Marshall ApplewhiteWikipedia/
StoryEditor

Ľudí presvedčil, že je prorokom, sľuboval záchranu vesmírnou loďou. Kto bol Marshall Applewhite?

Alexandra Ševčíková15.08.2022., 16:00h

Založil kult Heaven‘s Gate a presvedčil 38 svojich nasledovníkov, aby spáchali samovraždu. Veril v skazenosť ľudskej prirodzenosti. Svojim nasledovníkom preto zakázal sex, socializáciu a akékoľvek medziľudské vzťahy. Mužov dokonca nútil ku kastrácii.

Lajkuj Brainee.sk na

Ich posledné jedlo bolo morčacie mäso, ľadový čaj a ako dezert si dali cheesecake s čučoriedkami. Veľká skupina, ktorá 21. marca 1997 prišla na svoje posledné spoločné jedlo, vzbudila pozornosť čašníkov, píše All That Is Interesting.

Keď jedli, na oblohe žiarila Hale-Boppova kométa, o ktorej vodca kultu Marshall Applewhite tvrdil, že im všetkým ponúkne únik z planéty. O niekoľko dní neskôr, keď kométa bola najbližšie k Zemi, povedal svojim nasledovníkom, aby spáchali samovraždu. Oni to urobili. Ako sa však Marshallovi Applewhitovi podarilo presvedčiť 38 ľudí, aby sa sami zabili?

Cesta k vodcovi kultu

Marshall Applewhite neviedol spočiatku až taký nezvyčajný život. Narodil sa v meste Spur v štáte Texas 17. mája 1931. Navštevoval Austin College, oženil sa a dokonca dva roky slúžil v armáde.

Ako vysvetľuje portál All That Is Interesting, už od malička mal talent na vystupovanie na verejnosti. Dokonca sa mohol pýšiť aj dobrým hudobným sluchom. Po neúspešnej kariére herca sa stal učiteľom. Jeho pôsobenie na University of Alabama však skončilo po romániku s jedným študentom. Neskôr sa stal vedúcim hudobného odboru na vysokej škole v Houstone.

„Vždy bol rodený vodca a veľmi charizmatický. Dokázal prinútiť ľudí, aby uverili čomukoľvek,“ povedala pre CNN Applewhiteova sestra Louise. Dodala, že väčšinou sa stal prezidentom alebo predsedom všetkého, kde bol. 

Koncom 60. rokov sa začal životný príbeh Marshalla trochu zamotávať. Jeho manželstvo skrachovalo a opustil svoju prácu. Dôvodom malo byť emocionálne utrpenie. A potom Applewhite stretol Bonnie Lu Nettles, zdravotnú sestru s „duchovným poslaním“.

image

Marshall Applewhite a Bonnie Nettles

Twitter/ripandrewblaze/

Bonnie presvedčila Applewhitea, že sú proroci spomínaní v Knihe zjavení, píše portál Biography. Dospeli k záveru, že na nich neplatia pozemské zákony. To bol začiatok ich života na hrane, kde svetský zákon neexistoval. V roku 1974 ich preto zatkli za podvody s kreditnými kartami. Marshall neskôr ukradol prenajaté auto a všetky tieto jeho zločiny mu zaistili šesť mesiacov väzenia.

V tomto období sa myšlienky o jeho proroctve ešte viac rozvinuli. Bol presvedčený, že ľudia sú uväznení na pozemskej úrovni a jeho poslaním bolo pomáhať ostatným vystúpiť na „ďalšiu úroveň“. To podľa Applewhita bolo nejaké fyzické miesto vo vesmíre, akýsi druh neba.

Začiatok Heaven‘s Gate

Po prepustení z väzenia začali Marshall a Bonnie verbovať nasledovníkov. Proroci vyhlásili, že na oblohe sa objaví UFO, aby ich všetkých posunulo na ďalšiu úroveň neba. Po roku 1975 prilákal Applewhite k sebe 20 nasledovníkov, píše portál All That Is Interesting. Nariadil im, aby cestovali po krajine a naverbovali nových členov.

