Miestni obyvatelia si nabíjajú svoje mobilné zariadenia z generátora./Tasr
StoryEditor

Rusi prichádzajú o dobyté územie. Mapy Ukrajiny zobrazujú, o ktoré oblasti agresor prišiel

Ľubomíra Somodiová12.05.2022., 17:00h

Ukrajinská armáda tlačí Rusov späť na východ a na niektorých miestach sa dokonca blíži k ruským hraniciam.

Lajkuj Brainee.sk na

Nedávna úspešná protiofenzíva ukrajinských síl okolo mesta Charkov na severozápad od Izyumu postúpila k hraniciam s Ruskom a podľa ISW (americký Inštitút pre štúdium vojnových konfliktov) vytlačila časť ruského delostrelectva z dosahu mesta. To pravdepodobne prinúti Rusko posilniť svoje pozície v regióne na ochranu zásobovacích liniek a spomaliť útočné operácie inde. Píše BBC.

Postup na východ

Nové mapy ukázali, o aké obsadené územia prišla ruská armáda na Ukrajine za posledných pár dní.

Nathan Ruser, výskumník Austrálskeho inštitútu pre strategickú politiku (ASPI), nezávislého nestranného think-tanku, na svojej stránke na Twitteri zdieľal viaceré mapy, ktoré ukazujú niektoré zmeny na Ukrajine z hľadiska kontroly územia.

„Putinova vojna - 10. mája mapový brífing, relatívne málo zmien,“ uviedol v tweete vedľa obrázkov. „Ukrajinské jednotky postúpili do piatich opustených dedín neďaleko Charkova. Ruské jednotky dobyli mesto Veľká Komyhuvakha neďaleko Izjumu.“

 

 

Mapy naznačujú, že modré oblasti sú pod kontrolou Ukrajiny a červené oblasti sú pod kontrolou ruských síl. Nie sme však schopný nezávisle potvrdiť pravdivosť máp.

Začiatkom tohto týždňa boli na sociálnych sieťach zdieľané ďalšie mapy, ktoré naznačovali, že ruské sily ustupujú z Charkova. Ukrajinské ozbrojené sily pritom výrazne postupujú severne a severozápadne od mesta, ako je znázornené na neoverených mapách sledujúcich inváziu.

@War_Mapper, účet na Twitteri, ktorý od 24. februára mapuje ruskú inváziu na Ukrajine pomocou dronov a satelitných snímok Ukrajiny v utorok informoval, že Ukrajina spustila dve ofenzívy pri Charkove, kde ukrajinské jednotky obsadili dediny Čerkaski, Tyšky, Ruski Tyšky, Borščova a Slobožanske, ktoré sa nachádzajú severne od Charkova.

 

 

Úspechy Ukrajinskej armády potvrdzujú aj analytici

Údajné úspechy ukrajinskej armády v bojoch na severovýchode krajiny, ktoré vzhľadom na neprehľadnú situáciu na fronte nie je možné nezávisle overiť, potvrdzujú aj viacerí západní vojenskí analytici.

„Ukrajinská protiofenzíva prebiehajúca severovýchodne od mesta Charkov naďalej úspešne vytláča ruské sily smerom k rusko-ukrajinským hraniciam,“ uviedol americký Inštitút pre štúdium vojnových konfliktov (ISW) v hodnotení bojov, ktoré prebiehali v utorok 10. mája.

Experti sa zhodujú na tom, prečo to tak je. Ruskí vojaci, ktorí sa prednedávnom stiahli zo severu krajiny, žiadnu veľkú posilu nepredstavujú. Tieto jednotky sú podľa odhadu znalcov vyčerpané a demoralizované. Ruská armáda je prísne hierarchická a aktivite nižších šarží a poddôstojníkov nepraje. Novo prichádzajúce jednotky len ťažko spolupracujú s tými, ktorí na Donbase bojujú od začiatku ruskej agresie. 

Prejdú Ukrajinci do protiútoku?

Analytik Alexander Duleba pre Hospodárske noviny zároveň pripomenul, že straty ruskej armády sú už teraz väčšie ako straty Sovietskeho zväzu, ktorý utŕžil za viac ako 10 rokov svojej prítomnosti v Afganistane. 

„Nepoučili sa z toho, že im nevyšiel blitzkrieg a mám pocit, že sa nevedia poučiť ani z toho, že im nevyšla prvá fáza bitky o Donbas. Robia tú istú chybu, ktorú urobili pri Kyjeve," zdôraznil s tým, že Ukrajinci približne v polovici júna môžu prejsť do protiútoku. 

image

Kyjev by v polovici júna mohol spustiť protiútok. Podnestersko môže po vojne zaniknúť, hovorí Duleba

Zelenskyj varuje pred prílišnou eufóriou

Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko uvádza, že ukrajinský postup v oblasti Charkova Rusov veľmi znepokojuje. Z tohto dôvodu sústredilo v okolí Belgorodu, ruského mesta na druhej strane hraníc, približne 20 bojových taktických oddielov. Varoval však, že Rusko má stále dosť síl na ďalší prípadný útok v charkovskom regióne, uvádza CNN.

O územných ziskoch ukrajinskej armády v okolí Charkova hovoril v utorok večer v pravidelnom posolstve k národu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sú ruskí okupanti postupne vyháňaní z Charkovskej oblasti.

Zároveň však varoval Ukrajincov pred prílišnou eufóriou, prehnanými emóciami a pred očakávaním stále nových víťazstiev na „každodennej báze". 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:39