Tony CostaCanva X Brainee, Wikipedia/barnstable County Identity Bureau, Massachusetts, U.s./
StoryEditor

Ženy znetvoril tak veľmi, že vyzerali ako po útoku žraloka. Tony Costa bol známy ako americký Jack Rozparovač

kam07.08.2022., 12:00h

Tohto sériového vraha označujú za jedného z najhorších v dejinách Spojených štátov. A niet sa čomu čudovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Príbehy sériových vrahov vo väčšine z nás vyvolávajú zimomriavky a nedajú nám zaspať. Dovoľ nám predstaviť ti ďalšieho z nich. Ako píše portál Unilad, Tony Costa bol pri vraždení taký divoký, že jeho obete vyzerali ako po útoku žraloka. Východné pobrežie Spojených štátov terorizoval v 60. rokoch a vyslúžil si prezývku „Americký Jack Rozparovač“.

Predpokladá sa, že Antone „Tony” Costa zavraždil počas troch rokov (1966 až 1969) osem mladých žien. Jeho obete sa našli rozštvrtené, pohrýzené a niektoré dokonca bez hlavy. Prezývku a porovnanie s londýnskym sériovým vrahom dostal po tom, čo bola jedna jeho obeť nájdená bez orgánov. Mnohé telá boli po smrti sexuálne zneužité.

image

Svoje obete najprv uškrtil, až potom im rezal orgány. Kto bol Jack Rozparovač a prečo ho nikdy nechytili?

Šarmatný, no šialený

Ako píše Unilad, v tom čase bol Costa 24-ročný hipík, ktorého všetci volali „Cape Cod Casanova“. Odsúdený bol iba za dve vraždy, no vyšetrovatelia mali podozrenie, že zabil najmenej osem ľudí. Tri telá sa nikdy nenašli. Príbeh tohto šialeného masového vraha sa opäť dostal do pozornosti po tom, ako nedávno vyšla nová kniha o jeho besnení.

Hell Town: The Untold Story of a Serial Killer on Cape Cod od autora kriminálok Caseyho Shermana vrhá nové svetlo na Costove temné správanie. Autor je presvedčený, že Costov príbeh patrí medzi najhoršie, aké kedy počas svojej kariéry počul. Okrem toho pochádza, rovnako ako sériový vrah, z Massachusetts.

Smrťou to nekončilo

„Počas svojej kariéry investigatívneho novinára som pokryl viac ako 50 vrážd a nikdy som nevidel nič také zlé,“ povedal Sherman pre The US Sun„Naozaj tomu verím a nepreháňam to, ale pre mňa je Tony Costa najodpornejším sériovým vrahom od čias Jacka Rozparovača.“

„Tieto ženy neboli len zavraždené, ale na fotkách z miesta činu boli brutalizované a vyzerali, akoby ich napadol veľký biely žralok – nie ľudský zabijak,“ dodal s tým, že do dnešných dní nevie fotografie vytesniť z hlavy.

Costa bol známy ako atraktívny mladý muž s veľkým šarmom. Vďaka tomu sa vyhýbal podozreniu vyšetrovateľov, keď ženy začali miznúť. Urobil však chybu. Bol totiž jedinou osobou, ktorú videli s 18-ročnou Sydney Monzon predtým, ako zmizla. Išlo pritom len o jednu z 19 žien, ktoré v roku 1968 v meste zmizli. 

image

Vrahovia z močiarov: Sadistický pár, ktorý vraždil a znásilňoval deti dodnes desí Britániu

Slučka sa uťahuje

Zmiznutia Patricie Walshovej a Mary Anne Wysockiovej v januári 1969 začali na Costu vyvíjať tlak, najmä keď sa v lese našla Wysockiovej hlava a trup. Okrem toho objavili ďalšiu ženu, Susan Perry, ktorá bola bez hlavy a so zohavenými genitáliami a prsiami.

V knihe sa Sherman podrobnejšie venuje tomu, ako ženy vešal na stromy, rezal ich čepeľou, ktorú nazval prasací bodač a rozštvrtil ich. Costa bol zatknutý za štyri vraždy, no súdený bol iba za dve. Bol odsúdený na doživotie, no o štyri roky neskôr vo veku 29 rokov ho našli mŕtveho vo svojej cele. Oficiálne išlo o samovraždu, no hovorí sa aj o tom, že ho zabili spoluväzni.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 10:52