Twitter/Julia Davis
StoryEditor

Desivá simulácia ruskej televízie. Ukázala, ako dokážu za 200 sekúnd zničiť Európu jadrovými zbraňami

kam02.05.2022., 10:30h
Rusko neprestáva v provokovaní a opäť demonštruje silu pri použití zakázaných a zničujúcich jadrových zbraní. Tentokrát tak urobilo v jednom z najpopulárnejších programov štátnej televízie.
Lajkuj Brainee.sk na

Už od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu visí vo vzduchu hrozba použitia jadrových zbraní. Aj keď ide do dnešných dní viac o prázdne reči ako racionálne obavy, simulácia ruskej štátnej televízie Channel One o zničení Európy len za približne 200 sekúnd nikomu na pohode nepridala.

Nie je to prvýkrát, čo Kremeľ použil svoje štátne médiá na propagovanie svojho útoku na Ukrajinu, pripomína portál LadBible. Množstvo kanálov, novín či spravodajských webov bolo nútených skončiť po prijatí zákona, ktorý kriminalizuje akúkoľvek iný názor voči invázii Vladimira Putina do susednej krajiny.

Putinovi môže dôjsť trpezlivosť

Keďže konflikt, ktorý mal podľa niektorých trvať iba niekoľko dní, vstupuje pomaly do svojho 70. dňa, mnohí neskrývajú obavy z toho, že Rusko sa nakoniec odhodlá použiť jadrové zbrane, aby sa vyhlo potupnej prehre. Vládni predstavitelia sa pritom už niekoľkokrát vyhrážali, že v prípade zásahu západných krajín na Ukrajine použijú „bleskové“ raketové útoky.

​Aj keď mnohí dúfajú, že ide iba o zastrašujúce reči, 60 minút, jedna z najpopulárnejších relácii v Rusku, zverejnila simuláciu, ktorá ukazuje jadrové útoky na tri veľké európske mestá. Aby toho nebolo málo, podľa nich by útok nikto neprežil.

Rozhodujú sekundy

Podľa ruského politika Alexeja Zhuravleva, ktorý sa v programe objavil, by stačila „jedna raketa Sarmat a Britské ostrovy už nebudú“. Následne je možné vidieť mapu, ktorá ukazuje rakety vypálené z Kaliningradu (malé ruské územie pri Baltskom mori) by zasiahli za 106 sekúnd Berlín, za 200 sekúnd Paríž a o dve sekundy neskôr aj Londýn.

Moderátor relácie Jevgenij Popov však poukázal na to, že aj Spojené kráľovstvo má jadrové zbrane a odveta by znamenala, že by vojnu nikto neprežil. „Nikto neprežije v tejto vojne, keď zaútočíte Sarmatom,“ povedal. „Chápete, že nikto neprežije? Nikto na planéte.“

Dokáže zničiť územie o veľkosti Británie

Zhuravlev však oponoval a povedal, že tieto rakety „nemožno zachytiť“ a dodal: „Ich schopnosti sú obmedzené. Hovoria, že to môžu zostreliť, tak uvidíme.“ Nie je pritom tak dávno, čo ruský prezident Vladimir Putin hovoril o národnom sklade moderných zbraní. Spomenul vtedy aj raketu Sarmat, ktorá po minulotýždňovom testovaní dostala názov „Satan 2“.

Táto ničivá jadrová raketa môže podľa nedávnej analýzy Washington Post preletieť až závratných 18-tisíc km, niesť 15 hlavíc a mohla by zdecimovať oblasť o veľkosti Veľkej Británie. Zostáva nám len dúfať, že tieto rakety nikdy nebudú použité v boji a budú, tak ako dodnes, slúžiť iba na zastrašenie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:07