Nový domov pre inventár milovníka kostí.Instagram/jonsbones/
StoryEditor

Expozícia, na ktorú nemá každý žalúdok. Zberateľ ľudských kostí predstavuje jednu z najväčších zbierok

Alexandra Ševčíková25.07.2022., 08:00h

Medzi nočnými podnikmi a pouličným umením brooklynského Buchwicku nájdeš jednu z najväčších zbierok ľudských kostí v USA.

Lajkuj Brainee.sk na

„Je to mimoriadne veľký krok pre obchod,“ povedal pre New York Post 22-ročný Jon Pichaya Ferry o presťahovaní svojej firmy JonsBones v oblasti anatomického vzdelávania a zásobovanie. Jeho zbierka takmer 100 lebiek a 120 chrbtíc má konečne „priestor na dýchanie“.

Predtým svoju zbierku vystavoval vo svojom byte vo Williamsburgu, no teraz má nové obchodné priestory sa Stewart Ave. Ako vysvetlil, konečne má jeho „chrbtová stena“ svoj vlastný priestor. Ide o jeho zbierku 120 chrbtíc, ktoré boli predtým vystavené na dvoch stenách v jeho domácej kancelárii. Teraz sú úhľadne usporiadané v kontraste z jeho koženým čiernym gaučom v jeho obchode.

Chrbtice však tvoria iba časť jeho rozsiahlej zbierky ľudských pozostatkov. Má tiež takmer 100 lebiek, 8 celých kostier a rôzne vzácne predmety, vrátane modelov, ktoré ukazujú detailné časti ľudskej hlavy.

image

Block sa dostal na Ferryho stránku, keď hľadal skutočné kosti pre svoju 22.ročnú dcéru. Tá sa na lekárskej fakulte učí na plastových „atrapách“.

Instagram/jonsbones/

Zvláštna vášeň premenená v biznis

Väčšinu exemplárov v jeho zbierke mu odovzdali lekári, zdravotníci a jednotliví predajcovia, ktorí mali kosti a nevedeli, čo s nimi ďalej. Prípadne si neboli istí, ako ich legálne zlikvidovať. Ferryho zvláštna vášeň však začala, keď mal 15 rokov. Jeho otec mu vtedy daroval kostru potkana.

Svoju lásku ku kostiam premenil v biznis. Ferry tvrdí, že jeho kosti sú nadštandardné. Aj napriek tomu je pravidelne zaplavovaný kritikou. Mnohí považujú jeho obchod s ľudskými pozostatkami za neetické. Avšak jeho klienti na neho nedajú dopustiť. Takýmto spôsobom sa akademici a lekári vedia dostať k skutočným ľudským kostiam.

image

Vnučka Sigmunda Freuda odhalila jeho tajomstvá. Bol podľa nej falošným prorokom s vlastnou sektou

Nedostatkový tovar

„Bol som chiropraktikom 30 rokov a keď som chodil do školy, lekárske vzorky, ktoré sme študovali a na ktorých sa učili boli zo skutočných kostí,“ povedal chiropraktik z Virgínie Dr. David Block pre New York Post. Vysvetlil, že posledné desaťročia, lekárska komunita ustúpila od používania skutočných ľudských pozostatkov a namiesto toho používajú lacnejšie, ktoré sú vytlačené na 3D tlačiarni.

Block sa dostal na Ferryho stránku, keď hľadal skutočné kosti pre svoju 22-ročnú dcéru. Tá sa na lekárskej fakulte učí na plastových „atrapách“. „Dokázal som si zaobstarať ľudskú chrbticu a pár, lebiek, ktoré moja dcéra používa na štúdium,“ povedal a dodal, že plastové kosti nedokážu replikovať všetky detaily tých skutočných. Pre štúdium jeho dcéry je to veľká pomoc.

Iní oceňujú to, že vedia Ferryho biznis nájsť na internete a najmä jeho prístup. Údajne je ľudský s splní všetko, čo sľubuje klientom.

Výstava pre študentov, pedagógov a antropológov

Ferry má so svojimi novými priestormi veľké plány. Predaju kostí chce venovať len malý kútik. Zvyšok priestorov bude venovaný expozícii a prístupný pre verejnosť. V prvom rade chce, aby to bolo prístupné pre študentov medicíny, pedagógov a antropológov. Avšak neodmietne ani laikov. „Plánujeme mať verejné prehliadky, ktoré si môžete zarezervovať na našej webovej stránke,“ povedal.

Otvorenie je naplánované na budúci mesiac, no už teraz je o expozíciu veľký záujem. Ferry by chcel aj rozšíriť svoje podnikanie o radu šperkov inšpirovanú kosťami v spolupráci s miestnym umelcom.

„Som naozaj nadšená, že ľudia budú môcť vidieť celú kolekciu,“ povedala 26-ročná Persephone Bennettová, ktorá sa stala riaditeľkou komunikácie JonsBones po tom, čo sa s Ferrym zoznámila na Tinderi. Podľa nej zbierka osloví veľkú skupinu ľudí a prebudí v nich zvedavosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. jún 2024 07:47