Hnutie sa pomaly rozrastalo, nakoniec malo až 200 členov. Ľudská prirodzenosť bola podľa nich skazená. Keď Applewhite a jeho regrúti cestovali zo štátu do štátu, dodržiavali prísne pravidlá. Sex bol zakázaný, rovnako aj pitie a fajčenie. Členovia si ostrihali vlasy a nosili voľné oblečenie. Mali vyzerať akoby boli bez pohlavia.

Marshal Applewhite sa tiež rozhodol podstúpiť kastráciu a nútil k tomu aj svojich stúpencov. Jeden reportér, ktorý sa do skupiny infiltroval v roku 1975 povedal: „Chcel nájsť spôsob, ako mať platonický vzťah, kde by mohol naplno rozvinúť svoj potenciál bez sexuálnych zápletiek.“ V podstate hľadal liek na svoje homosexuálne túžby a kastrácia to podľa neho mohla uľahčiť. Nakoniec v skupine platilo prísne pravidlo „žiaden sex, žiadne vzťahy na ľudskej úrovni, žiadna socializácia“.

Potom, čo v roku 1985 Bonnie Nettles zomrela na rakovinu, sa Applewhite odmietol vzdať svojej vízie. Strata prorockého partnera ho poznačila. Vyhlásil, že koniec Zeme je blízko. Členovia kultu natočili videá s „posledným varovaním“ na opustenie planéty. „Hľadali sme, čo sa deje, prečo sme tu, aký je zmysel života,“ vysvetlil Robert Rubin, bývalý člen kultu.

V roku 1993 skupina dokonca dala inzerát v USA Today: „Kult UFO sa znovu objavuje s konečnou ponukou.“

image

Kométa Hale-Bopp

Wikipedia/

O dva roky neskôr Marshall Applewhite dychtivo čítal o Hale-Boppovej kométe. Rozhodol sa, že práve ona je nebeské UFO, ktoré kult potrebuje. Bola to „posledná šanca na evakuáciu Zeme pred jej recykláciou,“ povedal svojim nasledovníkom. Následne ich začal pripravovať na ich „vzostup“.

Nebol to však prvý pokus kultu o opustenie planéty. Koncom 80. rokov si kúpili hausbót v texaskom Galvestone a čakali, kým ich odvezú mimozemšťania. Bohužiaľ po nich neprišli. Potom prišiel rozmach internetu a Marshall Applewhite mal nový nástroj na nábor nasledovníkov. Členovia kultu Heaven‘s Gate vytvorili webovú stránku a presvedčili ľudí z celej krajiny, aby zanechali svoje životy a pridali sa k nim.

V roku 1997 prišlo k posledným prípravám na opustenie Zeme. Pod vedením svojho proroka plánovali spáchať samovraždu, aby mohli vystúpiť do nebies.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom

Druhá najväčšia masová samovražda USA

Masová samovražda The Heaven‘s Gate sa neodohrala naraz. Členovia chodili na smeny a najprv upratovali po predchádzajúcej skupine, kým sa zabili.

Predtým, ako zomreli zjedením jablkového pyré otráveného smrteľnou dávkou sedatív, každý člen kultu po sebe zanechal video vyhlásenie. Vysvetľovali, ako vystúpia na vesmírnu loď, ktorá sa skrýva v tieni kométy Hale-Bopp.

„Je to jednoducho najšťastnejší deň v mojom živote,“ povedal jeden z nasledovníkov.

V záverečnej správe Marshall Applewhite hľadel do kamery a varoval: „Vaša jediná šanca na evakuáciu je odísť s nami. Planéta Zem sa chystá zrecyklovať.“

O niekoľko dní neskôr, 26. marca 1997, úrady objavili telá 39 členov kultu v nájomnom dome v Rancho Santa Fe v Kalifornii, všetky odetý vo fialovej farbe s vreckami umiestnenými na hlave. Všetci mali na sebe aj rovnaké tenisky Nike Decades.

Dvaja členovia sa vzdali svojich miest na vesmírnej lodi, aby zostali pozadu a prevádzkovali webovú stránku skupiny. „Informácie musia byť dostupné ľudstvu v rámci prípravy na ich návrat,“ vysvetlili neskôr anonymní správcovia. „Nevieme, kedy to bude, ale tí, ktorí majú záujem, si informácie nájdu."

Verí sa, že organizácia pretrváva dodnes, pričom pôvodné teórie vodcu kultu Marshalla Applewhitea sú stále základom učenia skupiny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:51