Už zasa vidí. Ukrajinka sa stala symbolom invázie, dnes učí deti v Poľsku.TASR/AP
StoryEditor

Zmrzačená žena na mieste bojov. Ukrajinka sa stala symbolom vojny, čo teraz robí?

khiDnes.cz06.07.2022., 11:00h

Štyri mesiace z Ukrajiny prichádzajú správy plné utrpenia, zverstiev spáchaných Rusmi či prosieb o pomoc. Len občas tou hrôzou prebleskne príbeh, ktorý dopadol dobre. Takým je aj osud Oleny Kurylovej z Čuhujiva.

Lajkuj Brainee.sk na

Na úplnom začiatku vojny prežila ostreľovanie Charkovskej oblasti a oslepla na jedno oko. Jej tvár vtedy obletela svet. Lekárom v Poľsku sa teraz podarilo zrak žene vrátiť, píše portál iDNES.cz.

„Chvíľu bolo ticho, potom som počula nárek a volanie o pomoc. Krv mi stekala po tvári, nič som nevidela. Bolesť som necítila, pretože som bola v šoku,“ popísala pred pár mesiacmi Olena chvíľu, keď jej Rusi navždy zmenili život.

Zrak jej zachránili

Päťdesiatdvaročná žena sa práve balila pred odchodom z ostreľovaného okolia Charkova na severovýchode Ukrajiny, keď raketa zasiahla miesto, kde s manželom obvykle parkovali auto. Obaja prežili, Olene sa však črepiny z rozbitého okna zaryli do tváre a pravého oka.

Prestala naňho vidieť a prvé prognózy boli pochmúrne. „Mala som poranenú buľvu a oddelenú sietnicu,“ povedala v marci s tým, že sa nevie, či na poranené oko ešte niekedy uvidí.

Avšak potom, čo Olenina fotografia obletela svet a jej zakrvavená zafačovaná tvár sa stala symbolom brutality ruského vpádu, sa na ňu usmialo šťastie. Po dvanástich dňoch, ktoré s rodinou prežívala v pivnici chaty pri Charkove, odišla vlakom do poľských Katovíc.

A s pomocou britských novinárov sa spojila s lekármi, ktorým sa nakoniec podarilo Ukrajinke zrak z veľkej časti vrátiť. Zachránili ju injekcie so silikónovým olejom a ďalšie operácie ju ešte čakajú. Lekári dúfajú, že potom sa jej oko úplne uzdraví. „Malo by to byť do dvoch mesiacov,“ hovorí Olena. Stále je však možné, že veci tak dobre nepôjdu a bude treba viac procedúr.

Dnes učí deti

Už dnes však môže vďaka umeniu expertov znova učiť. Olena sa ujala detí ukrajinských utečencov, ktorí rovnako ako ona utiekli k susedom. „Zabúdam pri tom, že som v Poľsku, a moje obavy miznú. Mám v duši veľa lásky a chcem ju dať deťom. Dávajú mi radosť, akú som necítila od chvíle, keď vojna začala,“ hovorí. Ako ona, tak aj „jej“ deti v triede trpia postraumatickou poruchou.

Sama dlho bojovala s nočnými morami, u žiakov sa zase prežité hrôzy ukazovali na výkresoch. „Buď kreslili vojnu alebo to, aký bol život predtým. Svoj dom, matku a otca, rovnako ako sny a nádeje na mier. Dievčatá skôr maľujú mamičku, chlapci zase vojnovú techniku,“ uzatvára.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:01