Twitter/BNO News
StoryEditor

Šeherezáda dostala stopku. Talianske úrady zabavili údajnú Putinovu superjachtu

TASR07.05.2022., 14:18h
Talianske úrady v piatok zabavili luxusnú jachtu Scheherazade (Šeherezáda), o ktorej sa špekulovalo, že patrí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
Lajkuj Brainee.sk na

Spomínaná jachta, ktorá kotví v Taliansku, je dlhá 140 metrov a má hodnotu až 700 miliónov dolárov (636 miliónov eur). Jej vlastnícke pozadie sa stalo predmetom vyšetrovania talianskej finančnej polície.

Vyšetrovanie talianskych úradov odhalilo "významné ekonomické a obchodné väzby medzi osobou, ktorá oficiálne vlastní Scheherazade a prominentnými predstaviteľmi ruskej vlády", sankcionovanými Západom v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, uviedlo talianske ministerstvo hospodárstva a financií vo svojom vyhlásení. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že minister hospodárstva a financií Daniele Franco po uzavretí vyšetrovania podpísal dekrét o zabavení jachty.

Jachta kvôli údržbe kotvila niekoľko mesiacov v Marina di Carrara – prístave na západnom pobreží Talianska.

Podľa AFP však už jachtu tento týždeň presunuli z takzvaného suchého doku späť na vodu a bola schopná odplávať. Čakala ju už len skúška prevádzky.

​Jachta je okrem iného vybavená heliportom, bazénom, súkromným kinom a dokonca aj bezpečnostným systémom schopným zostreliť drony. Plavidlo postavila nemecká lodiarenská spoločnosť Lürssen v roku 2020.

Spolupracovníci väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného zverejnili v marci video, v ktorom tvrdia, že vlastníkom superjachty je Putin. Tvrdia, že sa im podarilo získať prístup k zoznamu členov posádky plavidla a pomocou telefónnych čísel a údajov o kreditných kartách zistili, že niektorí z nich sú ruskí štátni príslušníci údajne zamestnaní vo Federálnej ochrannej službe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:50