Mariupoľu opisuje pobyt v MoskveTwitter/Радіо Свобода
StoryEditor

Hranie sa na zabíjanie Ukrajincov. Dievča z Mariupoľu prehovorilo o svojom pobyte v detskom tábore

jhriDnes.cz06.09.2022., 14:00h

Spievanie ruskej hymny, ponižovanie Ukrajiny a hranie sa na vojnu s legom, kde Rusi sú tí dobrí. Jedenásťročná Dominika z Mariupoľu opísala svoj pobyt na detskom tábore v Moskve, kam odviezli utečencov z Ukrajiny.

Lajkuj Brainee.sk na

Rusko nebolo prvou destináciou, kam sa Dominikina rodina chcela vydať. Priala si dostať sa na slobodné ukrajinské územie, boje jej to ale znemožnili. Dominikin brat bol zranený a v Mariupole ho kvôli nedostatku liekov nebolo možné ošetriť. Rodina sa preto vydala do Donecku, kde ich zadržali proruskí separatisti a poslali do Ruska, píše portál iDNES.cz.

Žili v tábore

V Moskve žili v ruskom detskom tábore zriadenom pre utečencov. „Všetko bolo zanedbané,“ opisuje tábor matka Dominiky Viktoria. „Bola tam jedna zdieľaná kúpeľňa pre celé poschodie,“ dodáva.

image

Ukameňovať alebo upáliť. Alí, Bella a Ahmad opisujú, ako to vyzerá v krajine, kde LGBT+ komunite hrozí smrť

Dominika oznámila Rádiu Slobodná Európa ďalšie podrobnosti z pobytu v Moskve. Za najväčšiu „zábavu“ ironicky označuje sobotný príchod učiteľky, ktorá vyučovala matematiku a ruský jazyk. Na hodiny s ňou chodili aj ruské deti, pre ktoré bol tábor pôvodne určený.

image

Zbombardovaná nemocnica v Mariupole.

Flickr/With Ukraine

„Chlapec mi povedal: Rusi nezabíjajú deti,“ rozpráva Dominika svoje skúsenosti so spolužiakmi. Na otázku, prečo je teda jej brat zranený, mal ruský chlapec obratnú odpoveď: „Ale nie je mŕtvy, nie?“ Z výrazu mladého dievčaťa je poznať, že ju výrok zanechal bez slov.

„Vieš, že už nie si Ukrajinka? Teraz si Ruska.“ hovorili jej aj ostatné deti, pričom poukazovali na to, že Mariupol padol do ruských rúk. „Je okupovaný, ale to neznamená, že som Ruska. Narodila som v Mariupole na Ukrajine, tak som Ukrajinka,“ odvetila.

Znehodnocovanie Ukrajiny

Popisuje tiež chlapcov, ktorí sa hrali s Lego postavičkami. „Toto je ukrajinský vojak a toto ruský,“ povedali jej, a potom ruský panáčik zastrelil toho ukrajinského.

V inom prípade jeden žiak nakreslil vlajku Ruska a vedľa nej vlajku Ukrajinu a medzi nich srdiečko. Iný študent ale povedal, že Rusko je dobré a Ukrajina zlá a ukrajinskú vlajku zmazal.

„Keď sme mali hodinu hudby, bolo nám povedané, aby sme sa naučili ruskú hymnu. To je krajina, ktorá začala vojnu, rozbombardovala naše mestá a zničila náš život tam,“ zdôrazňuje Dominika.

image

Ľudia v blízkosti obytnej budovy v meste Mariupoľ na Ukrajine.

Reuters/Alexander Ermochenko

„Zabili mojich miláčikov,“ hovorí so slzami v očiach. „Mala som psa, štyri mesiace starého, keď začala vojna. Predstavovala som si, ako s ním budem chodiť na prechádzku.“ Vojna ju pripravila aj o mačku.

Podľa Dominiky sa v škole tiež veľa hovorilo o sovietskych vodcoch Leninovi a Stalinovi. Často ich spomínali aj deti z Ukrajiny, ktoré do školy prišli skôr z doneckého mesta Horlivka. Hoci pôvodom z Ukrajiny, svoju vlasť ponižovali. A rovnako tak Dominiku, za jej pôvod.

Zombifikácia detí

„Deti boli veľmi zombifikované,“ prisvedčuje matka Dominiky. Verili učiteľom, ktorí im napríklad rozprávali, že ukrajinské lietadlá zhadzujú plyšové hračky, v ktorých sú ukryté bomby a ktoré sú určené na to, aby ich vzali deti a zomreli.

Ukrajinskí činitelia opakovane upozorňovali na prípady odvádzania ukrajinských detí z Mariupoľu do Ruska. Ruský Krasnodarský krajský úrad pre rodinu a deti na svojich stránkach zverejnil stimuly na adopciu ukrajinských detí ruskými rodinami. Neskôr tvrdil, že materiál bol dielom hackerov.

image

Hranie sa na zabíjanie Ukrajincov. Dievča z Mariupoľu opisuje pobyt v Moskve.

TASR/AP

Podľa Ukrajincov sa Rusi snažia o „genocídu“ ukrajinského národa aj tým, že na okupovaných územiach nútia rodiny, aby posielali deti do nimi spravovaných škôl. Od učiteľov chcú, aby vyučovali podľa ruských osnov, pričom žiakom majú hovoriť, že Ukrajina nesie vinu za rozpútanie vojny.

Viktória sa rozhodla so svojimi deťmi z Ruska odísť. Išli do Bieloruska, odkiaľ sa dostala do Poľska. Teraz sú na Ukrajine v Ľvove. „Nechcela som žiť v krajine, ktorá zničila môj život a všetko mi vzala.“ Jej manžel zostal v Rusku. „Smutná téma,“ hovorí rezignovane.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:27